6.8.2020. 13:09
0
Nije moja nadležnost, njegova je: Građani Kantona Sarajevo moraju plaćati liječenje i lijekove, jer Vlada FBiH još nije uplatila doprinose
FOTO: Source.ba
Veliki broj građana Sarajeva i KS su se požalili da imaju problem sa zdravstvenom uslugom, tačnije sa plaćanjem iste koju inače ranije nisu plaćati.

Razlog tome su neuplaćeni doprinosi, tačnije dio doprinosa, od strane Vlade FBiH za pojedine mjesece. Šta to znači u praksi? Tako vjerovatno nećete platiti prvi pregled kod doktora opće medicine, ali ćete platiti svaki naredni pregled kod specijaliste, nalaze, snimanja i sve lijekove koji vam se propišu u apotekama, a koji se inače ne plaćaju ukoliko imate uredno zdravstveno osiguranje.

Više čitatelja Source.ba portala nam se javilo sa ovim problemom, pa smo pitali sve nadležne šta/gdje je "zaštekalo", zbog čega i ko je glavni krivac za takvo indolentno ponašanje prema građanima, konkretno, građanima Kantona Sarajevo.

Upite smo poslali na adrese Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, potom na adresu Ureda premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića, potom na adresu Porezne uprave FBiH, kao i na adresu Ministarstva finansija FBiH i ministrice Jelke Milićević.

Na osnovu konkretnog primjera (ime i prezime osoba poznato Redakciji Source.ba portala) smo poslali upit Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, a dobili smo sljedeći odgovor:

"Uvidom u sistem utvrdili smo da je dotična osoba imala nesmetano korištenje zdravstvene usluge do 23.07.2020. godine. Problem je nastao od 24.07.2020. godine, zbog neuplaćenih doprinosa za 4. mjesec 2020. godine (za koji se uz pretpostavku čeka subvencija). Kako usluga zdravstvenog osiguranja povlači parametre prema uplaćenim doprinosima, a sve u svrhu elektronizacije sistema, došlo je do blokade zdravstvenih legitimacija uposlenika firme (poznato Redakciji Source.ba). Žao nam je zbog neugodnosti i sve prepreke za dalje korištenje osiguranja su otklonjene prema uplatama za peti i šesti mjesec 2020. godine. Putem info maila trebalo bi dostaviti ZSD obrazac ili rekapitulaciju o subvencioniranim doprinosima za april mjesec, što je praksa u posljednjih mjesec dana, te kako bi sve prepreke bile u potpunosti otklonjene", stoji u dogovoru kojeg smo dobili iz ZZOKS.

Iz Istog zavoda su nam pojasnili da je isključivi krivac za ovaj problem Vlada FBiH, koja nije uplatila sredstva, odnosno dio doprinosa za radnike, a koje su već ranije obećali da će uplatiti.

Iz Ureda Vlade FBiH smo dobili sljedeći odgovor:

"Obzirom da se subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja vrše se u skladu sa odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica iz sredstava Budžeta Federacije, Ured za odnose s javnošću ne raspolaže traženim informacijama, te smo Vaš upit proslijedili u Federalno ministarstvo finansija i Poreznu upravu FBiH na nadležno postupanje", stoji u odgovoru kojeg smo dobili.

Iz tog ureda nam je dodatno rečeno da je Ministarstvo finansija FBiH iskučivo nadležno za uplatu doprinosa, ali da se svakako obratimo i Poreznoj upravi FBiH, što smo i učinili.

Podsjećanja radi, svima smo poslali ista pitanja, a ona su glasila:

1) Zbog čega još niste uplatili dio doprinosa za firme koje su aplicirale za uplatu istih?

2) Jeste li, uopće, svjesni da je nastao pravi kolaps sa zdravstvenim osiguranjem konkretno u KS, te da građani, koji su uredno do sada sve plaćali, ispaštaju na način da moraju plaćati liječenje, nalaze i lijekove koji se inače ne plaćaju, jer im nije uplaćen dio obećanih doprinosa od strane Vlade FBiH?

3) Iz Zavoda zdravstvenog osigranja KS su nam poručili da je problem nastao isključivo zbog toga što Vlada FBiH nije uplatila doprinose koje je obećala. Zbog čega to niste uradili do sada i zbog čega ste uopće dali obećanje građanima da ćete riješiti taj "problem", a do sada ga očito niste riješili?


Iz Porezne uprave FBiH su nam uskoro odgovorili, te nam poručili da je najbolja adresa za naša pitanja Ministarstvo finansija FBiH i ministrica Milićević, te da su oni svoj dio posla (Porezna uprava FBiH) završili. 

"Podaci se dostavljaju Federalnom ministarstvu finansija koje je nadležno za uplatu sredstava na ime subvencije obaveznih doprinosa vanbudžetskim fondovima na propisane uplatne račune javnih prihoda. Po izvršenoj uplati od strane Federalnog ministarstva finansija navedene uplate će se proknjižiti na finansijske kartice poreznih obveznika prema vrsti prihoda u skladu sa dostavljenim zahtjevom za subvencioniranje i uplaćenim sredstvima", rečeno je za Source.ba portal iz Porezne uprave FBiH.

I na koncu, kako su nam svi predložili i preusmjerili nas, kontaktirali smo i federalno Ministarstvo finansija i poslali službeni upit i na adresu ministrice Jelke Milićević. Danas smo dobili sljedeći odgovor:

"Federalno ministarstvo financija je za april 2020. godine uplatilo doprinose prema dostavljenim spiskovima Porezne uprave FBiH. Za maj su tek zaprimljeni spiskovi od Porezne uprave FBiH, pa se sada poduzimaju sve radnje kako bi se realizirala isplata doprinosa za maj 2020. godine", stoji u kratkom odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva finansija FBiH.

I dok cijeli sistem očito "šteka" i dok se usporeno završavaju stvari koje se moraju završiti što prije, veliki broj građana na području KS ima probleme sa zdravstvenim osiguranjem i dodatnim plaćanjem zdravstvenih usluga.

Jedino što možete i sami učiniti, ne čekajući sve one koje smo spomenuli da se organizuju i uplate doprinose, je to da sami kontaktirate Zavod zdravstvenog osiguranja KS i da sami pokušate riješiti problem. Ukoliko vam se ne budu javljali na telefon, jednostavno morate biti uporni, ili da lično odete u neku od poslovnica Zavoda i riješite poteškoće.

Novinar: Haris Ahbabović

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.