15.7.2020. 9:29
20
Oduzima li Općina Centar stan Predragu Pašiću i hoće li završiti na ulici: Ne osjećam se baš najbolje, spavao sam svega dva sata
FOTO: Source.ba
Legenda FK Sarajevo, Predrag Pašić, uputio je jučer pismo medijima u Sarajevu u kojem, između ostalog, tvrdi da će on i njegova supruga biti izbačeni na ulicu, te da se bez njegovog znanja vodio postupak o tome.

Naime, za sve je optužio Općinu Centar Sarajevo, koja je, kako je i sam Pašić naglasio, vodila šestomjesečni postupak u kojem se traži oduzimanje stana i poslovnog prostora Predragu Pašiću, kojeg je ranije dobio od FK Sarajevo kao zaslužni sportista i fudbaler.

Predrag Pašić bi mogao biti izbačen na ulicu

Danas smo odmah pokušali kontaktirati Predraga Pašića, ali nam je u kratkom telefonskom razgovoru popularni Paja poručio sljedeće:

"Oprostite mi, ali nisam u stanju da razgovaram sada s vama. Ne osjećam se baš najbolje, spavao sam svega dva sata. Ukoliko možete da uzmete ono što sam iznio u saopćenju. Nisam baš u stanju sada da govorim o svemu", rekao je kratko za Source.ba portal Predrag Pašić.

A kada je u pitanju saopćenje, u njemu je Pašić poručio sljedeće:

"Ovim putem želim da obavijestim javnost o postupanju Pravobranilaštva Općine Centar Sarajevo, koje mi je učinilo veliko nepravdu. Naime, Općina Centar Sarajevo mi oduzima moju imovinu i izbacuje moju suprugu i mene na ulicu. To je učinila prevarnim sudskim postupkom vođenim bez mog znanja i na taj način mi je oduzeto pravo da branim svoju imovinu, u želji da prisvoji poslovni prostor u vlasništvu Jevreja u kojem sam kao savjestan posjednik više od trideset godina.

Prostor sam dobio u posjed od FK Sarajevo i tadašnjeg gradonačelnika Ante Sučića kao zaslužan sportista. Vidjevši da Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo, u postupku harmonizacije, briše u gruntu gospodina Morica (Moše) Isaka Alkalaja, vlasnika prostora, sa svojim advokatima sam u zakonskom sudskom postupku vratio u gruntovnicu gospodina Alkalaja koji je upisan kao vlasnik prostora sa 1/1.

Općina Centar Sarajevo je pokušala da to ospori, međutim, nisu imali nikakvog zakonskog osnova, jer nikada nisu bili vlasnici pomenutog poslovnog prostora. Stajući im na put u tom njihovom pokušaju, odmah su pokrenuli prevarni sudski postupak na Općinskom sudu u Sarajevu koji je vođen više od šest mjeseci bez znanja mene i mojih pravnih zastupnika koji su im bili poznati i prevarnim dokazima doveli u zabludu sudiju Općinskog suda u Sarajevu, koji je vođen lažnim činjenicama donio presudu zbog propuštanja jer mi nije data mogućnost da branim svoju imovinu.

Ja sam u tom vrijeme bio u Savjetu za kulturu i sport općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo, ne znajući da se protiv mene uopšte vodi sudski spor. Kada je doneseno rješenje o izvršenju tek tada sam saznao za spor koji se vodio protiv mene i to je bio jedini put kada sam bio uredno obaviješten. Nažalost, to je bio tačno na dan kada sam prije tridesetpet godina kao kapiten FK Sarajevo sa svojim saigračima osvojio šampionsku titulu.

Ovim rješenjem o izvršenju mi Općina Centar Sarajevo oduzima poslovni prostor koji nije njen i nikada to nije ni bio, te mi se oduzima i stan u kojem živim sa svojom suprugom na ime izmišljenog duga, te se bukvalno ja i moja supruga izbacujemo na ulicu. Napominjem da sa Općinom Centar Sarajevo nikada nisam sklopio nikakav ugovor niti od njih dobio bilo kakav račun ili opomenu. Gospodin Moric (Moše) Isaka Alkalaj, prema gruntovnim knjigama je jedini vlasnik prostora od 1931. godine kada je kuća napravljena i sa tom činjenicom je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo bilo upoznato jer su dobili rješenje od suda da u procesu harmonizacije upišu u svoj katastar stvarnog vlasnika što oni nisu učinili, niti su tu činjenicu predočili u prevarnom sudskom postupku.

Ovim putem molim općinsko vijeće da na narednoj sjednici (četvrtak, 16.07.2020. godine) donese odluku o obustavljanju rješenja o prinudnom izvršenju i obnovi sudskog postupka u kojem bi mi se dala mogućnost da branim svoja prava, a to je u ovom trenutku jedini mogući način da ne budem izbačen na ulicu.

Također bih želio da ovim obraćanjem pokrenem sve ljude koji vode ovu državu da riješe problem oduzimanja jevrejske imovine i imovine svih drugih građana koji se nalaze u ovakvoj ili sličnoj situaciji",
poručio je Pašić u saopćenju dostavljenom medijima.

