1.12.2020. 8:55
3
Pitali smo MUP KS šta su sve poduzeli zbog ubistva Jasmina Berovića i napada na djevojku na Dobrinji, evo kakav smo odgovor dobili
Prije nekoliko dana u sarajevskom naselju Dobrinja napadnuta je mlađa djevojka, koju je napao migrant, povrijedio je nožem, a potom joj oteo mobilni telefon.

Nekoliko dana prije toga, u ilidžanskom naselju Otes ubijen je Jasmin Berović, kojeg je ubio migrant, a za ovo ubistvo su osumnjičena tri migranta.

Šta smo to pitali MUP KS?

U međuvremenu su uhapšena dva migranta koji se sumnjiče za ovo ubistvo. Jedan je uhapšen u Srbiji, a drugi na Kosovu. Malo prije toga smo MUP-u KS poslali dopis sa sljedećim pitanjima:

Zbog napada na našu sugrađanku i mladu djevojku sinoć na Dobrinji, od strane migranta, te zbog nedavnog ubistva momka na Otesu, također od strane migranata, šaljemo vam ovaj dopis sa pitanjima, te se nadamo što skorijim odgovorima.

Dopis šaljemo na adresu ministra unutrašnjih poslova, na adresu komesara, kao i na adresu PR službe MUP-a KS. Pitamo vas sljedeće:

1) Šta je do sada urađeno povodom ubistva momka na Otesu, kakve ste akcije napravili i sproveli? Bio je uhapšen migrant iz Maroka, ali se ispostavilo da nema veze sa ubistvom. Kako to komentarišete i ko je odgovoran za to, s obzirom da su brojni mediji prenijeli da je izdata pogrešna depeša?

2) Kakve je sve kontrole MUP KS sproveo kada je u pitanju ubistvo na Otesu? Koliko ste migranata ispitali u centru u Blažuju? Koliko su tačne ove informacije da su migranti, za koje se sumnja da su počinili ubistvo, pobjegli i napustili KS?

3) Da li ste uveli određene policijski kontrole na ulicama Sarajeva zbog migranata koji se neometano kreću našim gradom bez ikakvih dokumenata, a brojni i bez maski u vrijeme borbe protiv koronavirusa? Da li ste slične kontrole napravili na ulicama Dobrinje nakon sinoćnjeg napada na mladu djevojku?

4) Koliko često uopće kontrolišete migrante na ulicama? Hrpa je onih koji se, naprimjer, nalaze na raskrsnicama. Kako njih kontrolišete, imaju li dokumente sa sobom, ko su, šta su? Šta ukoliko nemaju dokumente, kako tada postupate, ostavljate li ih na ulici ili ih sprovodite negdje dalje?

5) Građani KS tvrde da se nimalo ne osjećaju sigurnim. Kako komentarišete tu činjenicu? Da li ste napravili sve što je u vašoj moći, ako sada zanemarimo ostale odgovorne od samog vrha države, da zaštitite građane KS od sve češćih i opasnijih napada migranata?


Odgovor sarajevske policije

Na odgovor MUP-a KS smo čekali četiri dana, a u odgovoru kojeg smo dobili stoji sljedeće:

"Odgovor na prvo i drugo pitanje: U povodu rada na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela u naselju Otes, općina Ilidža, obavještavamo Vas da smo na našoj web stranici objavili saopštenje koje se odnosi na lišenje slobode osoba koje se dovode u vezu sa istim. Također, nastavlja se dalji rad na pronalasku treće osobe, kao i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. U cilju zaštite istrage u ovom momentu nismo u mogućnosti iznijeti više informacija.

Nadalje, navodi o "pogrešnoj" depeši su netačni, a policija postupa u skladu sa zakonom, što podrazumjeva i provjeru svih raspoloživih saznanja, uključujući i saznanja koja su se odnosila na osobu koja je predmet pitanja.

Također, policija je poduzimala, te i dalje poduzima niz aktivnosti preventivno-represivnog karaktera s ciljem prevencije vršenja krivičnih djela i istraživanja istih, a koja se odnose na migrantsku populaciju.


Odgovor na treće i četvrto pitanje: Od pojave migranata na području Kantona Sarajevo policija postupa planski, te poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, koje podrazumijevaju i neophodne radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Federacije BiH prema osobama koje su osumnjičene za određeno krivično djelo. Aktuelne su kontrole od strane policijskih službenika na području cijelog Kantona Sarajevo.

Odgovor na peto pitanje: Policija Kantona Sarajevo svakodnevno poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Kantona Sarajevo, te je u potpunosti opredijeljena da, u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, osigura ličnu i imovinsku sigurnost građana i posjetilaca u Kantonu Sarajevo",
stoji u odgovoru iz MUP-a KS.

Hapšenje migranata u drugim zemljama

Dakle, što je vidljivo iz pojedinih odgovora, uglavnom smo dobili "šture", uobičajene odgovore na većinu naših direktnih pitanja. 

A kada je u pitanju hapšenje odbjeglih migranata, MUP KS je na svom oficijalnom sajtu napisao sljedeće:

"Lišeno slobode još jedno lice koje se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnih djela u naselju Otes na području općine Ilidža: Prikupljajući operativna i kriminalističko-obavještajna saznanja i informacije na identifikaciji, lociranju i pronalasku osumnjičenih za ubistvo i dva pokušaja ubistva na području Ilidže, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo intenzivnim radom, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, došli su do saznanja da se jedno lice koje se dovodi u vezu sa ovim krivičnim djelima nalazi u Prištini, na području Kosova.

Na zahtjev Uprave policije MUP-a KS isti je lišen slobode od strane prištinske policije u blizini jedne devastirane kuće u naselju Emšir, te se, u saradnji sa nadležnim institucijama, poduzimaju dalje mjere i radnje na njegovom izručenju.

Rezultat ovog i jučerašnjeg lišenja slobode jeste direktna saradnja koja je ostvarena između policije KS i srbijanske, odnosno, kosovske policije.


Prilikom realizacije ovih aktivnosti istražitelji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su više dana boravili na području Republike Srbije ostvarujući direktnu saradnju sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije.

Nastavlja se dalji rad na ovom predmetu, kao i pronalasku trećeg lica koje se dovodi u vezu sa izvršenim krivičnim djelima",
stoji u saopćenju MUP-a KS.

Novinar: Haris Ahbabović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.