12.1.2021. 13:54
0
Zašto su redovi ispred Doma zdravlja na Otoci i zašto se pacijenti mrznu ispred ulaza: Ovo su odgovori koje smo danas dobili!
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Brojni pacijenti koji se liječe u Domu zdravlja Otoka požalili su se na nimalo humane uslove u kojima čekaju da budu pregledani ili da urade nalaze.

Tako su nam se brojni pacijenti požalili, te nam poslali i fotografije, uz koje su dodali da je potpuno neprihvatljivo da čekaonica u odjelu gdje se vadi krv bude potpuno prazna, dok se pacijenti nalaze vani u danima kada je temperatura ispod ili oko nule.

Čitatelj koji nam je poslao fotografije tvrdi da je u trenutku čekanja vani bilo jako mnogo starijih ljudi, te da na lokaciji na kojoj se nalaze pacijenti je mnogo hladnije, naprimjer, nego na nekoj klasičnoj vjetrometini, zbog velikog propuha.

Tim povodom, Source.ba portal je poslao dopise svim zdravstvenim ustanovama i institucijama koje su odgovorne za ovaj problem. Upit smo poslali upravi Doma zdravlja Novi Grad (Otoka), JU Dom zdravlja KS, te Ministarstvu zdravstva KS. U dopisu smo pitali sljedeće:

1. Jasno je da se svi pridržavamo mjera zbog pandemije virusa korone, ali zašto ste odlučili da pacijente ostavite na hladnoći da čekaju red na pregled ili nalaze, dok imamo uredno prazne čekaonice u kojima je mnogo toplije?

2. Znate li da se u ovom redu, koji se vidi na priloženim fotografijama, nalazi i mnogo starijih ljudi?

3. Ko je, uopće, donio ovakvu odluku, te da li će nam taj neko obrazložiti ovu odluku?


Dobili smo odgovore iz Doma zdravlja Novi Grad, kao i iz JU Dom zdravlja KS. Odgovor iz Ministarstva zdravstva KS nismo dobili, do vremena objavljivanja ovog članka. Podsjećanja radi, upite smo poslali prije tri dana.

"Povodom Vašeg upita koji se odnosi na redove pacijenata ispred OJ Doma zdravlja Novi Grad, obavještavamo vas da je fotografija koju ste poslali u prilog e-maila, nastala ispred i u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo KS. Naime, oni već duže vrijeme koriste navedeni prostor koji se nalazi u centralnom objektu Doma zdravlja Novi Grad, te pitanje sa fotografijom možete uputiti ovom zavodu.

Ukoliko postoji red ispred Doma zdravlja Novi Grad, a odnosi se na pacijente koji koriste usluge naše laboratorijske službe, ovim putem Vas obavještavamo da već duže vremena zbog uslova pandemije koronavirusa smo obavezni provoditi mjere prevencije koje je propisao Krizni štab KS i Krizni štab JU Dom zdravlja KS, a prema kojim je tačno određen broj ljudi prema kvadraturi prostora koji  u istom momentu mogu boraviti u tom prostoru.

Dakle, istina je da laboratorijska služba OJ Novi Grad na dnevnoj bazi bilježi veliki pritisak po pitanju realiziranja ove vrste usluga (oko 120 pacijenata dnevno), ali vrijeme čekanja na laboratorijske pretrage maksimalno je smanjeno u odnosu na date okolnosti",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz JU Dom zdravlja KS.

Odgovor smo dobili i od direktorice DZ Novi Grad, a u njemu stoji sljedeće:

"Mi se moramo pridržavati higijensko-epidemioloških mjera, te iz tog razloga u Dom zdravlja ulazi 10-15 pacijenata koji prvo moraju proći trijažu a potom otići u laboratoriju da izvade krv. Vađenje krvi je od 7,45 – 10,00 sati. Trudnice, djeca , onkološki pacijenti imaju prednost i njima se vadi krv na drugom šalteru i oni ne čekaju u redu. Nalazi se izdaju isti dan na ulaznom punktu od 14,00 – 18,00 sati.

Fotografija koju ste nam poslali nije čekaonica DZ OJ Novi grad već čekaonica Zavoda za javno zdravstvo koje se nalzi u prostorijama našeg Doma zdravlja. Pridržavamo se preporuka Kriznog štaba JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo",
piše u odgovoru kojeg nam je poslala direktorica Doma zdravlja Novi Grad, dr. Merima Pašić.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.