14.11.2021. 9:45
3
Kako smo ubili malenu Dženu Gadžun
Dvoipogodišnja Džena Gadžun jutros je, nažalost, preminula. Ovu vijest je na društvenim mrežama podijelio njen otac Muriz, koji je potvrdio da je srce malene Džene prestalo da kuca.

Ovo je slučaj koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu, a detalji koji su svakodnevno dolazili u medije samo su potvrda da živimo u veoma truhlom, neorganizovanog, neproduktivnom, ugašenom i bezobrazno korumpiranom sistemu gdje je pravilo da više nikakva pravila ne postoje.

Niz nepravilnosti i neetičnih ponašanja

Podsjećanja radi, roditelji male Džene su prije nekoliko dana od doktora dobili informaciju da je mozak malene djevojčice doslovno "spaljen", te da su njene šanse za preživljenjem gotovo nikakve. 

"Zadnje kad smo bili, pozvali su nas svi ljekari na jedan sastanak i rekli su nam da su radili CT mozga, da je mozak potpuno uništen, spaljen, da je izgubio svu funkciju svoju i srce da radi samo pomoću aparata i to je sve što znamo", rekla je prije par dana majka djevojčice.

Šta se, zapravo, dogodilo? Sve je počelo kada je djevojčica stigla na operaciju očnog kapka u privatnu kliniku u Sarajevu.

Podsjetimo, doktorica Nina Jovanović iz Zenice je radila prvu operaciju prije godinu dana u Kantonalnoj bolnici Zenica. Svaki put ih je upućivala na kontrole u Sarajevo u ordinaciju Halimić, gdje privatno radi, što je informacija koju niko normalan, jednostavno, ne može da svari. Zašto bi se porodica, slabog materijalnmog stanja, slala na kontrole u privatnu kliniku u Sarajevo,posebno kada se radi o privatnoj klinici gdje je dotična dodatno zaposlena? Gdje je tu etika, gdje je moral, gdje je suosjećanje, gdje je bilo šta što ima veze sa tim da li si čovjek ili nisi?

U tih godinu dana došlo je do infekcije i kako im je dr. Jovanović rekla – potrebna je hitna operacija, ali se mora dugo čekati u KB Zenica. I tu opet sada dolazimo do jednog moralnog ludila koje je ograničeno visokim zidovima i bodljikavom žicom. Zar u takvim hitnim slučajevima se ne postupa po hitnom postupku? Zar za hitan postupak postoji ikakvo opravdanje? Šta ako sutra svi budemo hitan slučaj, znači li to da moramo hitno da idemo na privatne klinike, za novac, hitno da se operišemo? Opet se vraćamo na prethodne rečenice. Gdje je tu etika, gdje je moral, gdje je suosjećanje, gdje je bilo šta što ima veze sa tim da li si čovjek ili nisi?

I tako je porodica Gadžun, zajedno sa malenom Dženom, završila na privatnoj „ordinaciji“. Operaciju je radila upravo dr. Nina Jovanović, koja, kako je su mediji već ranije pisali, nema licencu za rad u Sarajevu, uz asistenciju prof.dr. Jasmin Halimić. Iako ima svoju ordinaciju Halimić, zahvat je rađen u ordinaciji Rožajac/Bejtović.

Ordinacija u kojoj je oftalmološki operativni zahvat djevojčice, koja je završila u komi, Rožajac/Bejtović su bez zakonske verifikacije Verlaba, jedine mjeriteljske laboratorije u BiH, što je također potvrđeno medijima.

“Shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti propisano je da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uslova propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te na osnovu istog donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu”, istakli su za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Utvrđivanje uslova prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uslova prostora, opreme i kadra prema djelatnostima.

“Kontrola opreme, pravilnicima iz oblasti zdravstva propisano je da su zdravstvene ustanove i privatna praksa u obavezi sklopiti ugovor o servisiranju medicinsko – tehničke opreme, te imati potvrdu o redovitom servisira”, rečeno je za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Čekamo slučaj malene Džene, pa da reagujemo

Ministarstvo zdravlja KS, na čelu sa ministrom Harisom Vranićem, najavilo je brojne kontrole, posjete, unaprijed najavljene što je dodatno komično, ali i žalosno, brojnim privatnim klinikama u Sarajevu.

Ono što posebno ljuti u cijeloj situaciji je to da smo do ovoga došli nakon što je malena Džena pala u komu, te nakon što su pojedini odlučili da upravo sad, preko slučaja malene Džene, glume supermene i spasitelje koji će kažnjavati babaroge i groke koji se igraju sa životima ljudi, u ovom slučaju djeteta od dvije i po godine.

Zašto, naprimjer, ove najavljeno-nenajavljene posjete i kontrole privatnih klinika nisu napravljene ranije? Da li, zaista, vjerujemo da nam je sve uredno, pa nije bilo potrebe za kontrolama, ili se treba dogoditi slučaj Džene Gadžun, pa da onda reagujemo?

Zašto se ranije nije ispitao svaki mogući aparat kojim se liječe ljudi na bilo kojim klinikama u Sarajevu i Bosni i Hercegovini? Je li treba da zbog neispravnosti tog aparata neko umre da bi onda kao nadležni reagovali i brinuli se? I ako se jesu provjerili svi aparati, da li je sve uredu, a ako nije - šta onda nije uredu i gdje šteka?

Zašto se već prije dvije, tri, pet, deset godina nisu provjerile sve licence doktora u svim medicinskim ustanovama u Sarajevu, bile one privatne ili državne? I ako se jesu provjerile, da li je sve uredu, a ako nije - šta onda nije uredu i gdje šteka?

Zašto se do sada nisu sankcionisali doktori koji svjesno i namjerno iz državnih ustanova i bolnica šalju pacijente na liječenje na svoj privatni mlin, kako bi "kanula" još koja stotina maraka sa strane? Šta se čeka sa tim drskim drumskim razbojnicima i zašto se šuti?

Zašto se uopće najavljuju bilo kakve kontrole i inspekcije ovakvih ustanova? Zar to ne bi trebalo da se desi nenajavljeno, dok nemaju vremena da prikriju sve svoje nedostatke kojima svjesno ugrožavaju živote ljudi, ako imaju takve nedostatke?

Šta radi Tužilaštvo? Hoće li ono mjesecima prikupljati dokaze i hoće li i ovaj slučaj završiti u fascikli sa mehanizmom neraspakivanja?

Zašto hiljadu puta, ali nijedno zato. Ili će i ovaj slučaj biti kao i većina drugih, gdje će mrtvi i korumpirani sistem, poput užasavajuće babajage, progutati svaku zraku normalnosti i pravde u ovoj zemlji?

Ovo je sistem koji je ubio još jedno dijete. Je li već imamo naredno dijete za ubijanje, ili ćemo napokon reći DOSTA?!

Ko je kriv? Svi ste krivi. I svi smo mi krivi.

Novinar: Haris Ahbabović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.