5.7.2019. 16:12
9
Ćelo, Donna, Mirza, Sabe, Adi, Žan: Ovo su poznate osobe koje su nas prerano napustile
Brojne poznate ličnosti prerano su nas napustile u 2018. i 2019. godini.

Prošle godine je preminuo Tim Bergling, poznatiji kao DJ Avicii, koji je preminuo u 29. godini života. U 48. godini života preminuo je poznati srbijanski glumac Nebojša Glogovac, dok je u 53. godini života preminuo hrvatski novinar i književnik, Predrag Lucić.

Ove godine su nas napustili holivudski glumac Luke Perry, koji je preminuo u 52. godini života, te Jose Antonio Reyes, bivši fudbaler Arsenala, Seville i Real Madrida, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u 36. godini života.

U nastavku vam donosimo kratku listu poznatih osoba iz Bosne i Hercegovine koje su nas prerano napustile, a lista počinje od završetka rata u BiH. U pitanju su brojni muzičari, sportaši, glumci, književnici i političari.

Mustafa Hajrulahović Talijan (1957 - 1998)


Mustafa Hajrulahović Talijan bio je general Armije RBiH. Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Dio rata je proveo kao komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kraj rata je dočekao u Glavnom štabu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Uživao je veliku popularnost među vojnicima Armije, ali i običnim narodom. Umro je od srčanog udara za vrijeme posjete majci u Njemačkoj. Sahranjen je uz sve počasti u haremu Alipašine džamije u Sarajevu. Dobitnik je Ordena zlatnog grba sa mačevima.

Dario Džamonja (1955 - 2001)

Dario Džamonja je bio bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Oslobođenje, Kolumnista, te urednik u časopisu Lica. Kada je počeo rat u BiH, Dario ostaje u Sarajevu do 1993. godine i nakon ranjavanja sa porodicom odlazi u Ameriku. U Sarajevo se vraća 1998. godine. Napisao je brojna književna djela i dobio brojne nagrade.

Mirza Delibašić (1954 - 2001)

Mirza Delibašić je najbolji košarkaš u historiji Bosne i Hercegovine. Delibašić se smatra jednim od najboljih košarkaša u historiji evropske košarke. 1991. godine proglašen je za jednog od 50 najboljih košarkaša FIBA-e, a 2008. za jednu od 50 osoba koje su najviše pridonijeli Euroligi. Uvršten je 2007. godine u Kuću slavnih FIBA-e. U karijeri je igrao za tuzlansku Slobodu, sarajevsku Bosnu sa kojom je bio prvak Evrope, te slavni madridski Real. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio EP, SP, te Olimpijske igre.

Sabahudin Dino Bilalović (1960 - 2003)

Sabahudin Bilalović je bivši bosanskohercegovački košarkaš. Godine 1979., kao igrač Bosne, u svojoj ranoj karijeri, osvojio je europski Kup prvaka. Sa košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio je na Eurobasketu u Njemačkoj 1993. godine, a bio je i najbolji strijelac na turniru sa prosjekom od 25 koševa po utakmici. Većinu svoje karijere je igrao za KK Bosna, KK Vojvodina, Hapoel Naharya Israel, DYC Lugo i KK Zagreb. Umro je na ljetovanju u Makarskoj od srčanog udara.

Mehmed Alagić (1947 - 2003)

Mehmed Alagić je bio ratni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tokom rata bio je komandant 3. i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika Općine Sanski Most. Poznat je po akciji oslobađanja planine Vlašić i gradova Kupresa i Donjeg Vakufa. Haški tribunal je protiv njega pokrenuo proces, ali general Alagić nije dočekao njegov završetak, s obzirom da je umro 2003. godine.

Adi Lukovac (1970 - 2006)

Adi Lukovac je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici je uvijek provlačio etno motive i dugo vremena djelovao skupa sa grupom Ornamenti, koji su bili bliski ideji „elektro ambijent etna“. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu "Sredinom", a na istom albumu je objavio duet sa Merlinom "Sam". Poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006. godine.

Benjamin Filipović (1962 - 2006)

Benjamin Filipović je bio bosanskohercegovački filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke. Filipović je radio kao profesor filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Jedan je od osnivača OBN televizije u Sarajevu. Umro je 2006. godine od posljedica srčanog udara.

