20.6.2021. 11:47
2
"Semir Efendić je građanima na Alipašinom Polju povećao cijenu parkinga sa 46 KM na 60 KM pravdajući to velikim troškovima plata zaposlenih"
Prije par dana počelo je potpisivanje peticije za rješavanje problema korištenja garaža, na području mjesnih zajednica u Saraj-Polju i Dobrinji, a kojima upravlja KJKP "Rad", te koje nisu dovoljno iskorištene zbog visoke cijene zakupa i lošeg održavanja istih.

Potpisivanje peticije i anketiranje građana organizirano je uz podršku Općine Novi Grad, putem Službe za lokalnu samoupravu, nakon što su održani zborovi građana koji od Vlade KS i KJKP "Rad" traže smanjenje cijena korištenja gornjih etaža i bolje održavanje garaža.

"Ukoliko preduzeće Rad nije u mogućnosti smanjiti cijenu korištenja garaža i uložiti sredstva u njihovo održavanje, da ih prepusti Općini Novi Grad na upravljanje, koja bi izvršila ulaganja u objekte garaža, ali i prilagodila cijene zakupa garažnih mjesta", saopćili su iz ove sarajevske općine.

Peticijom se, naime, od Vlade KS traži da donese Uredbu kojom bi se omogućilo da lokalne zajednice svojim propisima urede oblast saobraćaja u mirovanju, jer je Zakonom o principima lokalne samouprave, pitanje lokalnog saobraćaja i saobraćaja u mirovanju nadležnost općine.

"Općina Novi Grad je godinama tražila od preduzeća Rad da smanji cijenu zakupa gornjih etaža ili da joj prepusti upravljanje garažama, jer se od rata do danas u njih ništa ne ulaže", saopćeno je i Općine Novi Grad Sarajevo.

Podsjećanja radi, početkom juna na Dobrinji su organizovani protesti građana koji su spriječili početak radova na novog parkingu, a koji je trebao biti napravljen na zelenoj površini.

Naime, jednu od najvećih zelenih površina u naselju Dobrinja treba da zamijeni parking od 100 mjesta. Izgradnja parkinga se pravda ukidanjem saobraćajnice kroz središte naselja koja će se pretvoriti u pješačku zonu. Novi parking bi bio podijeljen u dvije cjeline, a iz Općine Novi Grad tvrde da će prostor između njih biti uređen zelenom hortikulturom.

"Sutra će bager ovo vratiti kako je i bilo i nema problema što se toga tiče. Što se tiče nas ili mene, nama ne trebaju parking mjesta. To može trebati vama koji ovdje živite. Radi se o tome da će Bulevar u toku ljeta biti zatvoren za saobraćaj i bit će samo za pješake. Ujutro do 9 sati je dostava, on je svakako po planu pješačka zona", kazao je na protestima Semir Efendić, načelnik Novog Grada, koji se obratio građanima.

Dodao je da u Novom Gradu postoji 11 garaža kojim upravlja KJKP Rad, te je i večeras kazao da oni dobro ne upravljaju te traže da se da Općini dozvola za isto.

“Mi bismo njih puno bolje održavali i gornje etaže bi bile besplatne ili puno jeftinije. Mi ćemo sa OV tražiti garaže tamo gdje nam pripadaju, nema KJKP Rad ništa s tim. Oni trebaju da uklanjaju smeće, a ne da upravljaju parkinzima”, kazao je Efendić.

Tim povodom smo se službenim upitom obratili KJKP "Rad", a u dopisu smo ih pitali sljedeće:

1) O čemu se konkretno radi i zbog čega vas gosp. Efendić proziva da loše upravljate parking prostorima? Čak je navedeno da su cijene parkinga, koje ste vi odredili, vrlo visoke?

2) Da li ćete i pod kojim uvjetima dati Općini Novi Grad na korištenje te parking prostore?


