10.6.2016. 22:53
0
Beč: Vozila Pogrebnog muzeja kao lego kockice
Suvenirnica bečkog "Pogrebnog muzeja" na bečkom Centralnom groblju od sada u ponudi ima i "tramvaj za leševe" od lego kockica.

Ovo neobično pogrebno vozilo izradio je Robert Staringer koji je već mnoga bečka javna prijevozna sredstva pretvorio u minijaturne modele za lego kockice. Lego set "Tramvaj za leševe 1601" sadrži 350 kockica za vagon, dva kovčega i jednu lego figuricu.

Kompatibilan je s lego tramvajskim setom "Straßenbahn Alt Set 1408", a uskoro i sa setom 1609. Planirane su i dopune setu u vidu figurica grobara.

"Tramvaj za leševe" zaista je postojao i transportovao je posmrtne ostatke iz bečkih bolnica do Centralnog groblja. Dva vagona kapaciteta po dvanaest kovčega, bila bi priključena na regularni vagon. Nijedan od crnih lakiranih vagona nije sačuvan.

Pogrebni muzej nalazi se ispod mrtvačnice br. 2 i vodi kroz historiju pogrebništva i grobalja u Beču od kraja 18. vijeka do danas i obiluje mnogim skurilnim predmetima iz "svijeta mrtvaca". Smješten je na bečkom Centralnom groblju koje s preko 330.000 grobnih mjesta na 2,5 kvadratnih kilometara važi za jedno od najvećih u Evropi, a zbog mnogih počasnih grobova ubraja se i u popularne bečke znamenitosti, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.