2.11.2017. 16:21
3
"Sve da oprostim Sanjinu Sefiću i to što ih je udario, ali ne mogu da mu oprostim što je otišao sa lica mjesta, što je pobjegao"
FOTO: Dnevni Avaz
Jučer je nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću koji je 10. oktobra prošle godine vozeći svoj automobil usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Jučer je tokom nastavka suđenja svoj iskaz dao Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, koji je rekao kako je Sanjin Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i kako je vozio preko 100 km/h. 

Automobil se, prema tom nalazu Ševala Kovačevića, kretao lijevom trakom, a vozač je prošao na crveno svjetlo brzinom od blizu 105 kilometara na sat.

Danas je za Source.ba portal govorila advokatica Adela Duraković, koja je opunomoćenik porodica stradalih studentica.

Odbrana Sanjina Sefića jučer je rekla kako nema dokaza da je vozač prošao kroz crveno svjetlo, a dodali su isto tako da nema dokaza da su studentice bile na pješačkom prijelazu kada ih je Sefić udario automobilom.

"Na tom mjestu nema kamera, to svi znamo, ne znam sada, mislim da su sada postavljene. Obzirom da nije bilo kamera, nema direktnog uvida u momenat te signalizacije na semaforu. U tom smislu nema konkretnog dokaza da li je bilo crveno ili zeleno svjetlo. Međutim, činjenica je da je vještak saobraćajne struke izašao odmah na uviđaj, bio je na licu mjesta i mogao je kao stručno lice da svojim opažanjem ili iskazima svjedoka koji su bili na semaforu utvrdi da je na semaforu bilo crveno za vozače, odnosno zeleno svjetlo na pješake. Odbrana je išla na to da nema direktnog dokaza da je bilo crveno svjetlo za vozače. Vještaci saobraćajne struke su stručnjaci koji imaju znanje. Oni mogu da utvrde da li je zaista bilo crveno ili zeleno svjetlo, vrijeme zaustavljanja, preglednosti i svega ostalog. Ja lično smatram da ako je vještak to rekao, dakle da je bilo crveno svjetlo, nije ga, vjerujte mi, rekao napamet", ističe Adela Duraković.

"To da studentice nisu bile na pješačkom prijelazu su pretpostavke i simulacije odbrane. Vjerovatno time hoće da dokazuju svoje tvrdnje, dakle da je bilo propusta i na strani pješaka. Međutim, pod dokazima vještaka saobraćajne struke, dokazima Tužilaštva KS i onome što mi znamo je da nije bilo doprinosa tome od strane pješaka. Kada gledate sa ove tačke gledišta i kada uzmete tu raskrsnicu, svi znamo kakva je preglednost na njoj. Bez obzira na sve, i da uzmemo činjenicu da je bilo crveno za pješake, tolika je preglednost te raskrsnice da je vozač sve mogao da vidi i mogao se blagovremeno zaustaviti. U nalazu vještaka stoji da je vozač išao brzinom preko 100 km/h", ističe Duraković.

Našu sagorovnicu smo upitali kako porodice poginulih djevojaka gledaju na cjelokupno suđenje i šta misli kada bi se ovo suđenje moglo privesti kraju.

"Jučer sam nakon suđenja razgovarala i sa jednim i sa drugim ocem poginulih djevojaka. Amir uvijek meni kaže: 'Da zanemarimo sve šta se dogodilo, ali činjenica  da se nije zaustavio, da je otišao, to mu ne mogu oprostiti. Sve da mu oprostim, i to što ih je udario, ali ne mogu da mu oprostim što je otišao sa lica mjesta, što je pobjegao, što je otišao u drugu zemlju, što se žalio na izručenje BiH, to jednostavno ne mogu da mu oprostim. Puno bi drugačije bilo da je on stao, da je iskazao žaljenje'. Niko se nikada nije obratio tim porodicama da im iskaže žaljenje", kaže naša sagovornica.

"Ja ne vjerujem da će ovaj predmet biti završen i za godinu dana. Odbrana će sto posto, isto tako, izvoditi saobraćajno vještačenje. Zato su pitanja odbrane koja su usmjerena za vještaka vode na tom da će se tražiti novo vještačenje. To je uredu, svako ima pravo na odbranu. Ne znam koliko će njihova odbrana trajati", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal Adela Duraković.

Novinar: Haris Ahbabović


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.