17.7.2017. 13:17
1
Strina Marina Čilića za Source: Pokušao je da igra za BiH, ali mu nisu dali nikakve šanse. Plakala sam i ja kada je on plakao
Marin Čilić, hrvatski teniser bh. korijera, jučer je sa 3:0 u setovima izgubio finale Wimbledona od velikog Rogera Federera.

Federeru je to bilo čak 12. po redu finale Wimbledona, od kojih je osam osvojio, dok je Marinu bilo prvo finale najpoznatijeg i najjačeg teniskog turnira na Planeti. Podsjećanja radi, Čilić u svojoj sehari ima već jedan osvojen Grand Slam i to onaj koji donosi najviše novca, US Open.

Za Source.ba portal danas je govorila Ivanka Čilić, strina od Marina Čilića, koju smo pozvali i upitali je kako je Marinovo rodno Međugorje doživjelo jučerašnje finale Wimbledona. 

Podsjećanja radi, Marin je kod rezultata 3:0 za Rogera u drugom setu samo sjeo i počeo da plače, jer je shvatio da ga povreda sputava da napravi nešto više u finalu. Kasnije se ispostavilo da je imao ozbiljnih problema sa stopalom i žuljevima, pa nije mogao da pruži svoj maksimum.

"Plakala sam i ja kada je on plakao. Šta sam mogla drugo da radim. Sva moja djeca su otišla u London kako bi gledala Marina uživo. Žao mi je što nije uspio u finalu. Da nije bilo te povrede, ja mislim da bi Marin pobijedio Federera. Bilo mi je teško da sve to preživim, plakala sam i ja s njim. Znam da je pošten i da je sve teško radio od rođenja. Žao mi je što je došlo do te povrede, jer se on trudio da ne preda meč. Išao je do kraja u svom stilu, bez predaje", rekla je danas za Source.ba portal strina Marina Čilića, Ivanka Čilić.

Našu sagovornicu smo upitali da li se eventualno čula sa Marinom ili svojom djecom, te šta su im oni poručili iz Londona.

"Čula sam se sa svojom djecom. Nisu nam ranije željeli govoriti da Marin ima povredu. Ali, kada je sve završilo, onda su nam javili da je dobio injekciju i tablete protiv bolova. Poručili su nam da će dati sve samo da ne preda meč, pa kako bude neka bude. Očekujem da me moji ponovo nazovu. Kada ste me vi nazvali, pomislila sam da je moja kćerka koja treba da se vrati u Zagreb", rekla je Ivanka Čilić.

Podsjećanja radi, u Open eri se nikada nije dogodilo da jedan teniser preda meč u finalu Wimbledona, a posljednji put kada se to dogodilo bilo je prije više od 100 godina, tačnije 1911. godine kada je Britanac Herbert Roper Barrett predao meč Novozelanđaninu Anthonyju Wildingu. 

Marin Čilić redovno dolazi kod svojih roditelja i prijatelja u Međugorje, pa se Ivanka nada da će se to uskoro dogoditi.

"Marin će doći, jer mu se u subotu od brata krsti dijete. On je svakako planirao da dođe u Međugorje. Jedino ako ga zbog pauze ili povrede nešto spriječi, ali kako znam on dolazi u Međugorje", ističe Ivanka za naš portal.

Izjavu za medije jučer je dao i Zdenko Čilić, otac Marina Čilića, kojeg smo danas također pokušali kontaktirati. Zdenko nije prisustvovao finalu jer je pripremao veliko slavlje u Međugorju. Slavlje je propalo, ali otac Čilić nije razočaran.
 
"Sretan sam. Finale je velika stvar, ali malo sam nezadovoljan što je Marin na kraju pukao. Najviše mi je žao zbog njega, ali žao mi je i zbog svih njegovih fanova koji su očekivali da će Marin dati sve od sebe. Dao je on sve od sebe, u to uopšte ne sumnjam, ali nije išlo", rekao je Zdenko Čilić.
 
Čilić je u jednom trenutku pozvao pomoć zbog žuljeva na stopalu, ali otac kaže da nije samo ta povreda natjerala Marina da pusti suzu.
 
"Jučer nam je javio da je imao probleme sa žuljevima, da će to riješiti i da će biti dobro. No, čini mi se da nisu samo žuljevi, nego još neka povreda. On je non-stop govorio da nema problema sa psihom, ali sam znao da to nije jednostavno prebroditi. Mislim da taj problem sa psihom nije bio rezultat loše igre, nego je to bila povreda. Ali teško je to bilo izbaciti iz glave", rekao je Zdenko Čilić.

"Kako bi drugačije i oni ovo mogli podnijeti. Ako ste gledali na TV-u njegovu izjavu, jedva je uspio da bilo šta kaže. Žao mu je što je ispalo tako, ali ima vjere i nade da će jednom osvojiti Wimbledon", ističe Ivanka Čilić za Source.ba portal.

Marin Čilić igra pod zastavom Hrvatske, ali je svoje prve teniske korake počeo pod zastavom BiH. Kao što u našoj zemlji obično biva, ovaj veliki teniski talenat je zapostavljen, pa je Marin prihvatio poziv Hrvatske koja je u njemu vidjela vrhunskog tenisera, što danas i jeste.

"Možemo za Marina reći da je iz BiH, jer je tu rođen i jer je tu odrastao. On je pokušao da igra za BiH, ali nisu mu dali nikakve šanse. Morao je da ide dalje i da traži bolje. Zagreb mu je ponudio školovanje i uslove za igranje tenisa, ponudili su mu i finansijsku pomoć. Korak po korak, on je uspio. Nadam se da će sada biti još bolji", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal Ivanka Čilić, strina Marina Čilića koja živi u Međugorju.

Marin Čilić je rođen 1988. godine u Međugorju. Njegova profesionalna karijera je počela 2005. godine. Do sada je osvojio 17 ATP turnira, a kruna karijere bila je 2014. godine kada je osvojio posljednji Grand Slam sezone, US Open. Najbolji ranking karijere zabilježio je u novembru prošle godine kada je bio šesti igrač svijeta. Samo od tenisa je do sada zaradio preko 18 miliona dolara.

Novinar: Haris Ahbabović


Može li Marin Čilić u budućnosti osvojiti još koji Grand Slam turnir?
Da
Ne
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.