Podsjećanja radi, i sam Predrag Pašić je svojevremeno, u intervjuu za Source.ba portal, govorio na koji način i od koga je dobio spomenuti stan u Sarajevu.



Tim povodom, oglasio se i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, koji je poručio sljedeće:

"Hvala Vam na Vašem saopćenju za medije koje ste mi uputili i jako mi je žao što ste i Vi bili žrtva čudnog ponašanja naše administracije za jevrejskom imovinom koja je u ovo vrijeme harmonizacije predmet raznih manipulacija. Nažalost, živimo u jedinoj državi u Evropi kopja još ništa nije uradila na restituciji imovine oduzete za vrijeme Holokausta, ili nacionalizirane nakon Drugog svjetskog rata. Više puta je obaćavano da će se to uraditi, a umjesto povrata imovine, izmišljena je 'harnonizacija', po kojoj se gotovo ništa ne slaže, pa se sve knjiži kao imovina države. Vjerujem da će ova očita nepravda, barem u vašem slučaju biti ispravljena i prevaziđena, te da ćete biti u stanju ovu nepravdu zaustaviti. Imate moju ličnu i punu podršku u ovom slučaju", rekao je Jakob Finci.

Šta smo pitali Općinu Centar

Odmah jutros smo poslali dopis Općini Centar Sarajevo sa pitanjima koja smo naslovili za načelnika Nedžada Ajnadžića i službe koje su radile na ovom slučaju. Općinu Centar smo pitali sljedeće:

1) Kako komentarišete izjavu gosp. Pašića koji je poručio da je Općina Centar, bez njegovog znanja, vodila sudski proces protiv njega i da mu je oduzeta imovina na nelegalan i nezakonit način? Zbog čega ste to učinili?

2) Da li je istina da ste kao prvobitnog vlasnika spomenutih nekretnina potpuno izbrisali Morica Isaka Alkalaja i da ste objekte pripisali Općini Centar?

3) Zbog čega ste čak šest mjeseci istrajavali na spomenutom sudskom procesu bez da ste obavijestili drugu stranu, u ovom slučaju gosp. Pašića?

4) Da li je istina ovo što gosp. Pašić tvrdi - da ćete ga zajedno sa suprugom izbaciti na ulicu i oduzeti mu imovinu? Ako jeste, na osnovu kojih pravnih normi to činite?


Također, od Općine Centar smo zatražili da nam uz odgovore dostave pismene dokaze koji potvrđuju njihove riječi oko cijelog slučaja, a koji se tiču vlasništva same imovine koja je ovdje sporna.

Odgovore iz Općine Centar ćemo objaviti naknadno kada ih dobijemo. Naravno, u slučaju svakog ignorisanja našeg službenog upita, objavit ćemo i informaciju da je Općina Centar izignorisala naš upit sa pitanjima, te ćemo zahtjevati da nam se dostave informacije o ovom slučaju, a sve u cilju informisanja javnosti.

Slučajevi brisanja jevrejske imovine u Sarajevu


Kada su u pitanju slučajevi koji se tiču oduzimanja jevrejske imovine, najpoznatiji je slučaj bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, Lejle Fazlagić, koaj je godinama vodila imovinske sporove u kojima je razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, mahom Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu. Preknjižavala ih je na sebe, ali i druge osobe koje na to nisu imale pravo, za šta je protiv nje kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo i optužnicu.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo došli su u posjed dokumenata u kojima je bivša sutkinja zloupotrebljavala lične podatke uglavnom umrlih osoba, uključujući i svoje najbliže srodnike, pribavivši tako za sebe i saučesnike najmanje 19 nekretnina vrijednih gotovo pet miliona eura.

Prema navodima CIN-a, napuštena zgrada jevrejskih porodica Cindorf, Baruh i Maestro u centru Sarajeva malverzacijama je postala dijelom i vlasništvo bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić. Nakon što je saznala da su nasljednici ove imovine umrli u Izraelu, nedugo nakon što su tokom rata napustili opkoljeno Sarajevo, Fazlagić je izigravši sistem 2012. godine uložila lažnu tužbu protiv mrtvih nasljednika, a u ime svoje, tada već 26 godina mrtve nane Selvete Crnalić. Poslala je tužbu na lažne adrese u Sarajevu, a potom su se u Sud vratile dostavnice sa falsifikovanim potpisima Cindorfa, što je značilo su primili tužbu, iako već godinama nisu među živima, niti su godinama bili u BiH. Tako je imovinu vrijednu oko 700.000 eura, u naknadnom ostavinskom postupku, uknjižila na sebe i oca Fahrudina Fazlagića.

Podsjećanja radi, sutkinja Fazlagić djelovala je u okviru organizovane kriminalne grupe koju je predvodio nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH, Alija Delimustafić, a protiv koje je još prije godinu i po dana Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu. 

Novinar: Haris Ahbabović

20
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.