16.1.2018. 17:30
6
"Treba ih poslati na ponovno polaganje vozačkog ispita i na psihotest, ovo ne rade normalni ljudi. Ovo je kao da ste uzeli mitraljez, kalašnjikov ili pištolj, te gađate ljude nasumice"
Na društvenim mrežama se pojavio snimak, koji je nastao na području Bihaća, na kojem se vidi nekoliko učesnika saobraćaja koji "divljaju" u svojim automobilima i koji se trkaju na dvosmjernoj cesti.

Snimak je napravljen na ulazu u grad Bihać, odnosno na magistralnom putu M-5, a video je snimio jedan od učesnika u ovoj trci.

Automobili se kreću velikom brzinom, ugrožavajući pritom druge učesnike u saobraćaju, a u jednom momentu vozač Golfa III izlijeće sa kolovoza. U spomenutom udesu nije bilo povrijeđenih osoba.

Za Source.ba portal ovaj slučaj iz Bihaća danas je prokomentarisao vještak saobraćajne struke, Ševal Kovačević.

"Može se reći da je ovo jedno novo doba koje je donijelo neke nove ljude sa nekim novim adrenalinom. Mladi ljudi iskaljuju svoj bijes na jakim mašinama i na nikakvim kolovozima. Nije ovo nikakva pista za trkanje, ovo je dvosmjerna cesta gdje svakog momenta dolazi do opasnosti od udesa. Desilo se to što se desilo, jedno je vozilo sletilo sa ceste", kaže Ševal Kovačević za Source.ba portal.

"Ovo je izazivanje opće opasnosti kao da ste uzeli vatreno oružje poput mitraljeza, kalašnjikova ili pištolja, te gađate ljude nasumice. Ovo je strašna stvar. U Sarajevu je ovoga u posljednje vrijeme dosta manje. Ne mora da znači da 'ne čuči' neki vrag negdje u nekome ko ne zna šta je saobraćaj i da je saobraćaj postao grobnica stanovništva", rekao  je za Source.ba Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke.

Našeg sagovornika smo upitali koja bi bila najadekvatnija kazna za ovakvo nesavjesno ponašanje učesnika u saobraćaju.

"Sasvim je jasno da se vozačka dozvola ovdje može uzeti, izreći kazneni bodovi i mnogo toga. To sve ostaje u jednoj sferi prekršaja. Ovo već prelazi prekršaj, ovo je izazivanje opće opasnosti. Nije ovo obično prekoračenje brzine. Ovdje su u pitanju enormno velike brzine preko 150 km/h, a to je jedno opasno stanje na ovako uskom kolovozu", kaže sagovornik Source.ba portala.

S obzirom da je bilo ranije slučajeva gdje policija nije reagovala ili nije mogla da reaguje na osnovu snimka iz automobila, našeg sagovornika smo upitali da li policija, u ovom slučaju MUP USK, ima nadležnosti da na osnovu videa koji se pojavio na Facebooku kazni ljude koji su se trkali.

"Ovo je validan dokaz. To je video materijal koji je vrlo dokaziv i provjerljiv. Za ubuduće, ove stvari se moraju sankcionisati na osnovu Krivičnog zakona FBiH. Nema druge, jer se ovo mora suzbijati. Ovo je jedno jako opasno stanje. Mora se dati poruka da to ne smijete raditi, te treba izreći kaznu, a onda mjeru bezbjednosti. Nije samo da treba oduzeti vozačku dozvolu na godinu dana, nego to treba poslati na ponovno polaganje vozačkog ispita i na psihotest. Ovo ne rade normalni ljudi", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal vještak saobraćajne struke, Ševal Kovačević.

Kontaktirali smo i MUP USK, a glasnogovornica MUP-a, Snežana Galić, za Source.ba portal je poručila sljedeće:

"Video klip je nastao u aprilu 2017. godine kada se dogodila saobraćajna nesreća po kojoj smo mi postupili. Uručen je prekršajni nalog vozaču zbog neprilagođene brzine. Međutim, nakon što se pojavio video klip, izvršene su provjere, utvrđen je identitet i drugog vozača koji je s njima organizirano snimao njihovu utrku", rekla je danas za Source.ba portal Snežana Galić.

MUP USK smo upitali kakva se eventualno kazna može očekivati za osobe koje se terete za nesavjesno ponašanje u saobraćaju.

"U svakom slučaju će se kontaktirati Tužilaštvo USK da se vidi ima li elemenata ugrožavanja sigurnosti. Sada moramo da vidimo koliko imamo dokaza za sve to, ali ćemo u svakom slučaju pokušati sve da učinimo", kratko je poručila Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Novinar: Haris Ahbabović

 
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.