11.7.2016. 19:50
0
Kako i zašto je Pokemon Go zaludio svijet?
Ako ste ovih dana proveli barem malo vremena na društvenim mrežama, vjerovatno ste primijetili neobjašnjivo puno fotografija pokemona, vijesti o pokemonima ili barem referenci na bića o kojima se posljednji puta ovoliko pisalo prije petnaestak godina.

No, govorimo o "pokemaniji" u mainstreamu jer za prave zaljubljenike ovo je tek ostvarenje dugogodišnjeg sna - da se što više približe ulozi Poke majstora u pravom svijetu.

Najbrži put do toga? Naši pametni uređaji.

Šta je i zašto svi poludjeli za tim?
Pokemon GO je AR igra (augmented-reality) koju je tvrtka Niantic stvorila za iOS i Android uređaje, a igračima omogućuje da se bore, hvataju, treniraju i trguju Pokemonima u "pravom svijetu". Naravno, Pokemone i dalje vidite samo na svom uređaju, ali pojavljuju se u vašoj okolici (to jest, na kartama) i vi ih hvatate nakon što vam igra javi da se Pokemon, primjerice, nalazi u vašem kvartu. Vi na brzaka odjurite tamo i hvatate Meowtha pored kvartovske birtije.

U manje od 24 sata otkad se pojavila na tržištu, postala je najpopularnija aplikacija na svijetu iako se isprva pojavila samo u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu.

Budući da se sve događa u stvarnom svijetu, pomahnitali igrači počeli su izazivati haos gdje god su se pojavili.

Naravno, Niantic ih je upozorio da poštuju pravila stvarnog svijeta, ali uvijek postoji "oni igrači". Ulijeću u trgovine, izazivaju haos u prometu jer hvataju pokemone usred vožnje, istrčavaju na prometnice ili nepažljivo prelaze cestu, zabušavaju na poslu, mnogo se njih ozlijedilo, policija u Australiji izdala je upozorenje igračima da ne ulaze u policijske stanice, a igračica iz Wyominga, tražeći Pokemona, pronašla je leš koji je plutao u rijeci.

Pljačkaši su iskoristili aplikaciju kako bi locirali igrače i zatim ih opljačkali što je definitivno mračna strana ove priče jer prema posljednjim napisima, radi se o osam ili devet žrtava, a nema sumnje da će ih biti još.  

Pojedine trgovine u Velikoj Britaniji već su stavile upozorenja da neće toleririsati igrače koji ulaze zbog Pokemona, a nemaju namjeru nešto i kupiti.

Postoji li način da se u tome uživa bez popratne gluposti?

S druge strane, pozitivne strane su to da su igrači prisiljeni kretati se, a ako nisu glupavi i neoprezni, imaju priliku bolje upoznati grad u kojem žive. A kao što smo već imali prilike pročitati, u svojoj avanturi neki će pomoći policiji u lociranju leševa.

Isto tako, neki su se igrači na Redditu pohvalili novima poznanstvima pa tvrde da ih je igra spojila.

"Par ljudi stavilo je mamce u lokalnom parku i to je izazvalo slučajno okupljanju. Trideset njih skupilo se tamo kako bi uhvatili pokemona", govori jedan korisnik.

Žena mi se porađa, pravo je vrijeme da uhvatim Pidgeyja!

Zbog neopisive popularnost aplikacije, Niantic Labs odgodio je nakratko svjetsku premijeru jer takva lavina igrača definitivno bi se pokazala prevelikim zalogajem za njihove servere s kojima već ionako imaju problema.

Jedan od problema je i to da još uvijek nedostaju ključni elementi pa zasad osim bugovite igre i bauljanja gradom u potrazi za Pokemonima i nemate nešto posebno čime bi se zabavljali. Ali to ne spriječava igrače da uživaju jer aplikacija će se razvijati, a uskoro ćete moći trgovati i boriti se protiv prijatelja.

No, unatoč brojnim i očitim nedostacima, ovo je vjerovatno poslovno najpametniji i najuspješniji potez Nintenda jer povratak provjerenoj franšizi popravio je njihov status na tržištu pa je vrijednost dionica kompanije u kratkom vremenu porasla za 10%, a to je, uzmemo li u obzir trenutnu ograničenost ponude i indirektnu povezanost s naslovom - itekako velik skok.

Ovo bi ujedno moglo označiti i zaokret u poslovanju jer radi se o prvom Nintendovom naslovu koji se pojavio na drugim platformama jer Nintendo se za razliku od Sonyja i Microsofta koncentrirao samo na ekskluzivne naslove što je jedinstven, ali štetan pristup što su, čini se, napokon shvatili i u kompaniji.

U svakom slučaju, čini se da je ovo tek početak i da je pravo ludilo tek pred nama.
 
(Anesa Agović / Index.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.