30.1.2018. 9:43
23
"Bojim se reakcije Vlade FBiH, pa da kažu ljudima u BH Telecomu: 'Ma slušajte, nosite se svi dovraga, imali ste takve plate, a sada ćemo prodati BH Telecom'"
Ovih dana jedna od glavnih tema u gotovo svim bh. medijima je privatizacija BH Telecoma. Dok u ovoj kompaniji tvrde da Vlada FBiH želi da proda firmu, iz Vlade FBiH ističu kako nemaju namjeru da to čine, nego samo žele da usklade radnička prava.

Odnosi između kompanije BH Telecom i Vlade FBiH i nisu baš najbolji. Pregovori o potpisivanju novog kolektivnog ugovora započeli su još u septembru 2016. godine, a ugovor do danas nije potpisan. 

Za Source.ba portal su cjelokupnu situaciju oko BH Telecoma prokomentarisali Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, Fikret Alić, predsjednik Sindikata BH Telecoma, te Svetlana Cenić, poznata ekonomska analitičarka i članica Nadzornog odbora BH Telecoma.

Strah od prodaje BH Telecoma

"Vrlo je zanimljivo da je Vlada FBiH još 2016. godine u pismu namjere koje je upitala MMF-u obećala da će uraditi dubinsku procjenu vrijednosti BH Telecoma, tzv. due diligence, koja se inače radi ne samo za telekom operatere, nego za svaku vrstu pravnih lica ako se to preduzeće želi prodati. Vlada je obećala da će to uraditi u ovom mandatu i upravo sada to i rade. Imamo strane konsultante koje su poslali Svjetska banka i MMF, a koji u saradnji sa našim stručnjacima vrše procjenu vrijednosti BH Telecoma. Sada je vrlo interesantno zašto se radi ta procjena vrijednosti ako se uopće preduzeće neće privatizovati. Mislim da će se sigurno ići na privatizaciju, da li većinskog ili manjinskog paketa, to se još uvijek ne zna. Niko ne zna kada će to tačno biti, ali procjena se radi da se BH Telecom proda", kaže za naš portal Faruk Hadžić.

"Shvatili smo da ne postoji volja Vlade FBiH oko zaključivanja kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor pregovaramo u dva ciklusa već godinu i po dana, te smo jedina državna firma koja nema zaključen kolektivni ugovor, a da ga zaključujemo sa Vladom FBiH, to jeste sa vlasnikom državnog kapitala. Kod nas se stvorila sumnja, opravdana ili ne, da Vlada ne želi da potpiše kolektivni ugovor jer se negdje iza svega toga krije priča o privatizaciji BH Telecoma, pošto ne vidimo nikakav drugi realan razlog za njegovo nepotpisivanje. Kako pregovore vodi Zlatko Hurtić, nismo ispregovarali nijedan član ugovora već osam mjeseci", rekao je za naš portal predsjednik Sindikata BHT, Fikret Alić.

"Mi u BH Telecomu ovo nismo imali za namjeru. Nismo imali za namjeru da se svađamo sa Vladom FBiH. Naša želja je bila da uputimo putem javnosti apel da okončamo taj kolektivni ugovor i time bi Vlada pokazala da taj naš strah nije opravdan, a mi bi kao radnici bili rahatniji, imali bi mirniji san, te bi imali zaštitu kroz taj kolektivni ugovor", ističe Alić.

Strateški partner ili privatizacija?

"Ja sam jedna od šest ljudi iz Nadzornog odbora BH Telecoma. Još uvijek nema pomena ni 'p' od privatizacije BH Telecoma. Što se tiče privatizacije BH Telecoma, te su pripremne radnje onda trebale početi mnogo ranije da bi uopće došlo do same privatizacije. Nije to samo 'Hajmo'. Ja se zalažem, inače, za strateškog partnera BH Telecoma, u smislu dobavljanja novih tehnologija. Strateški partner je jedno, a privatizacije je nešto sasvim drugo. Zalažem se za due diligence da se BH Telecom suoči sa svim svojim manjkavostima, a due diligence je na svjetskom tržištu pozitivan znak da firme žele da unaprijede svoje poslovanje, uopće to ne znači privatizaciju. Firme su radile due diligence kada rade make over ili rebuilding, hoće jednostavno da imaju kompletan uvid u sve", kaže Svetlana Cenić za Source.ba portal.

