16.8.2021. 11:13
2
"Talibani su Cosa Nostra puta 100. Makedonka im je rekla 'Sad ćete vidjeti svog boga', a onda su odmah tražili njen linč!"
Talibani su u potpunosti, nakon višesedmične borbe, preuzeli vlast u Afganistanu.

Brojni Afganistanci danas pokušavaju da napuste zemlju, dok se iz Afganistana povlači i strana administracija, vojske, kao i veći broj stranaca.

Za Source.ba portal danas je govorio Bosanac (čiji je identitet poznat Redakciji), a koji je svojevremeno nakratko radio i živio u ovoj zemlji.

"Pri samom dolasku u Bagram, vojnu avio bazu 2009. godine, dočekala su nas redovna granatiranja. Pošto je kamp veliki, ipak se čuju detonacije koje podsjećaju na naše godine agresije na BiH, koje su isti dan u meni probudile strah i želju za odlaskom iz tog mjesta. Gledajući silnu američku snagu u logistici, oružju i ljudstvu sa svim koalicionim snagama opet nisu mogli ništa pećinskim afganistanskim vojnicima, odnosno talibanima. Dovoljno da razguliš kući i nikad se ne okreneš nazad. Sedam dana mi je i previše vremena što sam proveo tamo",
kaže sagovornik Source.ba portala.

Tvrdi da se u tih sedam dana nagledao svega i svačega, te da obični narod Afganistana živi u neimaštini koju mi, u BiH, ne možemo ni shvatiti.

"Narod živi u bijedi, strašnoj bijedi koju mi u BiH ne možemo shvatiti. Najveći problem je nezamisliva nepismenost običnog čovjeka. Većina nije znala svoje ime napisati na papiru, niti sebe pronaći na nekom spisku. Npr. svim lokalnim uposlenicima je rođendan 1. januara samo druge godine. Događaj koji su mi pričali svjedoci je, primjera radi, djevojka iz Sjeverne Makedonije koja je radila sa lokalcima koji su je ignorisali i nisu htjeli ništa da rade i vidno iznervirana (jer u Afganistanu ženski život ne vrijedi ni žute banke) povikala je 'E sad ćete vidjeti svog boga'. Kad su im preveli tu rečenicu, sljedeće jutro na glavnoj kapiji se pojavio veliki broj ljudi koji je tražio njen linč ili nešto gore. Naravno, otišla je iz zemlje ubrzo nakon toga", riječi su našeg sagovornika.

Tvrdi da su talibani zaista nemilosrdni, te da nema granice koju oni ne smiju preći, kada su u pitanju zločini i teror.

"Talibani su Cosa Nostra puta 100 po tiraniji i nemilosrdnim paljenjem sela u dokazivanju moći i ulijevanja straha. Khaled Hosseini je to dobro opisao u svojim romanima, ali jeza ipak ostaje. Kad mi neko spomene Afganistan , sinonimi u glavi su zaostalost, bijeda i fukara, ženska (ne)prava, pedofilija, dogmatična trvdoglavost", rekao je sagovornik našeg portala.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.