5.3.2019. 12:00
12
Hoćete li više pušiti nargilu nakon ovih riječi sarajevskog doktora: Dođite da vam otvorim čovjeka, ako mognete gledati, pa pogledajte šta mu se dešava!
Pušenje cigareta dostiglo je najniži nivo u svojoj historiji čovječanstva, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Ovaj trend je također vrlo popularan i u Bosni i Hercegovini, a stručnjaci su stoga sve zabrinutiji.

Prema procjenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, blizu 2,6 miliona odraslih u SAD-u ili jedan posto ukupnog stanovništva intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, gotovo dvostruko više u odnosu na prije nekoliko godina. Najčešće nargilu puše mladi od 18. do 24. godine, ali se nerijetko dešava da to čine i maloljetne osobe, odnosno djeca.

Duhan/smjesa za nargile može imati različite okuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duhan također proizvodi aromatičan dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duhanskog dima.

Preliminarni nalazi nedavno su pokazali da nargila, ipak, nije tako bezopasna kako se to činilo u prvi mah, pa pojedini stručnjaci tvrde da je čak opasnija od cigareta.

Pušenjem nargile u tijelo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, a tako je pokazalo istraživanje iz 2016. godine. 

Za Source.ba portal danas je govorio dr. Emir Solaković, specijalista opće i kardiovaskularne hirurgije, te jedan od najpoznatijih sarajevskih doktora. U nastavku poslušajte cijeli razgovor sa dr. Solakovićem.

Razgovarao: Haris Ahbabović

 
12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.