3.11.2021. 17:13
0
Ovaj horor se nalazi u samom 'epicentru Sarajeva': To je leglo pacova, a možda i zmija. Tu se nađu i lica sumnjivih namjera!
Mještani sarajevskog naselja Džidžikovac obratili su se danas, putem e-mail adrese, redakciji Source.ba portala.

Kako su istakli, MZ Džidžikovac-Koševo 1 ima problem sa napuštenim prostorom dvorišta kuće u kojoj je nekada živio naš istaknuti pisac Isak Samokovlija.

Tvrde da su se već obraćali Općini Centar, ali da se nikada ništa nije desilo po pitanju ovoga. Također su nam poslali fotografije koje svjedoče o čemu se radi.

"Ove slike samo pokazuju u kakvom se stanju nalazi  donji dio ulice Kemal bega Kapetanovića Ljubušaka, ulice koja se nalazi u epicentru Sarajeva, a općinski budžet stoji neiskorišten",
kazala je za Source portal Julija Lojo, ispred mještana ovog sarajevskog naselja.

U dopisu kojeg su poslali Općini Centar, mještani ovog naselja su napisali sljedeće:

"Molimo vas da u dogovoru sa Općinom Centar riješite problem devastiranog prostora u ulici Mehmed bega Kapetanovića Ljubušaka br. 10. Kao što vjerovatno znate, to je prostor uz kuću u kojoj je boravio i živio naš poznati pisac, Isak Samokovlija. I pored sveg njegovog doprinosa gradu Sarajevu, sjećanje na njegov život gotovo da blijedi. Iako sve veće kulture i gradovi čuvaju kao nacionalno blago rodne kuće svojih pisaca koji su zaslužni za očuvanje kulturnog identiteta države, Sarajevo i MZ Džidžikovac zakazuje na tom području i kao da ne mari za tim. Tako je stara i trošna Samokovlijina kuća zarasla u šiblju, sa zakovanim prozorima, a dvorište-prostor uz nju je postalo smetljište i leglo pacova, a možda i zmija. Tu se ponekad pored pasa lutalica mogu naći i lica sumnjivih namjera.

Mi, građani MZ Džidžikovac, tražimo od Općine Centar da Općina stupi u kontakt sa vlasnikom koji je kupio tu kuću i dvorište ili da to Općina uradi samostalno, da se hitno izvrši ograđivanje/zaštita tog prostora  kako bi se spriječilo da taj prostor vremenom postaje deponija smeća i kako bi se građani, pogotovo djeca, zaštitili od sumnjivih osoba koje se znaju sakrivati i motati po šiblju",
napisali su mještani u dopisu kojeg su poslali Općini Centar.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.