18.11.2020. 13:49
0
Kako su prošli "poznati" na listama u Sarajevu: Unuka Alije Izetbegovića do sada ima 235 glasova, veliki krah kandidata SBB-a i DF-a
Završeni su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini.

Građani Sarajeva u potpunosti su promijenili vlast u ovom gradu, a kada su u pitanju načelničke pozicije, izvjesno je da će jedino Semir Efendić ostati načelnik Općine Novi Grad, baš kao što će i Ibrahim Hadžibajrić i dalje biti načelnik Općine Stari Grad, dok su se načelnici promijenili u Centru, Novom Sarajevu i na Ilidži. 

Podsjećanja radi, Nedžad Ajnadžić više neće biti načelnik Općine Centar, a na njegovo mjesto dolazi Srđan Mandić. Nedžad Koldžo više neće biti načelnik Novog Sarajeva, a na njegovo mjesto dolazi Hasan Tanović, dok će Nermin Muzor biti novi načelnik Ilidže, te nakon dugo godina SDA kandidat neće voditi ovu općinu.

Kada su u pitanju zanimljiva imena na listama za vijećnike na tlu Sarajeva, na istim je bilo nekoliko zanimljivih imena funkcionera u KS, ministara, zastupnika u Skupštini KS, ali i nekih dobro poznatih imena od ranije. Neki od njih su dobro prošli na ovim izborima, ali veliki dio njih se nimalo nije proslavio na istim.

Unuka Alije Izetbegović slabo prošla

Kada je u pitanju Općina Stari Grad, do sada je CIK unio svega 45% glasova, a na tom uzorku glasova stanje je sljedeće:

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, osvojio je do sada 932 glasa. Unuka Alije Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević je do sada osvojila samo 235 glasova. 

Malik Garibija, bivši SDP-ov ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi KS, dobio je 244 glasa. 

Degelat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, Vibor Handžić, osvojio je 148 glasova. 

Još uvijek aktuelni SBB-ov ministar obrazovanja u Vladi KS, Anis Krivić, do sada je osvojio 102 glasa u Starom Gradu. Glumica Jasminka Beri je osvojila 36 glasova. 

Braća Denis i Dado Stojnić, iz Unije socijaldemokrata, osvojili su do sada 36, odnosno 35 glasova u Starom Gradu. 

Slabi rezultati SBB-a u Centru

Kada je u pitanju Općina Centar, do sada je u bazu CIK-a uneseno gotovo 74 posto glasova, a stanje je sljedeće:

Nekadašnji NiP-ov ministar privrede u Vladi KS, Haris Bašić, dobio je 563 glasa. Bivši SDA-ov ministar kulture i sporta u Vladi KS, Ivica Šarić, u Centru je do sada osvojio 409 glasova. Bivši košarkaš, Damir Mirković, osvojio je 252 glasa. 

Alma Zulfikarpašić iz Naše stranke do sada je osvojila 860 glasova. Denis Challenger iz SDP-a osvojio je 696 glasova, dok je sarajevski kompozitor i muzičar, Benjamin Isović, osvojio 384 glasova. Glumica Aida Bukva osvojila je do sada 242 glasa. Fizičar Martin Tais osvojio je 217 glasova. 

Meteorolog Željko Majstorović iz Platforme za progres je osvojio 197 glasova. Aktuelni SBB-ov ministar unutrašnjih poslova u Vladi KS, Ismir Jusko, osvojio je do sada 304 glasa. Slikar Memo Haljevac osvojio je 242 glasa. Direktor centra "Skenderija", Amer Kapo, osvojio je 197 glasova. Edita Đapo, SBB-ova ministrica okoliša i tuzirma u Vladi FBiH, osvojila je svega 106 glasova. Dervo Sejdić iz SBB-a osvojio je 73 glasa.

Miro Lazović iz DF-a osvojio je 190 glasova, dok je Damir Nikšić iz ESPO-a osvojio 257 glasova. Dževad Topić iz Unije socijaldemokrata do sada je osvojio svega 47 glasova. 

Hadžić u Novom Gradu osvojio najviše glasova

Kada je u pitanju Općina Novo Sarajevu, tu je prebrojano do sada 74,26% glasova, a stanje je sljedeće:

Hazim Bahtanović iz SDA je osvojio 810 glasova, dok je Haris Selmanović iz NBL-a osvojio 495 glasova. Igor Kamočaji, iz Socijaldemokrata BiH, osvojio je do sada svega 107 glasova. 

Što se tiče Općine Novi Grad Sarajevo, do sada je prebrojano 73,55% glasova, a stanje je sljedeće:

Nekadašnji direktor Vodovoda, Nezir Hadžić iz SDA, osvojio je 3.077 glasova. Bivši golman Željezničara, Adnan Gušo, osvojio je 1.097 glasova. 

SBB i DF ostvarili jako slabe rezultate u Sarajevu

Na Ilidži je do sada prebrojano 83,16% glasova, a stanje u ovoj općini je sljedeće:

Tarik Stambolić iz Naroda i pravde je osvojio 2.129 glasova. Bokser i zastupnik u Skupštini KS, Dževad Poturak, na Ilidži je do sada osvojio 119 glasova. Glumac Izudin Bajrović osvojio je svega 94 glasa.

Kada su u pitanju tri vodeće stranke po svim sarajevskim općinama, na osnovu dosadašnjih prebrojanih ukupnih glasova, stanje je sljedeće:

U Starom Gradu su najviše glasova dobili NBL, SDA i NiP. U Centru su najviše glasova dobili NiP, SDA, i Naša stranka, dok su u Novom Sarajevu najviše glasova dobili NiP, Naša stranka i SDA.

Kada je u pitanju Novi Grad, tu su najviše glasova dobili SDA, NiP i Naša stranka, dok su na Ilidži najviše glasova dobili SDA, NiP i SDP.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.