20.9.2021. 12:06
0
"Ovdje se snimak Osmice i Gordane Tadić doživljava kao neka lokalna šega u kojoj šef OSA-e koristi izraze 'nabio nogom' ili 'gdje je taj tužitelj da ga namaram'"
Mnogo je bilo očekivanja od novog visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, ali u posljednje vrijeme veliki broj političkih opcija u BiH nekako diskretno ističu kako nisu zadovoljne njegovim djelovanjem.

Njegov dosadašnji učinak, poteze, očekivanja od istog i šta sve može učiniti u BiH danas je za Source.ba portal prokomentarisao politički analitičar iz Sarajeva, Enver Kazaz.

"Gospodin Schmidt dolazi u BiH u situaciji kada je Međunarodna zajednica po pitanju BiH podijeljena i kad se na našoj zemlji sukobljavaju interesi velikih sila, Rusije i Amerike. BiH u ovom trenutku je talac tog sukoba i ispašta grijehe koje pravi američka administracija na čelu sa Bidenom. Schmidt je konzervativan političar, ali to ne znači da će on ovdje u BiH primjenjivati ta načela. On će gledati na BiH onako kako je pokazao da gleda, iz principa konstitutivnosti, a ne građanskosti BiH. Očigledno je da traži neki balans za rješavanjem pitanja izbornog zakona", kaže Kazaz danas za Source.ba portal.

Tvrdi da ne treba potcjenjivati poteze Dodika i Čovića, kako to neki čine u Bosni i Hercegovini.

"Ne treba potcjenjivati Dodikovu blokadu državnih institucija, kao što ne treba potcjenjivati ni stajališta HDZ-a. Joe Biden se gledao kao spasilac BiH, novi visoki predstavnik se proglašavao nekom vrstom Mesije koji će spasiti BiH. Stvari u međunarodnoj politici su puno komplikovanije od takvih bajkovitih rješenja. Sada nas čeka neizvjestan period. Niko u ovom trenutku, sa sigurnošću, ne može reći da će biti donesen izborni zakon, niti može reći da li će se održati naredni izbori. Schmidt neće, niti može koristiti Bonske ovlasti, jer bi za svaku odluku doživio blokadu sa bilo koje strane, kada su nacionalističke partije u pitanju. Nalazimo se u pat poziciji koja može da traje beskonačno dugo", ističe Enver Kazaz.

Upitali smo ga, na osnovu svih problema u BiH i regionu, šta mogu očekivati u narednom periodu obični građani BiH.

"Obični građani ako ne reaguju na skandalozno objavljivanje snimka razgovore šefa OSA-e i glavne tužiteljice i ne zaslužuju da žive bolje. Ne vidim da BiH može bez dovoljno unutrašnje energije da načini ključne promjene, dakle, odgovornost je na samim građanima. Ali, oni kao da su se pomirili sa ovom letargijom. Svuda u svijetu nakon ovakvog snimka bi padale vlade, predsjednici bi podnosici ostavke. Ovdje se snimak doživljava kao neka lokalna šega u kojoj šef OSA-e koristi izraze 'nabio nogom' ili 'gdje je taj tužitelj da ga namaram'. To su kafanski i čaršijski izrazi, a građani moraju shvatiti da ih ista ta Obavještajna služba prati ili prisluškuje. To je jedan haos na koji građani ne reaguju, nego reaguju cinično. Ne možemo onda od građana očekivati da budu za neke radikalne promjene", rekao je na kraju razgovora za naš portal analitičar Enver Kazaz.

Podsjećanja radi, nakon dugogodišnjeg mandata Valentina Inzka, kao novi visoki predstavnik u BiH postavljen je Nijemac Christian Schmidt.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.