17.10.2021. 10:56
1
"Tačno je predviđao šta Srbi pokušavaju i šta žele. Stariji je od mene godinu dana, ali me to nije šokiralo, jer znam šta je sve prošao"
Ratni komandant odbrane Srebrenice, Naser Orić, trenutno živi vrlo mirnim životom, a najviše vremena provodi na svom ranču gdje se, kako i sam voli da kaže, bavi stočarstvom.

S njim smo danas razgovarali o njegovom prijatelju i saborcu, Zulfi Salihoviću, koji je jučer preminuo u Tuzli od posljedica srčanog udara u 55. godini života. Orić tvrdi da je to jedan od najboljih ljudi koje je poznavao kroz život.

"Zulfo Salihović je bio veoma ozbiljan čovjek. Vrlo je ozbiljan bio u odnosu prema državi i svom narodu. Mogao je da predvidi neke situacije. Tačno je predviđao šta Srbi pokušavaju i šta žele. Uvijek je išao korak ispred. Same njegove crte lica i govor tijela pokazuju da se on sam borio kroz život i bio je pravi borac. Znao je da se izbori, da nikome ne pokazuje svoju tegobu, možda se na licu ipak mogla vidjeti. Zulfo se 70 dana prebacivao iz Srebrenice na našu teritoriju 1995. godine, a vjerovatno je i to ostavilo traga na njemu", kaže Orić na početku razgovora za naš portal.

Tvrdi da je Zulfu Salihovića upoznao prije agresije na BiH i da je već tada bio poštovan i da je bio upoznat u probleme Podrinja prije same agresije na BiH.

"Salihović je dao dosta veliki doprinos prije rata, u političkom smislu, ali onda i tokom rata. Radi se o jednom školovanom i dobro odmjerenom insanu, nikada nije donosio brzopotezne odluke, nije bio sujetan, uvijek je slušao šta drugi imaju za reći. Tražio je uvijek najbolje rješenje, a nije se libio da pita za mišljenje i ljude koji su bili na nižim pozicijama od njega. To je bio čovjek koji nije bio dvoličan. Zulfo ti kaže otvoreno ako nešto nije uredu. Najbitnija odlika njega je ta da nikada nije znao da izda. Kakav je bio u miru, takav je bio i u ratu. Među prvima u Srebrenici je bio koji je bio veoma pronicljiv i realan kada je u pitanju bošnjački saf", ističe Naser Orić.

Tvrdi da je Salihović uvijek bio za suživot, bez obzira na sve golgote koje je preživio tokom rata.

"Da je neko preživio tu patnju koju je on preživio, toliko lutao po šumama, možda se ne bi tako ponašao. Međutim, Zulfo je to sve znao hrabro da ostavi u stranu, da sjedne sa istima koji su ga proganjali i da pregovara o interesu Bošnjaka, kako  bi našim povratnicima napravio bolje uslove za život", riječi su Nasera Orića.

Naser tvrdi da ga ova vijest i nije toliko šokirala, jer zna kroz sve je i šta je prošao Zulfo Salihović.

"On je od mene straiji bio godinu dana. To je, nažalost, naša svakodnevnica. U ratu smo svaki dan ginuli, mi Podrinjci smo postali imuni na sve to. Žao nam je što smo izgubili Zulfu, ali nas to ne šokira, jer znam šta je on sve preživio, kakve strahote i koliko je stresa imao u životu, a od nule je morao da krene poslije rata. Nije me iznenadilo s obzirom na turbulencije koje je imao u životu. To sada kao da je neki prosjek života svih nas ratnika i djeluje da je to normalna pojava u životu. Istinski mi je žao, to je bila jedna gromada od čovjeka. Zulfo je bio jedan balans između tih naših zaraćenih strana u Srebrenici. Uvijek je bio balans, pa makar i na svoju štetu. To je jedan životni ciklus koji sve nas čeka. Žao mi je Zulfe Salihovića kao rođenog brata", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Naser Orić.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.