1.8.2017. 12:45
20
"Šutanje nogama i psovanje sarajevskih majki izaziva osjećaj gađenja. Sa lisicama na rukama leže momci koji su došli podržati svoj klub samo 70 km od Sarajeva"
FOTO: Horde zla / Facebook
Fudbaleri Sarajeva gostovali su u sklopu 2. kola BHT Premijer lige kod zeničkog Čelika, a pobjeda bordo tima ostala je u sceni svega onoga što se dešavalo prije, tokom i nakon utakmice na Bilinom polju.

Horde zla, navijači Sarajeva, požalili su se na brutalnost policije ZDK. Nakon događaja u Zenici, objavljeno je saopćenje na Facebook stranici Udruženja Navijača FK Sarajevo "Horde zla" u kojem se navodi da je policija vršila represiju nad navijačima Sarajeva, te da su policajci dopuštali na taj način Robijašima, navijačima Čelika, da napadaju navijače iz Sarajeva.

"Početkom nove sezone Premijer lige BiH u fudbalu tako su počeli i problemi sa navijačima koji prate svoje klubove na gostujućim utakmicama. Zapitajte se, da nije tih navijača, da li bi cijeli taj cirkus zvani Premijer liga BiH imao smisla? Za koga bi se igrao? Ono što godinama važi za ustaljenu praksu je odnos zeničke policije prema navijačima koji dolaze iz Sarajeva, konkretno jučer (nedjelja) Hordama zla. Očito primjer Anera Kasapovića nije dovoljan nadležnim organima da narede kako se represija mora smanjiti, osim ako ne želimo novi primjer. Ili možda neko ipak želi? Žalosno je reći, ali ono što prema nama osjećaju 'gospoda' policajci iz MUP-a ZDK je klasična i očita mržnja. Ispoljavanje svakog vida bijesa, sile, omalovažavanja je zagarantovano prilikom bilo kojeg konflikta. Jučerašnje sistematsko razdvajanje automobila u manje grupice, te navođenje u pogrešne ulice koje su uglavnom bile prepune domaćim navijačima, te samim tim stvaranje sukoba je bilo ciljano od strane zeničke policije. Naravno svaki od tih sukoba na više lokacija u gradu je za nas završavao loše jer smo po ko zna koji put pretrpili represiju od strane policije, prekršajne i krivične prijave. Same scene hapšenja su potresne", stoji u saopćenju Hordi zla.

"Sa lisicama na rukama, na podu, okrenuti glavom prema podu leže momci koji su došli podržati svoj klub samo 70 km od Sarajeva, a kao da su došli u drugu državu. Šutanje nogama, psovanje sarajevskih majki i svaki drugi metod vrijeđanja izaziva osjećaj gađenja svakom normalnom umu koji sve to gleda ili sluša sa strane. Mediji i masa u BiH nisu ni svjesni da se nad nama liječe kompleksi zbog glavnog grada. Svoje frustracije, lične probleme, ekonomsku situaciju u Zenici liječe policajaci koji daju potpunu podršku domaćim navijačima u svojim kukavičkim provokacijama, napadima i slično. Nešto slično nam se desilo i prije par mjeseci po povratku iz Banja Luke. Batine koje smo dobili u Žepču, opet od strane policije ZDK, ne mogu se prenijeti na papir. Uglavnom su i one bile na podu, čizmama, kundacima i čime već ne. Sve to naravno u mraku, kada niko ne vidi i eventualno ne može snimiti", stoji u istom saopćenju.

"Ovom prilikom pozivamo smijuriju zvanu Nogometni, ili ako hoćete Fudbalski savez BiH da smiri svoje huligane iz policije. Pored toga što se u BiH igra jedan od najgorih fudbala u Evropi, vi i ovo malo nas koji ga gledamo želite da otjerate. Ako vam je ipak to u cilju, onda ugasite ovo sivilo, ukinite kompletnu ligu. Dosta života smo izgubili, nema potrebe za još više. Svaki vaš udarac čini nas jačim, ali jedan od vaših udaraca može biti poguban, kao što je bio onaj Anerov. Nikada ne znate koga udarate na podu, bez osjećaja i milosti. Možda srčanog bolesnika, nekoga sa specijalnim potrebama, nekoga koga baš ne bi smjeli. Nije ovo slučaj sa nama samo u Zenici, policijska represija je u cijeloj državi, ali ova zenička graniči sa granicama normalnog. Moralno odavno ne postoji", kaže se u saopćenju Udruženja navijača Sarajeva, "Horde zla".