"Nadzorni odbor iako ne može da pregovara oko kolektivnog ugovora, jer je to na upravi BHT i na Vladi FBiH, je prihvatio sastanak sa Sindikatom, pa smo tražili podatke iz BHT i iz Vlade da vidimo u čemu je problem. Bojim se samo jedne stvari, dok se optužujemo svi mi da radimo nešto na privatizaciji, što je apsolutna neistina, nijednog momenta nisam rekla: 'Eh, sada to sve fino rasprodajte'. Bojim se da će cijela ova priča i zloupotreba naštetiti BH Telecomu i onda se bojim ishitrene reakcije same Vlade FBiH, pa da kažu: 'Ma slušajte, nosite se svi dovraga, imali ste takve plate i sve, a sada ćemo prodati BHT, pa ćete pregovarati sa novim vlasnikom'. Kratki su fitilji, pa to neko može da iskoristi i da donese sličnu odluku. Bojim se isto da će Sindikat na sebe navući neprijatelje. Ne mislim među rukovodstvom BHT, ja nemam zbog čega da im budem neprijatelj, nego je meni samo stalo da BH Telecom što bolje radi", rekla je za naš portal Svetlana Cenić.

Beneficije koje imaju uposlenici BH Telecoma

U posljednje vrijeme se sve više govori o beneficijama koje imaju uposlenici u BH Telecomu. Sama Vlada FBiH se pravda konstatacijom da upravo zbog toga žele da izjednače prava radnika u BHT sa pravima radnima u ostalim preduzećima.

"Druge firme su napravile zafrkanciju na temu: 'Čuj, štrajkuje BH Telecom'. Topli obrok je 13,60 KM, a zamislite kako na to reaguje neki rudar koji za čitav dan ima 13,60 KM, a ne za topli obrok. Na sebe navlače strahotu i ne znam da li je toga svjestan Sindikat. Čujem da se čak komentariše da sam ja došla da uništim BHT. Ne govorim napamet, ja sam donosila prijedloge i konkretna rješenja, jer želim da BHT bolje posluje, a ne da dođu u situaciju da im prihodi i rashodi budu isti. Niti će onda imati sindikat, niti će imati BHT, a onda ga mogu prodati za džaba, onda ga neće niko. Voljela bih da znam da li ovo neko namjerno pravi, da izazove taj efekat da Vlada ne želi da pregovara sa Telecomom".

"Ovo nije dobro po BHT, a mislim da u konačnici neće biti dobro po taj sindikat. Spominje se otpremnina od 100.000 KM. I šta onda kada ih potrošiš, šta ćeš onda raditi? Ovo je rezanje vlastite noge. Uzmeš nogu i režeš je, a onda očekuješ da ćeš trčati. Nije mi jasno ko toliko mrzi BHT u cijeloj priči. Tamam kad je BH Telecom donio odluku da ide u promjene i da poboljša svoj status, dešava se ovo. Previše je slučajnosti na jednom mjestu, iako nisam zagovornik neke teorije zavjere"
, rekla je na kraju za Source.ba portal članica Nadzornog odbora BH Telecoma, Svetlana Cenić. 

"Niko u BHT nije dobio otpremninu u iznosu od 100 hiljada KM. To je apsolutna neistina. Otpremnine su za radnike BHT na nivou Zakona o radu u iznosu od šest prosječnih plata, kako to zakon i definiše. Postoji mogućnost poslodavca da nekim poklonom u iznosu od jedne prosječne plate nagradi penzionera, kupi mu neki poklon i to je to", rekao je Fikret Alić za Source.ba portal.

Novinar: Haris Ahbabović

 
Hoće li BH Telecom biti privatizovan?
Da
Ne
23
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.