20.9.2021. 10:26
0
Kako je komad piletine uništio karijeru prvaku svijeta, Andreu Schürrleu: Nikad više nisam jeo piletinu, gubio sam kilograme
Nekadašnji šampion svijeta sa Njemačkom, Andre Schürrle, odlučio je okačiti kopačke o klin prije nego što je napunio i 30 godina.

Njegova karijera je, upravo nakon Mundijala u Brazilu 2014. godine, krenula strmoglavo da pada, a tek nedavno je iznio svoju teoriju zbog čega se to desilo. Tačnije, to je samo jedan od razloga, a njih je više.

Naime, Nijemac se prisjetio kako mu je komad piletine uništio karijeru, jer od trenutka kada se otrovao piletinom, počeo je njegov strmoglav pad što ga je na kraju primoralo da okonča karijeru sa samo 29 godina.

Komad piletine mu uništio karijeru

Andre Schürrle je bio na vrhuncu svoje karijere upravo te 2014. godine. Osvojio je Mundijal sa reprezentacijom Njemačke, gotovo da je bio starter u timu Joachima Lowa, a čak je postigao i dva gola Brazilcima u polufinalu SP-a. Igrao je za Chelsea. Sve je bilo kao u bajci.

"Otrovao sam se komadom piletine i od tog trenutka više nikad u životu nisam jeo piletinu. Od cijele ekipe samo sam ja bio bolestan. To se dogodilo tokom putovanja u Poljsku. Zatim sam naglo smršao, izgubio sam tri, četiri, pet kilograma... Trebalo mi je jako puno vremena da povratim snagu. Osjećao sam se užasno i osjećao sam da ne mogu ni ustati iz kreveta. Na kraju smo saznali da se radi o salmoneli", rekao je nekadašnji njemački reprezentativac.

U tom momentu je bio član Chelseaja, kojeg je ponovo preuzeo Jose Mourinho i koji je bio na dobrom putu da postane novi šampion Engleske. Njegova karijera više nikada nije bila ista. Nakon što se oporavio od trovanja, uslijedile su brojne povrede koje su mu okončale karijeru u 29. godini.

Schürrle je karijeru počeo u Mainzu 2009. godine, a iz tog kluba napravio je transfer u Bayer Leverkusen. Dobrim igrama u ovom klubu osigurao je transfer u Chelsea, a nakon toga se vratio u Njemačku gdje je igrao za Wolfsburg.

Nakon toga, 2016. godine prešao je u Borussiju Dortmund, a kako u ovom klubu nije igrao bitnu ulogu, otišao je na dvije posudbe u Fulham i Spartak iz Moskve. Za reprezentaciju Njemačke igrao je od 2010. godine, a 2014. godine postao je prvak svijeta.

Problemi sa depresijom

Kao razlog za svoju odluku da prekine karijeru njemački krilni napadač je naveo čest osjećaj samoće, posebno kad su mu neuspjesi postajali sve teži, a sretnih trenutaka je bilo sve manje. Schürrle tvrdi da mu fudbalska industrija nije dopustila javno iznošenje tih osjećaja.

"Uvijek moraš igrati neku ulogu da bi opstao u ovom poslu, jer u suprotnome gubiš svoje mjesto i ne možeš pronaći novog poslodavca", rekao je Schürrle.

Za njemačku reprezentaciju je odigrao 57 utakmica i postigao 22 pogotka, a ostat će upamćen kao asistent za pogodak Marija Götzea u 113. minuti finala Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu, kojim je Njemačka pobijedila Argentinu i osvojila svoj četvrti naslov.

Gotze i Schurrle - gotovo ista priča

DW je prošle godine napravio kratku priču o Andreu Schürrleu i Mariju Götzeu, koji su donekle imali slične probleme. Pritisak je bio taj koji je također bio ogroman problem za obojicu, pa su u jednom dijelu svojih karijera jednostavno pali u depresiju.

"Uvijek je bio prisutan taj osjećaj 'Moraš, moraš, moraš'. Mučio sam se s tim redovno", rekao je Schürrle.

Sportski psiholozi su to objasnili i činjenicom da su oba fudbalera veoma mladi stigli do trofeja i samih fudbalskih visina, te da im je brzo svega bilo preko glave.

"Mogao bih sebe tjerati na maksimalnu posvećenost i rad neke tri ili četiri sedmice, ali onda bih se samo istrošio i kao da bih pao u neku duboku rupu. Nisam želio više da igram fudbal, bio sam potpuno istrošen i gotov", rekao je Schürrle.

Oba igrača našla su se u Borussiji iz Dortmunda, ali to je za obojicu bila velika greška. Osim što su imali veoma slabe predstave, te osim što su se sami borili sa svojim unutrašnjim problemima, nailazili su često na brojne kritike. 

Sve u svemu, Gotze je uspio nekako da malo oživi svoju karijeru, igrajući za holandski PSV. Sa druge strane, Schürrle je odlučio da mu je svega preko glave i okončao je karijeru u 29. godini.

(Haris Ahbabović)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.