24.7.2020. 8:53
6
Pitali smo susjede: Je li se to građani BiH, koji imaju hrvatski pasoš, ne mogu zaraziti koronavirusom?!
Susjedna Hrvatska je u nekoliko navrata, zbog situacije oko virusa korone, zabranila ulazak u ovu zemlju državljanima Bosne i Hercegovine.

Tačnije, mogli ste ući u Hrvatsku ukoliko biste odmah išli u karantin od 14 dana. Da ova odluka bude još skandaloznija, u Hrvatsku mogu ući državljani BiH koji imaju hrvatski pasoš, što implicira na to da se ljudi sa hrvatskom putovnicom, valjda, ne mogu zaraziti koronavirusom.

Na adresu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i Ministarstva zdravstva RH smo poslali upit sa sljedećim pitanjima:

1) Na osnovu čega ste donijeli ovakvu odluku? Da li je to poruka da se osobe iz BiH, koje imaju hrvatsku putovnicu, a žive u BiH, ne mogu zaraziti virusom korone, a ostali građani BiH, koji nemaju hrvatsku putovnicu, mogu?

2) Zbog čega vrlo često (svako malo) stavljate zabranu bh. građanima za ulazak u Hrvatsku, a primjera radi, bilo je dana kada je u Hrvatskoj zabilježen čak i veći broj novozaraženih od koronavirusa? Također, iz službenih brojki je vrlo jasno da RH vrši mnogo manje testiranja na Covid-19 u odnosu na BiH, pa je logično, shodno tome, da će u BiH i biti veći broj novozaraženih?

3) Da li jednako tretirate osobe koje, primjera radi, u RH ulaze iz Italije ili Španije (zemlje koje su bile najviše pogođene pandemijom) i građane BiH?


Do dana današnjeg, iako smo prvi dopis poslali prije 11, a drugi prije osam dana, nismo dobili konkretan odgovor iz susjedne Hrvatske. Jedini odgovor kojeg smo dobili je sljedeći:

"Poštovani gospodine Ahbabović. Vaš upit je proslijeđen nadležnom Stožeru koji će Vam odgovoriti na postavljena pitanja", stoji u kratkom odgovoru službe za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Novinar: Haris Ahbabović

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.