Pokušali smo danas dobiti komentar iz MUP-a ZDK, ali nam je tamo rečeno da je na sajtu MUP-a ZDK objavljeno saopćenje od strane policije ZDK.

MUP-u ZDK smo željeli uputiti sljedeća pitanja:

1) Zbog čega se vrši represija i zbog čega dolazi do prekomjerne upotrebe sile od strane policije?
2) Zbog čega je policija na pogrešan način usmjeravala navijače Sarajeva, a neki su bili usmjereni prema jugu, gdje se nalaze navijači Čelika?
3) Šta su to navijači Sarajeva pogrešno uradili, pa je nekoliko njih pretučeno od strane zeničke policije?


U saopćenju, koje je danas objavljeno na oficijalnom sajtu MUP-a ZDK, stoji sljedeće:

"Dana 30.07.2017. godine, sa početkom u 19:30 sati, u Zenici, na stadionu Bilino polje, odigrana je nogometna utakmica Premier lige BiH, između NK Čelik i FK Sarajevo. Sa ciljem stvaranja što boljeg sigurnosnog ambijenta, angažovali smo dovoljan broj policijskih službenika, osigurali trasu dolaska, obezbjedili oko stotinu pedeset besplatnih parking mjesta za gostujuće navijače, kao i čuvanje tih vozila do završetka utakmice. Prije početka nogometne utakmice, u fazi dolaska gostujućih navijača, koji su na nogometnu utakmicu uglavnom dolazili putničkim motornim vozilima i kombi vozilima, u ulici Bulevar Kulina bana kod broja 32, od strane jedne manje navijačke skupine je došlo do narušavanja javnog reda i mira, kojom prilikom su intervenisali pripadnici Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Tom prilikom lišeno je slobode sedamnaest lica i ista su privedena u službene prostorije Policijske stanice Centar, gdje su im izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona, za šta su isti prihvatili odgovornost".

"Obzirom da je prilikom intervencije policijskih službenika došlo do pružanja otpora od nekoliko članova navijačke skupine i odbijanja zakonskih naredbi, pripadnici Specijalne policijske jedinice su upotrijebili sredstva prinude, a o svakoj upotrebi sredstava za vezivanje i fizičke snage su sačinjeni posebni izvještaji i isti će biti upućeni u redovnu proceduru radi ocjene opravdanosti iste. Prilikom dokumentovanja ovog događaja, od strane policijskih službenika naknadno su identificirana tri lica iz Zenice, za koja je utvrđeno da su narušavala javni red i mir i istim su izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja, a pet lica je lišeno slobode i udaljeno sa stadiona, također zbog naružavanja javnog reda i mira i činjenja prekršaja iz Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu", stoji u saopćenju MUP-a ZDK.

"Ono što želimo naglasiti je činjenica da je itekako moguća saradnja navijačkih grupa i policije, što dokazuju brojne utakmice odigrane na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, na kojim nije zabilježen nijedan slučaj narušavanja javnog reda niti incident. Isto tako, službenici policije će i dalje jednako postupati prema svim navijačkim skupinama bez obzira odakle one dolaze. Sa sigurnošću tvrdimo da policija sve navijače i navijačke skupine djeli isključivo na one koji poštuju javni red i  mir i prave dobru navijačku atmosferu, a takvih je mnogo više, i manje grupe i pojedince koji pokušavaju da ulice i trgove naših gradova pretvore u poligone za navijačke obračune i nanošenje materijalne štete društvu, građanima i sportskoj infrastrukturi".


"Posebno naglašavamo da je u nedjelju, 30.07.2017. godine, najveći broj navijača poštovao zakonske odredbe i upute policije i redara, dok se jedna manja navijačka skupina, nad kojom su primjenjene policijske ovlasti, izdvojila sa namjerom da se obračuna sa drugim navijačima, a članovi te grupe nisu postupali po naredbama policijskih službenika. Svim navijačima koji prate svoje klubove, navijaju korektno i sportski, te poštuju zakonske odredbe se posebno zahvaljujemo i naglašavamo da smo otvoreni za sve vidove saradnje i razvijanje dobrih, partnerskih odnosa. Isto tako naglašavamo svim navijačkim skupinama, koje sportske događaje i terene koriste za svoje fizičke obračune i stvaranje nereda, da nećemo tolerisati bilo kakva nedozvoljena ponašanja na sportskim terenima i u gradovima, niti bilo kakve incidente i slučajeve narušavanja javnog reda i mira, koji mogu ugroziti živote i imovinu naših građana. Takve situacije ćemo u što kraćem roku stavljati pod kontrolu a izgrednike lišiti slobode i procesuirati. To je naša zakonska obaveza i naši građani i zajednica očekuju i traže od nas da ih zaštitimo. Policija je dužna svima, bez obzira na mjesto odakle dolaze, osigurati da na bezbjedan način doputuju, uživaju u sportskoj i navijačkoj atmosferi i sigurno otputuju na svoja odredišta", stoji u saopćenju MUP-a ZDK.

