5.1.2021. 13:42
0
U Sarajevu opet "pucalo" kao u ratu: Koliko je i koga je sankcionisala policija u Sarajevu tokom novogodišnje noći
Policija KS je, prije nastupajućih novogodišnjih praznika, upozorila da će kažnjavati svaku upotrebu pirotehnike na području Kantona Sarajevo.

U saopćenju koje su objavili 24.12. prošle godine, iz MUP-a KS su poručili:

"Obzirom na predstojeće vjerske i novogodišnje praznike za očekivati je vjerovatnu pojavu  nabavke, prodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Podsjećamo da se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi. Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce istih u iznosu od 300,00 do 900,00 KM, a za roditelje, odnosno, usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400,00 do 1.200,00 KM.

Da bi se ova štetna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je po ovoj problematici putem nadležnih organizacionih jedinica poduzela planske aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera.


S tim u vezi, apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom onemogućavanja pojave upotrebe tih sredstava od strane djece i maloljetnika", pisalo je u saopćenju MUP-a KS.

Tim povodom smo poslali dopis MUP-u KS sa sljedećim pitanjima:

S obzirom da je MUP KS prije novogodišnjim praznika izdao saopćenje, tačnije, upozorenje zbog upotrebe pirotehničkih sredstava, te najavio rigorozne kazne, te s obzirom da je tokom novogodišnje noći u Sarajevu upotrijebljen ogroman broj pirotehničkih sredstava u svim naseljima, šaljemo vam dopis sa sljedećim pitanjima:

1. Da li su pripadnici MUP-a KS vršili kontrolu u svim dijelovima Sarajeva kada je u pitanju upotreba pirotehničkih sredstava, kojih je, očito, upotrebljen ogroman broj tokom novogodišnje noći?

2. Koliko ste kazni zbog upotrebe pirotehnike napisali, te o kakvim se kaznama radi? Koja je najveća napisana kazna u tom slučaju i zbog čega?

3. Koje su to lokacije u gradu, odnosno dijelovi Sarajeva, gdje se najviše morali reagovati zbog ovog problema tokom novogodišnje noći?


Danas smo dobili odgovor iz MUP-a KS, a u kojem piše sljedeće:

"Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantoba Sarajevo su, u skladu sa svojim mogućnostima, na području Kantona Sarajevo, vršili kontrolu prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Tokom novogodišnjih praznika, policijski službenici Uprave policije su oduzeli ukupno 13.070 komada pirotehničkih sredstava, podnijeli pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, izdali dva prekršajna naloga i dostavili jednu obavijest nadležnoj inspekciji.

U novogodišnjoj noći, policijski službenici su po pozivu građana intervenisali u više navrata zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Od prethodno navedenog broja oduzetih petardi i pirotehničkih sredstava najviše je oduzeto na području općina Ilidža, zatim Centar i Novi Grad Sarajevo",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz MUP-a KS.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.