15.3.2021. 13:35
0
Pitali smo MUP KS kako policija postupa prilikom pisanja kazne za masku, ako neko ne želi da pokaže ličnu: Propisano je i privođenje ako se ne može utvrditi identitet!
U Kantonu Sarajevo trenutno je mnogo teška situacija oko pandemije koronavirusa. Ovaj kanton trenutno bilježi veliki broj novozaraženih, ali i sve veći broj smrtnih slučajeva.

Jasno je da su građani obavezni da se pridržavaju epidemioloških mjera, pa smo tako kontaktirali MUP KS sa pitanjima koliko su kazni do sada napisali, da li kažnjavaju i kako kažnjavaju migrante koji se ne pridržavaju mjera, te šta ako neko odbije da priloži osnovne podatke ili neki identifikacioni dokument prilikom pisanja kazne.

Naša pitanja su bila sljedeća:

1. Koliko je kazni MUP KS do sada napisao/izdao kada je u pitanju nenošenje maski i nepoštivanje epidemioloških mjera od strane građana KS, a kada su u pitanju posljednje (od prije par dana) naredne Kriznog štaba i Vlade KS? U kojim se kaznama radi, da li su sve od 500 KM?

2. Koliko je kazni MUP KS napisao migrantima koji se svakodnevno nalaze na ulicama i raskrsnicama Sarajeva, s obzirom da je jasno, što smo se i sami uvjerili, da velika većina njih uopće ne nosi maske? Kako njih kontrolišete i da li ih kažnjavate, te važe li ista pravila i kazne i za njih, kao za sve ostale građane KS?

3. Na koji način MUP KS postupa u slučaju da neka osoba, koja na licu nema masku, ne želi da pokaže validnu legitimaciju, kako bi policajci od iste uzeli osnovne informacije? Kako policija postupa u takvim situacijama na ulici?


Iz MUP-a KS smo danas dobili sljedeći odgovor:

1. Prema licima koja se nisu pridržavala epidemioloških mjera (nenošenje zaštitne maske i ograničeno kretanje od 23 do 05 sati) u periodu od 05.03. do 10.03.2021. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izdali su 655 prekršajnih naloga od po 500,00 KM, a u skladu sa članom 8. stav (5) tačka m) i tačka d). Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

2. Nije bilo izdatih prekršajnih naloga migrantima zbog nepoštivanja epidemiloškoh mjera u periodu od 05.03. do 10.03.2021. godine.

3. Postupanje sa licem koje ne želi ili odbija da pokaže na uvid identifikacioni dokument, odnosno da saopći podatke o svom identitetu, vrši se shodno odredbama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 38/18, 26/19 i 39/20), tačnije u skladu sa odredbama članova 11.,12.,13.,, a kao krajnja mogućnost, shodno članu 16. propisano je i „privođenje” u slučaju da se na drugi način ne može provjeriti ili utvrditi njegov identitet,
stoji u odgovoru kojeg smo danas dobili od MUP-a KS.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.