29.5.2017. 13:36
3
Ovo su potencijalni protivnici Želje, Sarajeva, Zrinjskog i Širokog Brijega u evropskim takmičenjima
FOTO: Source.ba
Odigrane su utakmice posljednjeg 10. kola u Ligi za opstanak i Ligi za prvaka Bosne i Hercegovine, čime je završena sezona u najjačem razredu bh. fudbala.

Novi/stari šampion je mostarski Zrinjski, dok će u kvalifikacije za Europa ligu sarajevski klubovi, Željezničar i Sarajevo, kao i Široki Brijeg koji je osvojio Kup BiH. Iz lige su ispali Olimpic i Metalleghe, dok u Premijer ligu ulaze Borac iz Banja Luke i GOŠK iz Gabele.

Rezultati 10. kola (Liga za prvaka)

Krupa - Sarajevo 1:0 (Dujaković)
Željezničar - Radnik Bijeljina 2:1 (Lendrić, Zakarić / Peco)
Zrinjski - Sloboda 3:0 (Bilbija 2, Mešanović)

1. Zrinjski 64
2. Željezničar 63
3. Sarajevo 59
4. Krupa 46
5. Sloboda 43
6. Radnik Bijeljina 40

U drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka ide mostarski Zrinjski, dok će od prvog kola kvalifikacija za Europa ligu startovati Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg kao pobjednik Kupa BiH.

Rezultati 10. kola (Liga za opstanak)

Mladost DK - Metalleghe 2:2 (Maksimović, Isaković / Rašić, Vidović)
Olimpic - Vitez 0:1 (Dedić)
Široki Brijeg - Čelik 1:1 (Sadiković AG / Karić)

1. Široki Brijeg 37
2. Mladost DK 37
3. Vitez 35
4. Čelik 35
5. Metalleghe 32
6. Olimpic 23


Idealni tim godine u Premijer ligi (Source.ba)

Premijer ligu BiH su napustili Olimpic i Metalleghe. Iz Prve lige FBiH ulazi GOŠK iz Gabele, dok iz Prve lige RS-a ulazi banjalučki Borac. Tako će sezonu 2017/18. u Premijer ligi činiti: Zrinjski, Željezničar, Sarajevo, Krupa, Sloboda, Radnik Bijeljina, Široki Brijeg, Mladost DK, Vitez, Čelik, Borac Banja Luka i GOŠK.

Najbolji strijelac u Premijer ligi Bosne i Hercegovine je napadač Željezničara, Ivan Lendrić, koji je postigao 19 golova. Na drugom mjestu je Elvir Koljić sa 13 golova, a po 11 su postigli Jasmin Mešanović i Sulejman Krpić. Po 10 golova su zabili Goran Brkić, Nemanja Bilbija, Mersudin Ahmetović i Marko Obradović.

Sukob Ivana Lendrića sa navijačima Željezničara

Mnogo prašine se podiglo nakon utakmice Željezničara i Radnika na Grbavici nakon što se Ivan Lendrić verbalno sukobio sa navijačima Željezničara. Lendrić je nakon izjednačujućeg gola neprimjereno gestikulirao prema sjevernoj tribini stadiona Grbavica, a onda je uslijedila salva psovki i uvreda na račun rođenog Splićanina. Lendrić je bio veoma ljut i kada ga je Slavko Petrović izveo iz igre nedugo nakon toga. Trener Željezničara se obratio medijima nakon utakmice na Grbavici.

"Ostao sam bez komentara. Ivanu Lendriću je u ovom klubu veoma mnogo progledano kroz prste. Prvo, nije korektno od strane pojedinih navijača koji ga vrijeđaju, jer je to igrač koji je prvi strijelac lige. Još je manje korektno kako se on ponašao prema navijačima. Ako mu je oprošteno to što je ovdje napravio protiv Širokog i ako su mu oproštene neke stvari sa treninga, onda je morao da začepi i da šuti. Za mene nijedne sekunde nije bilo razmišljanja da li će da izađe iz igre ili neće, pa makar i izgubili utakmicu", rekao je na jučerašnjoj press konferenciji Slavko Petrović.

Zrinjski će imati težak posao u Ligi prvaka

Kada su u pitanju kvalifikacije za evropska takmičenja naših ekipa, Zrinjski će u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka imati veoma težak zadatak. Teško je reći koji bi protivnik uopće bio po mjeri, kada pogledamo koji su potencijalni protivnici Zrinjskog. Među njima su: Celtic, Salzburg, Copenhagen, APOEL, Ludogorets Razgrad, BATE Borisov, Maribor, Qarabag, Malmo, Astana, Partizan, Rijeka, Rosenborg, Hapoel Be'er Sheva i vjerovatno Legia iz Varšave. Teško je reći koji bi bio idealan protivnik za Zrinjski od svih pobrojanih, a nije neki spektakularan izbor i ako se bude gledala geografska regija.

Sarajevo i Željezničar ne bi trebali imati problema

Sarajevo i Željezničar će biti nosioci u prvom kolu kvalifikacija za Europa ligu, a nosilac bi trebao biti i Široki Brijeg. S obzirom da će se u Europa ligi gledati geografske zone, potencijalni protivnici Želje, Sarajeva i Širokog u prvom kolu kvalifikacija bi mogli biti: Mladost Lučani (Crna Gora), Partizani Tirana (Albanija), Zeta (Crna Gora), Ružomberok (Slovačka), Vasas (Mađarska), Zaria Balti (Moldavija), Balzan (Malta), Pelister (Makedonija) i Floriana (Albanija).

Ipak, mnogo toga je još nepoznato u Europa ligi, s obzirom da se čekaju dodatni klubovi iz Poljske, Bugarske, Moldavije, Albanije, Crne Gore i sa Kosova, a koji bi mogli da donesu neke nove koeficijente. Vrlo je moguće da potencijalni protivnici naših klubova budu i Gorica i Skhendija, klubovi iz Slovenije, odnosno Makedonije. Sve će biti kristalno jasno nakon okončanja svih nacionalnih šampionata.

Kada su u pitanju koeficijenti u Europa ligi, Sarajevo ima najveći koeficijent (5.300), Željezničar ima koefecijent 4.800, dok Široki Brijeg ima koeficijent 3.550. U Ligi prvaka, Zrinjski ima koeficijent 4.050.

Novinar: Haris Ahbabović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.