1.5.2020. 14:11
8
Kako su Solak, Novalić, FUCZ i Vlada FBiH izignorisali sva naša pitanja koja smo im postavili oko sporne nabavke respiratora
U BiH je u subotu iz Pekinga stiglo 80 respiratora za koje je Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao da ih je "kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom".

Međutim, premijer FBiH je prešutio ko je uvoznik respiratora, a brzo je otkriveno da je to firma "FH Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, a koja je inače u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

U danima koji su slijedili nakon dolaska respiratora u BiH, otkrivene su brojne nepravilnost i nejasnoće oko nabavke respiratora koji su nas koštali 10,5 miliona KM. Čim se pojavila vijest oko respiratora, poslali smo mail sa pitanjima na adresu premijera Novalića, kao i same Vlade FBiH.

Brojne nepravilnosti oko nabavke respiratora

Podsjećanja radi, objavljeno je kako je spomenuta firma dobila dozvolu tek u ponedjeljak od Agencije za lijekove BiH, ali su respiratori stigli već u subotu. Također, pojavile su se informacije da smo kupili pogrešne respiratore, tačnije one koji su mnogo jeftiniji i koji se uglavnom koriste u ambulantnim uslovima, a ne na intenzivnoj njezi. Već nekoliko stručnjaka je za bh. medije to potvrdilo, a sada i službeno treba da se potvrdi ta informacija.

Osim toga, Zejd Šoto je, primjera radi, izašao sa informacijom da je nudio Civilnoj zaštiti mnogo jeftinije respiratore, ali da mu niko nije odgovorio na zahtjev i njegovu ponudu. Kasnije je ustanovljeno da su isti plaćeni po enormno visokoj cijeni.

Također, "Srebrena malina" nije registrovana u sistemu javnih nabavki, a to je jučer u medijima izjavio direktor ove agencije, Đenan Salčin. I tako dalje...

Kako bismo razjasnili sve nejasnoće i kako nas bilo ko ne bi optužio da se bavimo nagađanjima, te da 'ne znamo objasniti ono što pitamo', kako to jučer u izjavi za medije reče pomoćnika direktora FUCZ-a, Sanita Alagić, koja kaže da smo nabavili "registratore", te da trebamo testirati njihove "preformanse", odlučili smo upit sa pitanjima poslati na dvije ključne adrese, adresu premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića, kao i same Vlade FBiH, te na adresu Fahrudina Solaka i FUCZ-a koji su bili glavni u cijeloj priči, što je u nekoliko navrata, braneći sebe ili ne, istakla i Vlada FBiH, kao i sam premijer Novalić.

Vlada FBiH i Novalić izignorisali naša pitanja

Premijeru Novaliću smo poslali sljedeća pitanja:

1) Kako je moguće da je firma za proizvodnju i preradu voća i povrća dobila ovakav ugovor težak 10,5 miliona KM?

2) Kako je moguće da je firma koja se bavi uzgojem malina dobila zadatak i ugovor da ona bude uvoznik medicinskih respiratora u našu zemlju?

3) Kako je, uopće, moguće da je to dobila bilo koja druga firma osim one koja ima veze sa medicinskom strukom?

4) Detaljno nam pojasnite, koji su to bili uslovi Vlade FBiH prilikom potpisivanja ugovora, pa je moguće da se ovakav posao dodijeli firmi za proizvodnju voća i povrća?

5) Zbog čega smo sada krenuli u kupovinu skupocjenih respiratora, a to nismo učinili, primjera radi, krajem februara ili u martu kada je pandemija bila u najjačem jeku?


Iako smo pitanja poslali prije četiri dana, odgovor do danas NISMO DOBILI. Tačnije, pozvao nas je uposlenik iz kabineta Fadila Novalića da nam kaže da Vlada FBiH nije prava adresa na koju smo poslali pitanja, te da pitanja trebamo poslati na adresu FUCZ-a (što smo i uradili, također). Ali, Source.ba portal je tražio očitovanje i od Vlade FBiH, jer nemoguće je da Vlada FBiH, kao ni premijer Novalić, nisu znali za ono što se događa sa nabavkom respiratora, kada se i sam Novalić hvalio o nabavci istih, prije nego što su stigli u BiH i prije nego što se podigla ogromna prašina zbog brojnih propusta.

Dakle, Vlada FBiH i Novalić kao njen prvi čovjek su šefovi FUCZ-u i Solaku, a kada ti uposlenik pogodi ili napravi posao od preko 10 miliona KM, valjda je onda logično da ćeš znati mnogo više od izjave "Mi nismo prava adresa za postavljanje pitanja". Ne radi se o kupovini dvije vreće jabuka, zar ne?!

Solak i FUCZ su također ignorisali naša pitanja

Kao što smo i rekli, pitanja (mnogo više pitanja) smo poslali i na adresu FUCZ-a i Fahrudina Solaka, za kojeg je utvrđeno, a što nam je potvrdila ranije i Agencija za lijekove BiH, da je dao zeleno svjetlo firmi "Srebrena malina" da nabavi respiratore. Uprkos tome što se uposlenici FUCZ-a ovih dana trude da javnost/medije predstave kao dežurnu babarogu, a sebe kao ljude koji su napravili "sve po zakonu", dali smo im mogućnost da nam pojasne neke stvari i odgovore na pitanja, što je dio osnovne novinarske etike i profesionalnosti.