Dobili smo odgovore iz firme KJKP "Rad", a prenosimo ih u nastavku:

"U zadnje vrijeme KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo je meta medijskih napada i prozivki pojedinih političara, gdje između ostalih prednjači načelnik Općine Novi Grad Sarajevo g. Semir Efendić. Željan medijske pozornosti u cilju vlastite promocije, zloupotrebljavajući općinsku administraciju preko pojedinih službenika mjesnih zajednica, preduzeća Lokom d.o.o. kao i službenika Civilne zaštite Novi Grad putem medija smo upoznati da je g. Efendić pokrenuo peticiju u cilju prebacivanja vlasništva ili upravljanja nad garažama sa kojima trenutno upravlja KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo u nadležnost Općine Novi Grad. 

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo je za svaki vid saradnje, kako sa građanima, tako i sa predstavnicima lokalnih zajednica ali od g. Efendića do sada nismo dobili nijedan zvaničan zahtjev za sastanak ili neki konkretan prijedlog kako i u kojem smjeru treba da ide saradnja Općine Novi Grad i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, a u cilju poboljšanja kvaliteta života na području općine na kojoj je g. Efendić načelnik. Napominjemo da smo smo sa svim ostalim načelnicima sarajevskih općina uspostavili odličnu saradnju, koje su u interesu građana.

Gospodin Efendić nema osnova da proziva Upravu KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo za loše upravljanje garažama obzirom da je od poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu do 06.05.2021. godine kada je imenovana nova uprava KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo (uz izuzetak kratkog perioda Vlade šestorke), upravljanje firmom bilo pod patronatom stranke u kojoj je bio u gospodin Efendić.


Napominjemo da Općina Novi Grad Sarajevo preko svoje firme Lokom d.o.o. upravlja, između ostalog, sa četiri parkinga i sa dvije garaže i dobro upravljanje nam pokazuju tako što je pomenuta firma ostvarila gubitak u iznosu od 85.976,13 KM. Obzirom na katastrofalno stanje u garažama sa kojima upravlja Lokom d.o.o. bilo bi bolje načelniku Efeniću da se pozabavi uređenjem i adaptacijom garaža u vlasništvu Općine. Predlažemo načelniku Efendiću, ako mu je zaista stalo do građana kako se želi predstaviti u javnosti, da umjesto što prebacuje ogroman novac u firmu Lokom d.o.o. kako bi zaposlio stranačke poslušnike, subvencionira parking mjesta građanima svoje općine i time pokaže istinsku brigu za građane.

Dobro upravljanje parking prostorom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, g. Efendić nam pokazuje tako što je u jeku pandemije COVID-19 u 2020. godini građanima povećao cijenu parkinga u C-fazi na Alipašinom polju sa 46,00 KM na 60,00 KM pravdajući to velikim troškovima plata zaposlenih te je samo na ovom parkingu ostvaren gubitak od 13.233,36 KM.

Cijenu izdavanja garaža u vlasništvu KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo određuje Vlada Kantona Sarajevo i mi na cjenovnu politiku ne možemo uticati ali bez obzira na sve mislimo da cijena mjesečnog zakupa od 40,00 KM na otkrivenom dijelu ili 60,00 KM u prostoru koji je natkriven, nije visoka i da je veoma prihvatljiva za građane.


Nova Uprava KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo je svjesna lošeg stanja na garažama i u planovima poslovanja, kako kratkoročnim tako i dugoročnim, je sanacija garaža i dovođenje u red svega onoga što nas je dočekalo. Korisnicima naših garaža možemo poručiti da će vrlo brzo vidjeti “loše” upravljanje javnom imovinom i samo su građani ti koji mogu uputiti kritiku i uvijek smo spremni da je prihvatimo", stoji u odgovoru Rada na naše prvo pitanje.

"KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo kao vlasnik garaža, ubrzano će krenuti sa sanacijom štete koja je nastala lošim upravljanjem i nedomaćinskim odnosom te krenuti u realizaciju svojih planova za sanaciju garaža, a samim tim to znači da ustupanja vlasništva nad garažama neće biti", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz preduzeća KJKP "Rad".

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.