29.12.2020. 11:31
1
Lista je, zaista, ogromna: Ovo su sve slavne osobe koje su nas napustile u 2020. godini!
FOTO: Source.ba
Jedna od najtežih i najgorih godina u posljednjih nekoliko desetljeća je gotovo iza nas, a kako se bliži kraj godine, brojimo sve one koji su nas napustili tokom 2020. godine.

Ogroman je spisak poznatih ličnosti iz svijeta sporta, muzike, filma, kulture, politike i drugih sfera života koje su nas napustile u 2020. godini, a mnogo je i poznatih ličnosti iz Bosne i Hercegovine koje su u ovoj godini otišle na vječiti počinak.

Maradona, Sean Connery, Chadwick Boseman...

U ovom mjesecu nas je napustio glumac Tommy Tiny Lister, poznat po ulogama u filmovima kao što su: The Players Club, Posse, The Dark Knight, Little Nicky, Jackie Brown, i The Fifth Element. Imao je 62 godine.

Krajem novembra, svijet je napustio i jedan od najlegendarnijih fudbalera ikada, Diego Armando Maradona. On je umro u 60. godini života. Preminuo je od posljedica srčanog udara.

Posljednjeg dana oktobra napustio nas je prvi James Bond i legendarni glumac, Sean Connery. On je preminuo u 91. godini života. Iza njega je ostala prava kolekcija filmskih remek djela i upečatljivih uloga u kojima se pojavio. Dobitnik je i najprestižnije filmske nagrade, Oscar.

Kenzo Takada, poznati japanski modni kreator, preminuo je početkom oktobra zbog komplikacija sa koronavirusom. Preminuo je u 81. godini života.

Jackie Stallone, zabavljačica i majka glumca Sylvestera Stallonea, preminula je u snu u 98. godini života. 

Poznata japanska glumica, Yuko Takeuchi, počinila je samoubistvo 20. septembra ove godine. Imala je svega 40 godina.

Cliff Robinson, nekadašnji NBA košarkaš, preminuo je u 53. godini života od raka. Veći dio karijere je proveo u Portlandu, a kasnije je učestvovao u brojnim zabavnim emisijama.

Poznati holivudski glumac, Chadwick Boseman, preminuo je nakon dugogodišnje borbe sa kancerom u 42. godini života. Glumio je u brojnim filmskim i TV ostvarenjima, a najviše će ostati upamćen po Crnom panteru.

Početkom augusta nas je napustio i glumac Reni Santoni, koji je preminuo u 81. godini života. Glumio je u nekoliko filmskih i TV ostvarenja. Najpoznatiju ulogu imao je u filmu "Prljavi Harry" sa Clintom Eastwoodom.

Jedan od idejnih tvoraca projekta "Razbijači mitova", Grant Imahara, također nas je napustio u ovoj godini. Umro je u 49. godini života zbog komplikacija na mozgu.

Glumica Naya Rivera pronađena je mrtva sredinom jula ove godine. Ona je nestala, a nakon potrage za njoj pronađeno je i njeno tijelo. Umrla je od slučajnog utapanja u vodi.

Pogibija Kobeja Bryanta potresla svijet

Legendarni kompozitor i tvorac neke od najpoznatijih filmskih muzika, Ennio Morricone, preminuo je u 91. godini života. Ostat će upamćen kao kreator kultne muzike za film "Dobar, loš, zao", te za filmove The Untouchables i The Hateful Eight.

15. maja ove godine nas je napustio komičar i glumac Fred Willard. Kako je objavila njegova porodica, umro je prirodnom smrću.

Još jedan legendarni komičar i glumac, Jerry Stiller, preminuo je sredinom maja ove godine. Imao je 92 godine. Radi se o ocu Bena Stillera. Umro je prirodnom smrću.

Poznati američki voditelj, James Lipton, umro je u 93. godini života početkom marta. Bolovao je od raka mozga.

Krajem januara svijet je šokirala smrt jednog od najboljih košarkaša svih vremena, Kobeja Bryanta. Ovo je, vjerovatno, "najpoznatija smrt" u 2020. godini. Kobe, višestruki NBA šampion i olimpijski pobjednik, poginuo je sa svojom kćerkom Giannom i još nekoliko osoba pri padu helikoptera u Malibuu.

Rocky “Soul Man” Johnson, otac Dwaynea Rocka Johnsona i legendarni hrvač, preminuo je sredinom januara u 75. godini života. 

Početkom februara je umro Kirk Douglas, legendarni glumac i scenarist. Imao je čak 104 godine.

Prije nekoliko dana je umro legendarni NBA košarkaš i bivši trener, K.C. Jones. Član je Košarkaške kuće slavnih, te višestruki NBA šampion, što kao igrač, što kao trener.

Početkom godine, preminuo je i nekadašnji dugogodišnji predsjednik Egipta, tzv. Posljednji faraon, Hosni Mubarak.

Ove godine nas je napustio i jedan od najvećih talijanskih fudbalera ikada, Paolo Rossi, zvijezda Mundijala u Španiji 1982. godine.

Neda, Mustafa, Džej...

Kada su u pitanju poznate ličnosti sa prostora Balkana, a koje su nas napustile u ovoj godini, lista je sljedeća:

U januaru nas je napustila poznata srbijanska glumica Neda Arnerić, koja je preminula u 67. godini života.

Prije nekoliko sedmica je preminuo legendarni hrvatski trener i nekadašnji selektor Hrvatske, Otto Barić. Imao je 87 godina.

Mustafa Nadarević, legendarni bh. glumac, umro je prije nešto više od mjesec dana nakon borbe za rakom pluća. Slovi za jednog od najboljih glumaca koje je Balkan ikada vidio. Glumio je u brojnim filmovima i serijama od kojih su najupečatljiviji: "Velo misto", "Otac na službenom putu", "Glembajevi", "Gluvi barut", "Savršeni krug", "Kod amidže Idriza" itd.

Ove godine nas je napustio i Ilija Petković, legendarni jugoslovenski fudbaler i trener. Igrao je za OFK Beograd, Troyes i selekciju Jugoslavije, a kao trener je vodio OFK Beograd, Aris, Jugoslaviju i dr.

Početkom decembra ove godine umro je i folk pjevač, Džej Ramadanovski. Umro je u 56. godini života.

U 90. godini života umro je Muhamed Filipović, akademik, mislilac i poznati bh. filozof. Filipović je umro krajem februara ove godine.

Prije nešto više od mjesec dana umro je i Hasan Muratović, političar i dugogodišnji rektor UNSA. Muratović je preminuo u 80. godini života od posljedica virusa korone.

Prije nekoliko dana nas je napustio i nekadašnji fudbaler i trener Željezničara, Milomir Odović, koji je preminuo nakon dugogodišnje borbe sa bolešću.

Od posljedica srčanog udara u septembru ove godine preminuo je Edhem Sirćo, nekadašnji reprezentativac BiH u rukometu. Imao je 47 godina.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.