Nino Rešić (1964 - 2007)

Amir Rešić, poznatiji kao Nino, je bio bosanskohercegovački i srbijanski pjevač. Rođen je u Bosanskoj Dubici 1964. godine, a umro je u Bijeljini 18. oktobra 2007. godine od posljedica perforacije gušterače, izazvane dugogodišnjim alkoholizmom. Početkom rata odlazi u Srbiju, gdje je i počeo vlastitu karijeru. 

Ismet Ćelo Bajramović (1966 - 2008)

Ismet Bajramović zvani Ćelo je bivši komandant Vojne policije Armije BiH. U julu 1985. godine Bajramović je osuđen na zatvorsku kaznu od 11 godina zbog brojnih krivičnih djela. Početkom rata, Bajramović se istakao u dvije odlučujuće bitke za Sarajevo: 2. maja 1992. godine kada se na Skenderiji vodila bitka za Predsjedništvo BiH sa niškim specijalcima JNA. Drugu značajnu ulogu je imao u Pofalićkoj bici 16. maja 1992. godine. Preminuo je 17. decembra 2008. godine.

Žan Marolt (1964 - 2009)

Žan Marolt je bio bosanskohercegovački glumac. Bio je stalni glumac Kamernog teatra 55 i ostvario je brojne uloge u teatru u predstavama. Posljednju ulogu imao je u višestruko nagrađivanom bosanskohercegovačkom filmu "Ostavljeni" (2010). Umro je u Sarajevu 11. jula 2009. nakon duge i teške bolesti.

Edo Mulahalilović (1964 - 2010)

Edo Mulahalilović je bio sarajevski kompozitor, tekstopisac i producent. U ljeto 1983. zajedno sa Pjerom Žalicom i Izudinom Kolečićem osniva grupu "Baobab" u kojoj je i gitarist i pjevač. Ova trojka 1985. zajedno sa Hajrudinom Varešanovićem osniva grupu "Hari Mata Hari". Zajedno s bratom Adijem, autor je kompozicije "Ostani kraj mene" koja je 1994. u Dublinu na Eurosongu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Nedžib Neno Jeleč (1963 - 2017)

Nedžib Jeleč je bio muzički producent, aranžer, ton-majstor i studijski muzičar, čije se ime već najmaje posljednjih dvadeset godina pojavljuje na izdanjima svih muzičkih kuća u Jugoslaviji. Njegova značajnija muzička karijera počinje od sviranja bass gitare u grupi Gino Banana, Kongres i Vatreni Poljubac. Paralelno sa radom u muzičkom studiju "BLAP" gdje je kao muzički producent, ton-majstor i studijski muzičar bitno učestvovao u uspjehu grupe Merlin. Istovremeno je radio na projektima mnogih tadašnjih popularnih folk pjevača, kao što su Hanka Paldum, Toma Zdravković, Duško Kuliš, Osman Hadžić itd. 

Donna Ares (1977 - 2017)

Azra Kolaković rođena je 1977. godine u Bihaću. Prvi svoj javni nastup imala je na Dori 1997. godine, na izboru za hrvatsku pjesmu na Euroviziji. Također, 1997. godine postaje slavna s pjesmom "Kazna" na festivalu muzike "Bihać 97". 1998. godine snimila je svoj prvi studijski album pod nazivom "Ti me više ne voliš". Objavila je šest studijskih albuma. Preminula je nakon teške bolesti.

Sabit Hadžić (1957 - 2018)

Sabit Hadžić je bio jugoslavenski i bosanskohercegovački košarkaš i košarkaški trener. Nastupao je za KK Bosnu i bio član šampionske generacije iz 1979. kada je KK Bosna postala šampion Evrope. Nastupao je i za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije sa kojom je na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine osvojio bronzanu medalju. Nakon aktivne igračke karijere, Sabit Hadžić se bavio i trenerskim poslom. Kao selektor vodio je košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u tri mandata, te je najuspješniji selektor u historiji košarkaške selekcije BiH.

Pripremio: Haris Ahbabović

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.