14.7.2020. 13:49
0
Prosječna plata na sarajevskom aerodromu je 1.309 KM: Nije bilo otpuštanja tokom pandemije, ali su plate "srezane" za 30 posto
FOTO: Source.ba
Pandemija koronavirusa teško je, sa ekonomske strane, pogodila i Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Promet na aerodromu je nikad lošiji, putnika nikad manje, a shodno tome uprava Međunarodnog aerodroma u Sarajevu je zatražila i pomoć od Vlade FBiH.

Na adresu sarajevskog aerodroma smo poslali dopis sa sljedećim pitanjima:

1) Da li su smanjene plate uposlenici Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i koliko su smanjene?

2) Da li je bilo otpuštanja radnika kada je u pitanju Međunarodni aerodrom u Sarajevu?

3) Kolika je prosječna plata uposlenika na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu (u zavisnosti od funkcije i posla kojeg radi)?


Danas smo dobili odgovore iz Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, a odgovor prenosimo u cjelosti:

"Usljed dešavanja koja je prouzrokovala pandemija korona virusa, Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi značajan pad aviooperacija i pad broja putnika što ima negativne efekte na poslovanje J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. (Društvo). Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, u Društvu se primjenjuju uštede prije svega vezano za racionalizaciju troškova nabavki i investicija, ali i svih ostalih troškova. 

Plate radnicima su smanjene za 30% ali nije bilo otkaza niti otpuštanja radnika. Prosječna plata u Društvu je 1.309,00 KM. 

Angažman zaposlenika u procesima prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, robe i pošte, te pratećim procesima podrške, prati aktuelni promet koji je znatno smanjen. Ilustracije radi u nastavku uporedni podaci o prometu za prvih 6 mjeseci 2019/2020.

Jan – jun 2019. = 457.734 putnika, 6.207 aviooperacija
Jan – jun 2020. = 143.540 putnika, 2.881 aviooperacija",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz sarajevskog aerodroma.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.