31.7.2018. 15:08
0
Šalje li nam Putin kišu preko HAARP-a, zašto imamo ovakvo ljeto i šta nas čeka u augustu: Treba se malo pribojavati šta nam slijedi narednog ljeta
FOTO: Source.ba
Bosna i Hercegovina kao da još nije ni doživjela pravo ljeto, a sutra je prvi dan mjeseca augusta 2018. godine.

Ljeto 2018. godine, barem za sada, su obilježile brojne padavine, a kiša je padala gotovo svaki dan u pojedinim bh. mjestima, pa je tako slučaj i sa Sarajevom.

Zašto ovoliko kiše tokom ljeta?

Ovoljetne prilike, taj čuveni HAARP, te šta nas to očekuje u nastavku ljeta danas je za Source.ba portal prokomentarisao meteorolog amater, Nedim Sladić.

"Razlog kišnog ljeta jeste neobična distribucija zračnih masa i pritisaka koji vladaju nad većim dijelom Evrope, dok se drugi dijelovi našeg kontinenta peku i prže na temperaturama koje nisu primjerene za ovaj dio godine, posebno na zapadu i na sjeveru Evrope. Sva toplota ove godine ide direktno ka Velikoj Britaniji i Skandinaviji. Nama sa područja sjeveroistoka Evrope neometano stiže nestabilna količina zraka i svježina. Krajem juna mjeseca su temperature padale i do sedam stepeni iznad nule, a u julu smo imali vrlo česte cirkulacije nestabilnosti koje se vežu za oblast Crnoga mora"
, kaže Nedim Sladić za naš portal.

Naš sagovornik tvrdi da ovakva ljeta nisu rijetka u BiH, te da ih je bilo sličnih u proteklih nekoliko godina.

"Kada pogledamo u posljednjih 25 godina, slična ljeta smo imali 1997. godine, 2002. godine, 2005. godine, 2006. godine, ili 2014. godine. Godinu nakon što je bilo ovakvo ljeto i veoma toplo na Zapadu, uslijedilo je veoma toplo ljeto na Balkanu naredne godine. Primjera radi, 2007. godine smo u julu imali temperature do 45 stepeni Celzijusa, a tako je bilo i prije tri godine. Treba se malo pribojavati šta nam to slijedi naredno ljeto. Nije ni ovo ljeto podbacilo, ali ga ne osjećamo jer imamo te konstantne nestabilnosti. Tri mjeseca uzastopno imamo veliku količinu padavina u BiH, koja je pogotovo snažno izražena u centralnom dijelu zemlje", ističe naš sagovornik.

Šta nas očekuje u augustu?

U mjesecu augustu se napokon može očekivati malo bolje vrijeme, te neće biti toliko padavina kao što ih je do sada bilo u maju, junu i julu.

"Pred nama je jedan toplotni val, bez razloga za brigu, jer se neće raditi o nekim ekstremnim toplotama. Biće to neke umjerene toplote, te će august biti malo topliji od prosjeka. Sušnije se samo može očekivati samo na području Hercegovine. U drugom dijelu dana, ipak, će postojati nestabilnosti u centralnim i istočnim dijelovima BiH, ali će i dalje biti sparno i toplo. Čitav mjesec će biti dosta sparan. Ne treba isključiti trenutke kada će biti malo teže za disati, zbog ogromne vlažnosti u zraku. Sparina je nekako najbolji opis mjeseca augusta koji je pred nama. Temperature ne bi trebale ići iznad 37 ili 38 stepeni Celzijusa. Napokon ćemo osjetiti ljeto u augustu, ali ćemo ga najviše osjetiti zbog te visoke vlage", kaže Nedim Sladić.

HAARP i teorija zavjere

Vrlo se mnogo u posljednje vrijeme pričalo o HAARP-u, te su se čule brojne teorije zavjera kako Rusi razbijaju oblake, te ih šalju prema Balkanu. Nedima smo upitali da li je korištenje HAARP-a razlog ovakvog nestabilnog vremena i koliko te priče uopće imaju smisla.

Podsjećanja radi, HAARP je civilni i vojni istraživački program pri kojem se koriste visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova zemljine atmosfere. HAARP je predmet raznih teorija zavjera u kojima se označava kao "tajni projekat" i povezuje s nastancima prirodnih katastrofa poput zemljotresa, poplava ili vulkanskih erupcija.

"Kad god su bila SP u fudbalu u posljednjih 20-ak godina uvijek su ta ljeta bila poprilično nestabilna. Rusi ne kriju činjenicu da manipulišu vrijeme, ali ne onako drastično kako to rade Kinezi. Kinezi, kako sam to pročitao, posjeduju neku tehnologiju koja je malo naprednija od ruske. Ipak, nemoguće je vrijeme modificirati ozbiljnije na nekom globalnom nivou. Treba dobra tehnologija kako bi utjecala na globalni pregled vremena. Svi oni mogu samo lokalno da rastjeraju oblake".

"Rusi su mogli da ispale rakete srebrenog jodida kojom bi samo uništili neki oblak ili ga usmjerili sa tog uporišta, na neku narednu lokaciju da se 'ispada'. Dakle, može se djelovati samo lokalno, globalno je nemoguće. HAARP nema veze sa klimom, on služi za komunikaciju, to jeste za slanje tih talasa u jonosferu. Definitivno je HAARP sistem prestao sa radom zbog problema sa finansijama, barem sam tako pročitao. Klimom globalno za sada niko nije upravljao, iako se lokalno može djelovati. Rusi to često rade pred deveti maj, kako bi parada prošla bez kiše, ali to nekada ima kontraefekat. Ne treba čuditi taj pljusak koji je pao na kraju finala SP u Moskvi"
, rekao je na kraju ta Source.ba portal meteorolog amater, Nedim Sladić.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.