14.7.2020. 14:03
1
Pitali smo Tužilaštvo KS dokle su sa aferom "Asim Sarajlić"
Shodno odluci Tužilaštva Kantona Sarajevo, sa kraja aprila ove godine, da se uključi u provjeru slučaja sporne nabavke respiratora iz Kine, a koje je uvezla firma "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, Tužilaštvu KS smo poslali dopis sa pitanjima šta se dešava sa ostalim slučajevima koji su bili i još uvijek su aktuelni, a tiču se 2020. godine.

Naime, u medijima su se pronašle informacije, a koje je Tužilaštvo KS i samo kasnije potvrdilo, da se provjeravaju brojni slučajevi od strane ovog tužilaštva, a koji se tiču posljednjih dešavanja oko nabavke spornih respiratora iz Kine, a koje uvozi firma koja se bavi proizvodnjom i preradom voća (u slučaj se uključila i SIPA), potom nabavka maski i medicinske preostale opreme od strane firme namještaja, te nedavnih dešavanja oko slučaja poznatijeg kao "Afera Asim" i pojavljivanja snimka u javnosti u kojem se može pronaći niz stavki koje upućuju na radnje koje uzakonom nisu dozvoljene.

Tada smo, još prije gotovo tri mjeseca, Tužilaštvo KS pitali sljedeće:

1) Šta se dešava sa svim spomenutim slučajevima, da li su oni još uvijek "aktuelni", te dokle su stigli ti slučajevi?

2) Ukoliko nisu "aktuelni", zbog čega nisu aktuelni, da nam pojasnite detalje i stvari zbog kojih ste mislili da nema potrebe da se ti slučajevi "razvijaju" dalje?

3) Koje su to naredne radnje, nakon provjere, koje ćete poduzeti u spomenutim slučajevima? Spremaju li se optužnice, ukoliko nam to možete potvrditi, te o čemu se radi?


Odgovor kojeg smo tada dobili iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je glasio:

"Svi predmeti koje navodite u upitu su iz ove godine, svi su aktuelni i na svakom od njih se aktivno radi. Tužilačke odluke (optužnica ili naredba o nesprovođenju istrage/obustavi istrage) bit će donesene nakon izvršenih provjera i okončanih istraga u skladu sa prikupljenim dokazima", rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, za Source.ba portal.

Na adresu Tužilaštva KS danas smo poslali dopis sa novim pitanjima, a koja se tiču afere "Asim Sarajlić". Pitanja koja smo poslali su sljedeća:

1) Da li Tužilaštvo KS i dalje sprovodi istragu u sklopu afere u kojoj se našao Asim Sarajlić, istaknuti član SDA, te dokle ste sa tom istragom?

2) Na čemu se sada konkretno radi i zbog čega još uvijek čekamo konkretno očitovanje oko spomenutog slučaja?

3) Da li ste eventualno obustavili istragu protiv Asima Sarajlića i koji su razlozi te vaše odluke?


U vrlo kratkom odgovoru kojeg smo danas dobili iz Tužilaštva KS, a kojeg potpisuje portparol istog, Azra Bavčić, stoji sljedeće:

"Poštovani, predmet je u radu i još nije donesena tužilačka odluka. Lijep pozdrav", stoji u odgovoru iz Tužilaštva KS.

Source.ba portal, baš kao i većina preostalih medija u KS, će pratiti razvijanje situacija kada je u pitanju spomenuti slučaj, a kao i drugi aktuelni slučajevi, te će o svemu blagovremeno obavijestiti javnost.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.