11.7.2017. 11:49
6
Pogledajte s kakvim bi gigantima, u slučaju plasmana u 3. pretkolo, mogli igrati Željezničar i Široki Brijeg
FOTO: Source.ba
Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine, Zrinjski, sutra počinju svoj evropski put. Naime, Plemići će u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu prvaka sutra na Stadionu pod Bijelim brijegom igrati protiv slovenačkog Maribora od 19:00 sati.

Zrinjski - Maribor

Ovo nije prvi okršaj Zrinjskog i Maribora u Ligi šampiona. Naime, u sezoni 2014/15. Zrinjski je poražen u 2. pretkolu od Maribora ukupnim rezultatom 2:0. Maribor je, očigledno, favorit u ovom dvomeču, ali neće ni Plemići iz Mostara biti bez svojih prilika. U slučaju prolaska u 3. rundu kvalifikacija, Zrinjski će biti nosilac, pa će onda moći da igra protiv ekipa kao što su: Malmo, Astana, Partizan, Rijeka, Rosenborg, Hapoel Be'er Sheva, Sheriff Tiraspol,  Viitorul Constanta, FH i Slavia Praha.

Svoju prvu utakmicu u kvalifikacijama za Ligu prvaka Zrinjski je odigrao 2005. godine kada su igrali protiv Dudelangea i kada su sramotno ispali već u prvoj rundi kvalifikacija. U drugom kolu kvalifikacija u sezoni 2009/10. Zrinjski je ispao od Slovana iz Bratislave. U ljeto 2014. godine su ispali od Maribora, a prošle godine od Legije iz Varšave. Dakle, fudbaleri Zrinjskog nikada nisu prošli prvu prepreku kada su u pitanju kvalifikacije za Ligu šampiona. Zrinjski je upisao dvije pobjede, četiri poraza i dva remija uz gol razliku 3:13. 

Maribor je, podsjećanja radi, već dugo godina najbolji tim u Sloveniji. Klub za klupe predvodi Darko Milanič, a neki od najboljih fudbalera koje ima Maribor su Jean-Claude Billong, Valon Ahmedi, Marwan Kabha, Marcos Tavares, Sunny Omoregie, Jasmin Handanović i dr. Novi član Maribora odnedavno je i nekadašnji igrač Zrinjskog, Jasmin Mešanović.

Maribor je 14 puta bio prvak Slovenije (šest puta u posljednjih sedam godina), a osvojili su devet puta Kup Slovenije. U sezoni 1999/00. su igrali grupnu fazu Lige prvaka, kada nisu mogli dalje pored Leverkusena, Lazija i kijevskog Dynama, a u sezoni 2011/12. su igrali grupnu fazu Lige Evrope. Slično su napravili i dvije godine kasnije, a u sezoni 2014/15. su bili u grupnoj fazi Lige prvaka sa Chelseajem, Sportingom i Schalkeom. Maribor, prema Transfermarktu, vrijedi 14 miliona eura.

Široki Brijeg - Aberdeen

Željezničar i Široki Brijeg u četvrtak će igrati prve utakmice 2. pretkola Europa lige. Plavi sa Grbavice će se sudariti sa švedskim AIK-om iz Stockholma, dok će Široki Brijeg igrati protiv slavnog škotskog tima Aberdeena.

U slučaju da Željezničar i Široki Brijeg prođu u 3. rundu kvalifikacija, neće biti nositelji. U tom slučaju, mogući protivnici će biti ekipe kao što su: Zenit, Athletic Bilbao, Galatasaray, Fenerbahce, Milan, PSV, Braga, Bordeaux, Marseille, Everton, Dinamo Zagreb, Freiburg, Panathinaikos i dr. Konkurencija će biti, zaista, žestoka.

Široki Brijeg je gotovo pa redovan učesnik Europa lige. Široki Brijeg je do sada u Europa ligi odigrao 24 utakmice. Klub sa Pecare je upisao sedam pobjeda, šest remija i 11 poraza, uz gol razliku 27:32. Najbolji rezultat napravili su u sezoni 2013/14. kada su stigli do treće runde gdje ih je lako izbacio Udinese. 

Kada su u pitanju protivnici Širokog i Želje, Aberdeen spada u najveću kremu škotskog fudbala. Radi se o klubu u kojem je svoju ozbiljniju karijeru započeo i veliki Sir Alex Ferguson koji je vodeći Aberdeen osvojio UEFA-in Kup pobjednika kupova 1983. godine kada je u finalu pobijedio veliki Real Madrid. 

Ekipu, koja je sezonu u škotskom Premiershipu, završila na drugoj poziciji u prethodnoj sezoni, sa klupe predvodi Derek McInnes. Neki od najboljih igrača koji nastupaju za Aberdeen su: Graeme Shinnie, Anthony O'Connor, Adam Rooney, Nicky Maynard, Danny Rogers, Scott McKenna i dr. Ekipa, prema Transfermarktu, vrijedi oko 7,5 miliona eura, dakle duplo manje od Ordabasyja kojeg je Široki izbacio u 1. rundi kvalifikacija.

Željezničar - AIK Solna

Što se tiče švedskog AIK-a, Šveđani važe za respektabilan tim i prošlu su sezonu u Allsvenskanu okončali na drugoj poziciji. Njihov trener je Rikard Norling, a neki od najpoznatijih i najboljih fudbalera su: Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Kristoffer Olsson, Denni Avdić, Eero Markkanen, Daniel Mushitu, Daniel Sundgren, Stefan Ishizaki i dr. Prema Transfermarktu vrijede oko 9,3 miliona eura.

Otkad se ovo takmičenje zove Europa ligom, Željezničar je do sada odigrao 16 utakmica. Plavi su upisali sedam pobjeda, pet remija i četiri poraza, uz gol razliku 14:15. U sezoni 2011/12. i 2015/16., Plavi su stigli do trećeg pretkola u Europa ligi.

Utakmice 2. pretkola Lige prvaka se igraju večeras i sutra, dok su revanši na programu za sedam dana. Jedna utakmica Lige prvaka će čak biti odigrana i u petak. Kada su u pitanju mečevi Europa lige, prve utakmice 2. pretkola će biti odigrane u četvrtak, a revanši su također sedam dana kasnije.

Novinar: Haris Ahbabović


6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.