17.9.2017. 9:07
2
Srbi se čupaju za kosu zbog njih dvojice, a njih porede sa Curryjem i Thompsonom: Goran će se "urokati", a Luki je samo nebo granica
Večeras od 20 i 30 sati u Istanbulu, u Sinan Erdem Domu, bit će odigrano finale 40. po redu izdanja Eurobasketa, a u finalu će se sudariti selekcije Slovenije i Srbije.

Za Srbiju se može reći da nije neko veliko čudo što se ponovo, pod vodstvom Saleta Đorđevića, plasirala u finale jednog takmičenja (ranije igrali finale SP i Olimpijade), iako je veliki broj srpskih reprezentativaca otkazao nastup na ovom takmičenju, pa su naši istočni susjedi igrali u nešto drugačijem rosteru nego inače. 

Prije svega se tu misli na glavnog razigravača i jednog od najboljih igrača u timu, Miloša Teodosića, koji je tokom ovog ljeta promijenio sredinu, pa nakon dugog niza godina i igranja u Moskvi odlazi u NBA ligu gdje će nositi dres LA Clippersa. Slovenci su iznenadili sve, pa čak i sami sebe, te su apsolutno najveći hit ovogodišnjeg izdanja EP u košarci.

Goran i Luka, dva glavna točka Slovenaca

Srbijanski stručnjak, Igor Kokoškov, napravio je fantastičan posao sa Slovencima koje je doveo do njihovog prvog finala na nekom EP, a kako i sam Aleksandar Saša Đorđević kaže, Slovenija je favorit u ovom finalu. Uostalom, kako i ne bi bili kada su tukli velike Špance sa 20 koševa razlike. Braća Gasol i ostale španske zvijezde su bile, jednostavno, nemoćne pored Dragića, Dončića i ostalih Slovenaca (Srbi će reći pored Srba koji igraju za Sloveniju).

Ne treba biti dovoljno upućen u košarku pa da shvatite da su upravo Goran Dragić i Luka Dončić dva osnovna pokretača reprezentacije Slovenije. Goran i Luka, dva fantastična košarkaša koja su zaludjela cijeli evropski košarkaški svijet na ovom Eurobasketu, imaju srbijansko porijeklo i upravo zbog njih dvojice brojni danas u Srbiji se čupaju za kosu. Na društvenim mrežama su počela poređenja sa Splash Brothersima iz Golden State Warriorsa (Steph Curry i Clay Thompson).

Saša Dončić, otac Luke Dončića kojeg je ugrabio Real Madrid ispred svih ostalih, tvrdi da Srbija uopće nikada nije ni pitala za njegovog sina kojem već sada brojni prognoziraju bolju karijeru nego što ju je svojevremeno imao veliki Dražen Petrović.

"Nikada! Nikada niko nije zvao iz Srbije za Luku, kontaktirao nas. Sada vjerujem da bi svi voljeli da igra za sve reprezentaciju Srbije, to je normalno. Slična priča bila je i s Goranom Dragićem, ali nas nikada niko nije zvao"
, rekao je Lukin otac za Mozzartsport.

Počele usporedbe sa Draženom Petrovićem


U regionu se već prave brojne ankete u kojima se upoređuje Luka Dončić sa 18 godina sa onim što je u njegovim godinama radio veliki Dražen Petrović. Brojni košarkaški stručnjaci stidljivo tvrde da je Luka možda i veći potencijal od pokojnog Dražena i da je na dobrom putu da napravi ono što je i on napravio. 

Interesantan je podatak da je Luka Dončić najbolji najmlađi strijelac na jednoj utakmici evropskih prvenstava od 1981. godine, od kad se vodi ova statistika. On je sa 18 godina postigao 27 poena. Arvidas Sabonis je sa 19 ubacio 28, dok je Dražen, takođe sa 19, postigao 27. Njegov otac, Saša Dončić, tvrdi da mu je samo nebo granica.

Sličnu situaciju Košarkaški savez Srbije proživio je i sa NBA zvijezdom, Goranom Dragićem, čiji je otac porijeklom iz BiH (okolina Zvornika). Dragićev otac je Srbin, ali je Goran odrastao u Sloveniji igrajući prvo fudbal. Kao što je i sam Saša Dončić rekao, za Gorana se nisu toliko interesovali iz Srbije (a očigledno ni iz BiH) sve dok nisu shvatili da se radi o vanserijskom košarkašu, ali tada je već bilo kasno jer je Goran već igrao za selekciju Slovenije, zemlje u kojoj je rođena, inače, njegova majka.

"Dajem prednost Srbiji u ovom finalu. Poslije ovog takmičenja ću se 'urokati'"
, kratko je rekao pred finale sa Srbima najbolji igrač Slovenije.

Slovenci su napravili mnogo toga na ovom turniru. Protiv Latvije u četvrtfinalu i Španije u polufinalu su igrali košarku sa druge Planete. Jednostavno su imali previše rješenja za Latvijce i Špance, pa su u obje utakmice imali sve konce u svojim rukama. 

Slovenci i Srbi u vrhu kada su gotovo svi parametri u pitanju


Selekcija Slovenije je druga na turniru po broju poena po utakmici, do sada su ukupno zabili najviše koševa, peti su na turniru sa linije za slobodna bacanja, dijele treće mjesto sa Srbima kada su u pitanju skokovi po utakmici, peti su po blokadama na turniru, četvrti su po ukradenim loptama.

Kada je u pitanju timska statistika Srbije, oni su šesti po broju poena po utakmici, treći su na turniru po broju ukupnih poena, imaju peti najbolji šut na turniru, imaju četvrti najbolji šut za za dva poena na takmičenju, treća su skakačka ekipa na EP, treća su ekipa po broju asistencija na cijelom takmičenju.

Kada su u pitanju individualni statistički parametri, Goran Dragić je za sada peti strijelac na turniru sa 21 poenom po utakmici, Bogdan Bogdanović iz Srbije je šesti sa 20,3 poena po utakmici. Dragić je drugi na listi po ukupnom broju postignutih koševa, dok je Bogdanović peti na toj listi.

Bogdan Bogdanović je drugi najbolji šuter za dva poena, dok je kod Slovenaca u reketu najbolji Gašper Vidmar koji se nalazi na četvrtoj poziciji. Klemen Prepelič, koji svakako važi za najboljeg šutera kod Slovenaca, je prvi kada je u pitanju procenat ubačenih slobodnih bacanja na cijelom turniru. On ima preko 94% ubačenih slobodnih bacanja.

Luka Dončić je, zamislite, četvrti najbolji skakač na EP, dok Anthony Randolph i Gašper Vidmar dijele peto mjesto po broju blokada na utakmici, Srbin Stefan Jović je četvrti najbolji kradljivac lopti na EP.

Kada smo kod Slovenaca i njihova dva najbolja igrača, Goran Dragić je na ovom turniru na prosjeku od 21 poena po utakmici, 4,1 skokom po meču i 5,4 asistencije, dok je Luka Dončić na 15,1 poenu po meču, 8,3 skoka i 3,8 asistencija po utakmici. Dončiću su, na utakmici protiv Španaca, nedostajale samo dvije asistencije da ostvari triple-double.

Najbolji srpski košarkaš, Bogdan Bogdanović, je na prosjeku od 20,3 poena po utakmici, 3,5 skokova i pet asistencija po meču.

Finale Eurobasketa će se odigrati večeras u Sinan Erdem Domu u Istanbulu sa početkom u 20 sati i 30 minuta.

Novinar: Haris Ahbabović


Ko će osvojiti EP u košarci?
Slovenija
Srbija
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.