6.8.2021. 11:20
4
Šta se dešava u glavi roditelja kojem je Facebook bitniji od djeteta i koji ostavi dijete u automobilu na plus 40 stepeni?!
Roditeljstvo nije nimalo lagan posao, a osim što to nije lagan posao, same obaveze roditelja prema djetetu zahtjevaju veliku odgovornost.

Sve češće se danas, nažalost, dešava da roditelji, zbog vlastitog nemara ili nekih drugih okolnosti, naprave ozbiljan problem svojoj djeci, a ponekad taj nemar dovodi i do onog najgoreg, smrti djeteta.

Kako objasniti neka ponašanja roditelja?

Na ovu temu danas smo razgovarali sa poznatim psihologom, Markom Romićem, kojeg smo na početku razgovora upitali šta se može desiti u glavi roditelja koji, naprimjer, ostavi svoje dijete zaključano u automobilu na velikoj vrućini i, jednostavno, zaboravi na njega.

"Pretpostavljam da se takve stvari dogode onim roditeljima koji su pod nekim izrazito teškim psihološkim pritiskom, ili u nekom psihološkom problemu. Ne mogu drugačije razumjeti roditelja koji ostavi dijete na taj način i zaboravi ga na više sati. Samo onaj koji je ili u nekom teškom problemu ili ima nekakav oblik mentalnih poremećaja može tako nešto napraviti", rekao je Marko Romić danas za Source.ba portal.

Sve su češće danas kritike na račun modernih roditelja da su djecu prepustili samu sebi, te da se sve više samo brinu kako će "zaraditi" neko svoje slobodno vrijeme, iskoristiti ga na društvenim mrežama ili na provodu sa poznanicima. 

"Nažalost, veliki je broj onih koji, zapravo, svoju roditeljsku ulogu ne obavljaju na dovoljno dobar način. Jedan dio roditelja je zaokupljen poslovima, a jedan dio, i to dobar dio, se nekako izgubio i uklopio u svekoliki haos u društvu, u svakom smislu, i oni zapravo funkcioniraju na način da traže sebi načina da opstanu, a mnogi ga nađu na vrlo pogrešan način tako što će vrijeme ne koristiti, nego trošiti na društvenim mrežama, beskorisnim pričama i aktivnostima koje nemaju svrhu ili korist. Kao rezultat toga, djeca postaju sve više zanemarana, a onda takva djeca lako postaju žrtve raznih devijacija i devijantnih ponašanja. Danas je, nažalost, svega toga na pretek", kaže ovaj psiholog.

Dijete se oblikuje od malih nogu


Na kraju razgovora, našeg sagovornika smo upitali koliko ponašanje roditelja u radnom stadiju odgoja djeteta utječe na njegov kasniji život, te koliko ono u startu oblikuje život djeteta nekoliko godina ili decenija kasnija.

"Sve više govorim o tome. Nedavno sam napisao kratki članak pod naslovom 'Slomljene duše', a zapravo govori o ovome. Spomenuli ste Scotta Pecka, mog omiljenog autora. Činjenica je, na temelju mog radnog iskustva, da većina problema vuče neke korijene ili ima svoje početke u ranom djetinstvu, u onom periodu kad djeca postaju svjesna sebe i drugih".

"Ako u tom periodu djeca ne dobiju osjećaj da su voljena i zaštićena, da su jako važna svojim roditeljima, oni će kasnije puno lakše postajati žrtve raznih okolnosti, puno lakše će odstupiti od normalnih ponašanja i mnogo lakše će skrenuti u razne devijacije. Djeca koja imaju osjećaj sigurnosti, ljubavi i pripadanja, ona mogu nailaziti na razne stresne situacije tokom života i oluje, ali će mnogo lakše ostajati i opstajati na nogama",
rekao je na kraju razgovora za naš portal psiholog Marko Romić.

Novinar: Haris Ahbabović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.