6.8.2016. 21:23
0
I Rusija pravi svoju verziju igrice: Umjesto Pokemona hvatat će Gagarina, Groznog i Puškina
Popularna igrica Pokemon Go uskoro bi mogla dobiti svoju rusku verziju. Naime, Rusija razvija aplikaciju pod nazivom "Otkrij Moskvu", a korisnici će umjesto Pokemona tražiti historijske ličnosti i spomenike.

Ova nova aplikacija za pametne telefone, na kojoj se još radi, funkcionisat će kao i "Pokemon Go", međutim, pretraživaće ulice i parkove u potrazi za likovima koji će, za razliku od Pokemona, biti projektovani u savremenoj 3D tehnici virtuelne stvrnosti. Takođe, imaće edukativnu i rekreativnu svrhu, piše Slobodna Evropa.

Moskovske vlasti, kako se navodi, žele da smanje uticaj Zapada tako što će kreirati sopstvene verzije popularnih tehnologija.

"Cilj programa je da se moderna tehnologija virtuelne realnosti iskoristi kako bi se skrenula pažnja na bogato kulturno nasljeđe, a Moskovljanima dao razlog da više šetaju", objavilo je moskovsko Odjeljenje za informacione tehnologije.

Na listi ličnosti koje će se, izmedju ostalih, naći u ovoj ruskoj igrici su Petar Veliki i Ivan Grozni, prvi čovjek u svemiru Jurij Gagarin, pisac Aleksandar Puškin, kompozitor Petar Čajkovski...

Iako Pokemon igrica još zvanično nije puštena na rusko tržište, sve više je popularna i igra se pored neodobravanja i sumljičavosti vlasti.

Neki tvrde da je igrica zapravo djelo CIA zavjere, kako bi se preko kamera došlo do tajnih mjesta Rusije, i tako omogućila američkim tajnim agencijama prikupljanje informacija, prenosi CDM. 

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.