6.3.2021. 21:42
5
"Tačno je da su policajci Nidžaru zaključali, skinuli je do gola, te joj spominjali i majku. Vidio sam tragove i mogu to da potvrdim!"
Poznata novinarka i aktivistica, Nidžara Ahmetašević, danas je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu zbog "činjenja krivičnog djela" i "nepoštovanja naredbi službene osobe", kako su poručili iz sarajevske policije.

Inače, Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka i aktivistica, posebno aktivna na polju ljudskih prava, te zaštiti prava ljudi u pokretu.

MUP KS je saopćio da će protiv novinarke Nidžare Ahmetašević, koja je danas lišena slobode, u zakonom propisanom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U saopćenju ovog ministarstva navodi se da je danas oko 13:00 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo do narušavanja javnog reda i mira, kada je osoba inicijala N.A. iz Sarajeva bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica, ometajući ih pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS.

Kako navode iz MUP-a KS, nakon što je u više navrata od policijskih službenika upozorena da prestane s narušavanjem javnog reda i mira, N.A. je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.

"S obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Za Source.ba portal večeras je govorio advokat Nidžare Ahmetašević, Muhamed Čučak, koji je ispričao šta se to danas sve dogodilo, nakon čega je njegova klijentica uhapšena.

"Nidžara ih je snimala dok su obavljali službenu radnju evidentiranja nepropisno parkiranih vozila u blizini zgrade ispred koje se ona nalazila. Oni su, zapravo, postupili nakon njene inicijative. Nidžara je zatekla policiju kod zgrade u kojoj je boravila i vidjela je vozila, te je skrenula policiji pažnju na ta vozila. Oni su prihvatili tu njenu primjedbu i reagovali su tako što su počeli da evidentiraju nepropisno parkirana vozila pored zgrade i da pišu prekršajne naloge vlasnicima. Ona je to kao novinar nastojala da snimi, što je njih izrevoltiralo i onda je od toga, zapravo, sve krenulo, što se vidi na snimku. Postoji i drugi snimak kada oni nju lišavaju slobode, a i taj snimak će također blagovremeno biti objavljen. U suštini, policija joj  je naredila da obustavi snimanje, ne na baš profesionalan način".

"Nidžara poznaje odredbe i zna da nije zabranjeno snimanje, oglušila se na naredbu i nastavila je sa snimanjem. Jedan od policajaca je uz upotrebu fizičke sile pokušao da spriječi dalje snimanje, te je uzeo za ruku. Kada i to nije uspjelo, onda su je lišili slobode, uz neprikladan rječnik i nepridržavanje epidemioloških mjera, jer policajci nisu nosili maske. Nakon njene reakcije su ih korigovali, ali je to i dalje bilo nepropisno nošenje maski. Tako da, došlo je do eskalacije što je rezultiralo njenim hapšenjem i privođenjem u stanicu, te određivanjem zadržavanja od 24 sata u stanici, iako za to nije bilo nikakvog osnova. Oduzet joj je i mobilni telefon, nezakonito, jer nije izdata naredba za oduzimanje telefona",
rekao je Nidžarin advokat za Source.ba portal.

Sama Nidžara Ahmetašević večeras je za Fokus.ba dala izjavu da su je policajci "zaključali u stanicu, da su je skinuli do gola, te da su joj spominjali i majku". To nam je potvrdio i njen advokat.

"Tačno je to sve što je izjavila, mogu to potvrditi. Upoznat sam sa tim dešavanjima. Samo vam mogu to potvrditi i reći da je tačno, što je Nidžara izjavila. Vidio sam i tragove, sve mogu da potvrdim. Vjerujem da je došlo do kompletnog tjelesnog pregleda, ali se postavlja upitnost tih postupaka, jer se nije radilo o teškom kriminalcu. Situacija je takva da je uopće bila upitna potreba da policija reaguje na to, hapsi je, privode je, zadržavaju, a kamoli vrše cjelokupan tjelesni pregled", kaže Čučak za naš portal.

Za kraj, upitali smo ga šta sada i šta će se sada dešavati nakon što je Nidžara puštena na slobodu.

"Podnijeli smo pritužbu, to jeste žalbu na postupanje policijskog službenika. Radi se o pokretanju provjere zakonitosti postupanja policajca, gdje će sada unutrašnji organi MUP-a KS izvršiti provjeru zakonitosti postupanja tih policijskih skužbenika. Ako utvrde da su postupili neprofesionalno, izreći će odgovarajuću sankciju",
rekao je u razgovoru za naš portal advokat Muhamed Čučak.

Novinar: Haris Ahbabović

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.