Saopćenjem su se danas oglasili i iz Uprave bordo tima, a u saopćenju FK Sarajevo stoji sljedeće:

"Posljednje kolo BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine donijelo je gostovanje za Fudbalski klub Sarajevo u Zenici. Pobjeda protiv Nogometnog kluba Čelik na gostujućem terenu, ostvarena poslije dužeg niza godina, ostala je u sjeni zbog dešavanja koja su, nažalost obilježila ovo gostovanje našeg kluba. Kao i na svakoj utakmici, Fudbalski klub Sarajevo je i na ovom susretu imao gromoglasnu podršku svojih vjernih navijača, koji su na ovo, tradicionalno gostovanje pristigli u velikom broju. Međutim, pri ulasku u ZDK, te sve do samog ulaska na stadion, pretrpjeli su neviđen i u potpunosti neljudski tretman od strane pripadnika MUP-a ZDK, počevši od odvajanja u manje grupe, onemogučivši na taj način da zajedno svi pristupe stadionu, te rigoroznim kontrolama, pa sve do u potpunosti bespotrebne i prekomjerne upotrebe fizičke sile prije samog susreta, što zaslužuje svaku moguću osudu. Dueli Sarajeva i Čelika imaju dugu historiju i utakmice između pomenuta dva kluba su uvijek među najinteresantnijim, a o tome najbolje svjedoči činjenica da je utakmica u nedjelju, u kojoj je Čelik dočekao Sarajevo bio najgledaniji fudbalski susret u regionu i opravdano se postavlja pitanje svrhe takvog, nehumanog ponašanja pripadnika MUP-a ZDK prema našim navijačima, obzirom da takav tretman predstavlja opasnost po ljudske živote, udaljava ljude od stadiona i šalje bespotrebno ružnu sliku o bh. fudbalu"
, stoji u saopćenju FK Sarajevo.

"Svjesni činjenice da Premijer liga BiH nije među najatraktivnijim evropskim ligama, zajedničkim snagama svih učesnika u takmičenju, uključujući organe javnog rade i mira, moramo stvarati ambijent da punimo stadione i da ne dozvolimo prekomjerno upotrebljivanje sile nad navijačima, kada za to nije bilo nikakve potrebe. Prikazan odnos pripadnika MUP-a ZDK prema navijačima Fudbalskog kluba Sarajevo zaslužuje još veću osudu ako sagledamo činjenicu da su navijači Fudbalskog kluba Sarajevo jedina navijačka skupina, koja je pružila podršku pripadnicima boračke populacije u svojim protestima, koji su najzaslužniji zbog čega pripadnici MUP-a imaju državu, čije zakone i štite".

"Također, ovim putem želimo informisati javnost da će Fudbalski klub Sarajevo pokrenuti disciplinski postupak protiv organizatora utakmice 2. kola BH Telecom Premijer lige BiH, Nogometnog kluba Čelik zbog diskriminacije u vidu kršenja pravilnika o bezbijednosti Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH, obzirom da je cijena ulaznica za navijače FK Sarajevo iznosila 7 KM, a na tribini istog kvaliteta, suprotne strane, navijači domaćeg kluba plaćali su svoju ulaznicu 2 KM, što predstavlja grubo kršenje pravila takmičenja".

"Fudbalski klub Sarajevo želi svim svojim navijačima, koji su pretrpjeli fizičke povrede prilikom odlaska na gostovanje u Zenici brz oporavak i upućujemo apel nosiocu takmičenja, kao i organizatorima utakmica, da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo u potpunosti siguran dolazak gostujućih navijača na utakmice, kao i sigurnost na stadionu, što FK Sarajevo učini na svakoj svojoj domaćoj utakmici u saradnji sa MUP-om KS i PU Centar"
, piše u saopćenju FK Sarajevo.

Podsjećanja radi, Sarajevo je u 2. kolu Premijer lige BiH nakon dugog niza godina slavilo na Bilinom polju protiv Čelika sa 0:2.

Novinar: Haris Ahbabović


Jeste li zadovoljni bezbjednosnom situacijom na bh. fudbalskim terenima?
Da
Ne
20
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.