6.2.2019. 9:47
1
Hoće li se Stana "pomiriti" s Manijacima, dva Zeca u napadu, Darko Lazić kao veliko pojačanje i ozbiljan novac od prodaje Nihada Mujakića
Uskoro počinje nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a ekipe u najjačem razredu bh. fudbala napravile su nekoliko zanimljivih transfera tokom ovog zimskog prijelaznog roka.

Očekivano, najviše su trgovali oni najbolji, pa se najviše transfera veže oko Sarajeva, Zrinjskog, Željezničara i Širokog Brijega. U nastavku slijedi pregled najznačajnijih transfera ovog prelaznog roka u BiH.

Sarajevo i Željezničar

Trenutno vodeći tim u Premijer ligi je doveo Darka Lazića, nekadašnjeg igrača Alanyaspora, Denizlispora, Anhzija i Crvene zvezde.

Nihad Mujakić je potpisao ugovor sa belgijskim Kortrijkom, ali će na Koševu ostati do kraja sezone. Bojan Pavlović i Dušan Hodžić odlaze na posudbu u Čelik, dok je Samir Radovac raskinuo ugovor sa Sarajevom.

Nekoliko novih igrača od ove zime ćemo gledati na Grbavici. To su Branko Bajić koji dolazi iz Dunajske Strede, Mihael Klepač koji stiže iz Osijeka, Mustafa Mujezinović koji dolazi iz Veleža, te Ermin Zec, nekadašnji reprezentativac BiH i bivši član Iskre, Šibenika, Genclerbirligija, Rijeke, Qabale i još nekih klubova u Turskoj. Novi igrač Želje je i Srđan Stanić, koji je stigao nakon raskida ugovora u Zrinjskom.

Želju su napustili Anel Šabanadžović, koji je potpisao za AEK, ali ostaje na posudbi do kraja sezone, Stojan Vranješ koji je kao slobodan igrač otišao u banjalučki Borac, Jovan Blagojević koji je otišao u Osmanlispor, Ivan Čurjurić koji je nakon neuspješnog transfera u inostranstvo potpisao za Zrinjski, Filip Jazvić koji odlazi u rumunski Hermannstadt, te Miloš Bakrač i Filip Arežina koji su također raskinuli ugovore sa Željom, s tim da Arežina karijeru nastavlja u ekipi Mladosti iz Kaknja.

Zrinjski i Široki Brijeg

Zrinjski je doveo Vasilija Kolaka iz Igmana, Abida Mujagića iz Mladosti, spomenutog Čurjurića iz Želje, Renata Gojkovića iz Partizanija, te Nikolu Rodina iz Čapljine.

Bijeli brijeg su napustili Stefan Barić koji je otišao u Radnik iz Bijeljine, Ognjen Todorović koji je potpisao za Osmanlispor, Toni Jović koji je potpisao za njemački Lotte, te Nemanja Bilbija koji je otišao u Južnu Koreju da igra za Gangwon. Iz kluba su otišli Srđan Stanić, Neven Laštro i Josip Miketek.

Ante Hrkač u Široki Brijeg stiže iz saudijskog Al-Qaisumaha, Luka Knežević je stigao iz NK Zmijavci, Ivan Enin stiže iz Rige, Zvonko Pamić iz OFK Titograda, a Borna Petrović i Mato Stanić dolaze iz Dinamo Zagreba. Novi igrač Širokog je i Petar Franjić. Pecaru je za sada napustio jedino Dejan Čabraja, kada su u pitanju poznatiji fudbaleri.

Ostatak lige

Kakanjska Mladost je dovela Berata Ayyildiza iz drugog tima Holst. Kiela, a u Kakanj još dolaze Emir Velić (NK Dob), Kenan Horić (Antalyaspor), Matthias Fanimo (Drava Ptuj), Kenan Muslimović (Regensburg II) i Filip Arežina (Željezničar). 

Klub su napustili Abid Mujagić (Zrinjski), Dalibor Pandža (Olimpik), Lamin Diallo (Trikala), Ajdin Mujagić (TOŠK), Darko Mišić (Zvijezda 09) i Amer Hiroš (Olimpik).

Bijeljinski Radnik je doveo četiri igrača, a to su Stefan Barić (Zrinjski), Srđan Bečelić (Bačka Topola), Ivan Šubert (OFK Bačka) i Ismar Hairlahović (Zrinjski). Otišli su Radoslav Aleksić (Andijan), Domagoj Franić (Slovačko), te Aleksandar Glišić i Dušan Martinović, koji je prekinuo karijeru.

U Krupu su stigli Krešimir Jelić iz Sesveta i Mihael Modić, a otišli su Kenan Handžić u Olimpik, Ivan Crnov u Triglav i Bojan Golubović. GOŠK je doveo Tonija Nikića iz Širokog, a odlaze Luka Anković, Miha Vidmar, Amir Zolj i Ernest Grvala.

Sloboda za sada nije nešto posebno trgovala, ali zato jeste zenički Čelik. Zenicu su napustili Salko Mujanović koji odlazi u Austriju, Aldin Šišić koji odlazi u Slogu Gornje Crnjelovo, Tin Karamatić, Mahir Mehić koji odlazi na posudbu u Metalleghe i Salko Jazvin. Na Bilino polje su stigli Deni Simeunović (Lučko), Samu Volotinen (VPS), Ante Blažević (Brezice), Ljubiša Pecelj (Zvijezda Gradačac), te Sanjin Lelić, Dušan Hodžić i Bojan Pavlović (posudba iz Sarajeva).

Tuzla City je dovela Nemanju Zlatkovića (Voždovac), Slavka Brekala (Krško), Eldina Trumića (Slaven Živinice), Nedima Omeragića (Servette), te Ensara Hajrovića. Klub su napustili Adnan Šećerović (Larisa), Joco Stokić (Sloga Gornje Cnjelovo), Stefan Lukmirović (Karaiskakis), Senedin Oštraković (Gradina), te Lazar Obradović, Anel Ramić i Almedin Ziljkić.

Zvijezda 09 je dovela Slavena Stjepanovića (OFK Petrovac), Marka Bašanovića (Bežanija), Marka Anđića (Metalac), Darka Mišića (Mladost DK), te Harisa Mehmedagića i Sašu Jovovića. 

Klub su napustili Damjan Krajišnik (Naestved), Nemanja Vejnović (Alfa Modriča), te Saša Filipović, Anel Husić, Muhamed Omanović, Stefan Tripković, Ibrahim Škahić i Damir Memović.

Kada su u pitanju zarade od prodaje fudbalera, Željezničar će od prodaje Anela Šabanadžovića inkasirati 450.000 eura, dok će Sarajevo od prodaje Nihada Mujakića zaraditi 1,1 milion eura.

Prvenstvo u Premijer ligi se nastavlja 23. februara, kada se igraju utakmice 20. kola. Parovi 20. kola su sljedeći:

Krupa - Zvijezda 09
Mladost DK - GOŠK
Tuzla City - Sarajevo
Čelik - Sloboda
Široki Brijeg - Zrinjski
Radnik Bijeljina - Željezničar (dan kasnije)

Trenutna tabela:

1. Sarajevo 43
2. Zrinjski 38
3. Široki Brijeg 30
4. Željezničar 28
5. Sloboda 28
6. Mladost DK 26
7. Radnik Bijeljina 22
8. Zvijezda 09 21
9. Čelik 21
10. Tuzla City 20
11. GOŠK 18
12. Krupa 15

Pripremio: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.