18.8.2017. 15:45
6
ARMAGEDON!
Veliki časovnik će pokazati na 20:00 sati. Subota je. Za neke sasvim običan dan za izlazak, a za one druge nauk da se vrijeme mjeri od danas do sutra.

Ono što je bilo jučer više nije bitno. Bitno je samo ono što će biti u subotu kada će se dvije čete izumrlih gladijatorskih duhova spustiti na arenu i ukrstiti svoja koplja.

Sveti fudbalski rat. Utakmica svih utakmica. Za jedne je to pitanje časti i dostojanstva, za druge je pitanje filozofije i načina života. Jedni su srcem vezani, dok su drugi rođeni da budu upravo tu, u areni života u kojoj se broje i u kojoj opstaju samo pobjednici.

Gubitnici odlaze kući ispraćeni smijehom, a okovani tugom. Nije bitno kako se zovete, nije bitno iz kojeg mjesta dolazite, šta jedete, čime se bavite, koje vam je religijsko uvjerenje. Bitno je samo jedno. Teče li vašim venama bordo ili plava krv.

Pritisak jači nego ikad. Fudbal slabiji nego ikad. Ali, ostaje ono nepresušno naslijeđe koje od ove dvije ekipe čini fudbalske besmrtnike spremne da se popnu na vrh Olimpa.

Sarajevo protiv Željezničara. Jedan dio grada protiv drugog. Jedna gruda zemlje protiv druge. Dan kada ništa drugo nije bitno. Dan kada u pijesak padaju i Real Madrid, i Barcelona, i Bayern, i Juventus i Manchester United i svi velikani ovoga svijeta.

Časovnik će ponovo pokazati na 20:00 sati. Dva sata kasnije neko će da se smije, a neko da tuguje, a možda sve padne u zaborav jer nismo te gladijatorske sreće da u posljednje vrijeme gledamo velike okršaje. A možda je sve pretpostavka. Možda opet vidimo oklope, mačeve i borbu na velikoj poljani.

Meč godine. Najbitnija utakmica u zemlji u kojoj je fudbal više od života. U subotu navečer. Nakon zalaska Sunca se pale velika blještava svjetla na našoj najvećoj pozornici.

Sarajevo protiv Željezničara. Sveti fudbalski rat. Armagedon. Nemaš izgovor. Nemaš alibi. Moraš biti dio nove borbe u areni. Jednostavno, moraš, jer to je jedino što ti preostaje u ovoj istrošenoj zemlji.

FK Sarajevo - FK Željezničar (BHT Premijer liga, 5. kolo)
Subota, stadion Asim Ferhatović Hase (20:00)

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Ramiz Uzunović

 
U vječitom derbiju pobjedu će ostvariti?
FK Sarajevo
FK Željezničar
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.