Odgovore nikada NISMO DOBILI. Uprkos tome što smo isti mail poslali u nekoliko navrata kasnije, te dopisivali neka nova pitanja, shodno i novim informacijama iz cijelog slučaja. Alagić je, kao što smo već rekli, jučer rekla da novinari "ne znaju objasniti ono što pišu", ali prava istina koja se krije iza ove izjave koja treba da bude nekakva vrsta bezobraznog štita od medija je ta da FUCZ, do dana današnjeg, nije odgovorio ni na jedno konkretno novinarsko pitanje u vezi sa ovim slučajem, a koje im je postavljeno u prethodnih nekoliko dana.

Source.ba portal je FUCZ-u i Fahrudinu Solaku poslao sljedeća pitanja:

1) Kako je moguće da je firma za proizvodnju i preradu voća i povrća dobila ovakav ugovor težak 10,5 miliona KM? Koji su to bili uslovi da firma ovakvog tipa dobije zeleno svjetlo za uvoz medicinskih respiratora?

2) Kako je, uopće, moguće da je to dobila bilo koja druga firma osim one koja ima veze sa medicinskom strukom? Kako neko ko se bavi uzgojem ili preradom malina može da uvozi medicinske respiratore, ili kako je moguće da neko ko pravi namještaj uvozi preostalu medicinsku opremu?

3) Detaljno nam pojasnite, koji su to bili uslovi prilikom potpisivanja ugovora, pa je moguće da se ovakav posao dodijeli firmi za proizvodnju voća i povrća?

4) Zbog čega smo sada krenuli u kupovinu skupocjenih respiratora, a to nismo učinili, primjera radi, krajem februara ili u martu kada je pandemija bila u najjačem jeku?

5) Jeste li svjesni da ste kupili potpuno pogrešne respiratore i da ste ih platili po znatno većoj cijeni? Kako to komentarišete? Jeste li svjesno ušli u takav posao? Kako komentarišete to što isti respiratori, koje ste kupili, tačnije dali zeleno svjetlo za njihovu kupovinu, koštaju mnogo manje nego što ste vi predstavili da ste ih platili?

6) Kako je moguće da su respiratori stigli u Sarajevo u subotu, a tek u ponedjeljak je spomenuta firma dobila potrebnu dozvolu od Agencije za lijekove BiH?

7) Možete li nam pojasniti sve detalje oko uvoza respiratora? Koliko novca je plaćen svaki respirator, kakve smo to respiratore kupili, koje su marke respiratori, koliko je garancija na iste, da li ste uopće dobili garanciju na iste, da li imate nekoga ko zna da održava te respiratore, koliko novca se, od spomenutih 10,5 miliona KM, doslovno platio svaki dio nabavke? Koliko je firma "Srebrena malina" zaradila od tog posla? Koliko je novca utrošeno na transport? Pojasnite nam svaku računicu koja se tiče ovog posla od 10,5 miliona KM, s obzirom da ste dali zeleno svjetlo na potrošnju preko 10 miliona KM od novca bh. građana.

8) Nuđeni su vam mnogo povoljniji respiratori od Zejda Šote. Zbog čega na to niste pristali? Zbog čega ste kupili druge respiratore po mnogo većoj cijeni i da li im je ta cijena uopće realna? I zašto ste se odlučili na firmu koja proizvodi voće i povrće, a ne, naprimjer, na bilo koju drugu firmu koja ima veze sa medicinskom strukom?

9) Da li ste svjesni da je i premijer FBiH, Fadil Novalić, kazao u medijima da je osoba kojoj je sve prepušteno bilo u ovom slučaju Fahrudin Solak. Kako to komentarišete i da li ste vi (Fahrudin Solak) bili osoba koja je stavila konačni potpis na sve?

10) Ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 miliona i 530 hiljada KM. Otkud sad uopće u ugovoru ovaj tip respiratora kada se o izjavi o nabavci, koju je potpisao gosp. Fahrudin Solak, navodi da tražimo respiratore tipa ACM812A? Taj dokument je lično Fahrudin Solak potpisao, a to nam je potvrdila i Agencija za lijekove BiH. Možete li nam pojasniti znamo li, uopće, šta smo tražlili, a šta kupili, te možete li nam prokomentarisati taj dio?

11) Na koji način i kako je uopće napravljen ugovor sa firmom "Srebrena malina" kada spomenuta firma uopće nije registrovana u sistemu javnih nabavki, što je potvrdio i direktor ove agencije, Đenan Salčin?


Ni na jedno od pitanja koja smo poslali FUCZ-u nismo dobili odgovor. Ni od Solaka, ali ni od Sanite Alagić koja je, baš kao i njen šef ranije, za sve, zamislite, optužila medije.

Podsjećanja radi, cijeli slučaj istražuje i Tužilaštvo KS, a u priču se uplela i SIPA, koja također istražuje spornu nabavku respiratora iz Kine "tešku" 10,5 miliona KM.

Novinar: Haris Ahbabović

Respiratori koje smo kupili su nabavljeni "po zakonu"?
Da
Ne
8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.