17.4.2020. 15:23
0
Važe li ista pravila i zakoni za načelnika Kaknja i za Fadila Novalića: Kazna u Sarajevu 500, u Zenici 200, a u Tuzli 150 KM
Nakon objave fotografije načelnika Kaknja Aldina Šljive na društvenim mrežama na kojima se vidi kako načelnik u jednom momentu ne nosi zaštitnu masku, te nakon sugestija građana, načelnik se oglasio saopćenjem u kojem priznaje da je pogriješio i da će platiti kaznu.

"Poštovani sugrađani, tokom jučerašnjeg dana obilazio sam radilišta na području Kaknja. U jednom trenutku, u želji da osmotrim radove na uređenju obale rijeke Bosne, nakratko sam izašao iz automobila. Tokom analize radova nakratko sam zaboravio staviti masku na usta, a totalna posvećenost analizi radova je rezultirala i nedozvoljenim fizičkim približivanjem između mene i direktora Zavoda za planiranje i izgradnju. Masku inače nosim svakodnevno, ali ovo je bio trenutak nepažnje i u potpunosti sam toga svjestan. I u ovom trenutku slikanja maska je ispod brade, ali trebala je biti na licu. Izvinjavam se građanima. Naša policija radi svoj posao, kaznu ću platiti. Ne smatram da načelnik može biti izuzet od bilo čega što važi za sve građane. Svi smo jednaki pred zakonom", kazao je načelnik Šljivo.

U međuvremenu slučaj je prijavljen policiji koja je izdala nalog kojeg je Šljivo platio. Naime, on je platio iznos kazne u visini od 100 KM za nenošenje maske.

Pozvali smo MUP ZDK kako bismo provjerili kolika je visina kazne na nenošenje maske u tom kantonu, a iz MUP-a ZDK nam je rečeno sljedeće:

"To spada u Zakon o javnom redu i miru, a taj zakon nije isti u svakom kantonu. Sve zavisi od kantona do kantona, jer njega donosi kantonalna, odnosno općinska vlast. Kazna u Zenici za nenošenje maske je 200 KM. Nalog je jedinstven i to je svugdje isto na području ZDK. Može se, također, platiti pola te kazne u roku od sedam dana. Kaznene odredbe i kaznena politika nisu isti. To nije kao Zakon o bezbjednosti saobraćaja koji je jedinstven na području cijele FBiH. Zna se koja je kazna za nenošenje dokumenata, nevezanje pojasa i slično, to je svugdje isto", rečeno nam je u MUP-u ZDK.

Pozvali smo i MUP KS, a Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, za Source.ba portal je rekao:

"Kazne u KS su od 500 do 1.500 KM za nepostupanje po naredbi nadležnog organa. Policija za nenošenje maske izriče prekršajni nalog od 500 KM, a ukoliko se plaća u roku od sedam dana onda je kazna 250 KM", rekli su nam iz MUP-a KS.

Pozvali smo i MUP TK kako bismo postavili isto pitanje, a dobili smo sljedeći odgovor:

"Kazna na području TK za nenošenje maske u vrijeme pandemije koronavirusa iznosi 150 KM. Ista je kazna i za nepoštivanje policijskog sata. Ukoliko se kazna plati u roku od sedam dana, onda se plaća samo 50 posto kazne", rečeno nam je iz MUP-a TK.

Podsjećanja radi, fotoreporteri su prije par sedmica fotografisali Fadila Novalića, premijera FBiH, na Vilsonovom šetalištu bez maske na licu. Prema zakonu i odlukama koje su uspostavljenje, premijer FBiH bi trebao biti kažnjen sa kaznom od 500 KM zbog nenošenja maske na javnom prostoru, pa čak i na osnovu fotografije, kako je to učinio MUP ZDK u slučaju sa načelnikom Kaknja.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.