18.10.2017. 9:46
0
Igor Štimac za Source o reprezentaciji BiH: Teško je takve vedete i veličine motivisati za sve utakmice. Na kraju igrači ostaju tu, selektori idu, a dolaze novi
Jučer su u Zurichu, predstavništvu svjetske krovne fudbalske organizacije FIFA-e, izvučeni parovi baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje se igra na ljeto naredne godine.

Naši zapadni susjedi, Hrvati, će igrati protiv selekcije Grčke, s kojom smo u dva navrata igrali u sklopu ovih kvalifikacija za SP. Podsjećanja radi, obje utakmice su okončane podjelom bodova.

Sjeverna Irska će igrati protiv selekcije Švicarske, Danska će igrati protiv Republike Irske, dok će Talijani igrati protiv Šveđana. Prve utakmice baraža će biti odigrane od 9. do 11. novembra, a revanši su na programu od 12. do 14. novembra ove godine.

Za Source.ba portal je govorio nekadašnji selektor reprezentacije Hrvatske i član one čuvene generacije "Vatrenih" iz 1998. godine, Igor Štimac.

"Vi ste imali priliku da budete sada s njima u grupi i da svjedočite svemu tome. Međutim, ima tu i drugih stvari koje treba uzeti u obzir. Tu su nekakva tradicija, historija igranja, renome koji Grčka ima u odnosu na ostale reprezentacije iz istog šešira. Po svemu tome, mi smo priželjkivali da ih izbjegnemo. To je bilo opće javno mišljenje ovdje u Hrvatskoj. Govorili smo da nam je Sjeverna Irska bila najprihvatljivija, pa Švedska, pa Republika Irska, pa tek onda Grčka. E sada, izvukli smo Grčku, šta je - tu je. Prva utakmica je na Maksimiru i u njoj će trebati definisati mnogo toga".

"Sa stručne strane, najjači segment grčke igre je prekid, gdje je Hrvatska pokazala najviše slabosti i to je ono što nas brine. To je možda i razlog što smo ih željeli izbjeći. Imali smo mnogo oscilacija kod prekida, a oni na taj način rješavaju utakmice. Zadatak je zahtjevan pred novim selektorom i pred momcima, ali smo svi uvjereni da idemo dalje, jer se sada nema gdje, nema popravnog", ističe Štimac za Source.ba portal.

Čudni vjetrovi pušu HNS-om, baš kao što je to slučaj i sa NSBiH. Ante Čačić je dobio otkaz odmah nakon remija Hrvatske i Finske, a na užarenu klupu "Vatrenih" sjeo je Zlatko Dalić. Dalić je uspio da položi prvi ispit i da pobijedi Ukrajince u Kijevu i tako svoj tim odvede u baraž.

"Nije to samo kod nas u Hrvatskoj, to je na svim ovim našim prostorima da se neke stvari događaju nekim nefudbalskim putem, da li je to politički ili nestručni put. Sve ove posljednje promjene selektora pod vodstvom naše zlatne kopačke, Davora Šukera, sugerišu na jednu nestabilnost u rukovođenju savezom. Po meni, ako ste se odlučili za čovjeka i dobro izanalizirali šta vam treba za jedan ciklus kvalifikacija, onda morate ostati pri tome do kraja. Ista stvar je bila sada sa Čačićem. Šta se i kako se događa ništa nas ne može začuditi", ističe nekadašnji selektor Hrvatske.

Našeg sagovornika smo upitali koliko je svoje prste u izboru novog selektora Hrvatske umiješa Zdravko Mamić.

"To me ne trebate pitati. On je vrlo utjecajan čovjek u hrvatskom fudbalu bez obzira na situaciju i sigurno se njega mnogo toga pita", kratko je poručio Štimac.

Kao što znate, fudbalska selekcija BiH nije se uspjela plasirati na SP u Rusiji. Propustili smo šansu da pobjedama protiv Belgije i Estonije izborimo baraž za isto.

"Grupe, po ovom novom sistemu, izgledaju lakše nego prije. Ima tu reprezentacija koje izgledaju kao lagan zalogaj. Vidjeli ste i sami da se bodovi neplanirano prosipaju gdje se najmanje nadate. Rad jednog selektora možete nagraditi samo kada on ode na jedan veliki turnir. Dok traju kvalifikacije sve je manje - više u nogama igrača, da li su došli raspoloženi, da li su došli dovoljno motivisani, da li je okruženje pravo, ili to nije tako. Šta vi možete napravit u dva-tri dana razgovora s njima? Teško je takve vedete i veličine motivisati za sve te utakmice. Na kraju igrači ostaju tu, selektori idu, dolaze novi i stalno se ponavljaju iste stvari", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Igor Štimac.

Novinar: Haris Ahbabović

 
Hoće li se Hrvatska, preko Grčke, kvalifikovati na SP u Rusiji?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.