15.11.2017. 14:45
0
FIFA i ostale sportske igre uskoro više neće izlaziti svake godine
Predsjednik Electronic Artsa sa sigurnošću tvrdi kako će FIFA i ostale sportske igre u budućnosti prieći na pretplatnički model.

EA Sports na godišnjoj razini izbaci minimalno tri igre iz FIFA, Madden i NHL serijala, a njima se nešto rjeđe pridružuju i NBA te UFC serijali.

No, samo je pitanje vremena kada će te igre prestati izlaziti. Ne zato što se slabo prodaju – svakako se prodaju odlično – nego zato što EA Sports računa na to kako će umjesto prodavanja igara svake godine za njih ubuduće biti isplativije prodavanje pretplate na jednu igru koja će se svake godine ažurirati.

Predsjednik Electronic Arsta potvrdio je to u intervjuu za Bloomberg izjavivši da je naivno misliti kako budućnost gaminga nije u modelu pretplatničkog sadržaja na zahtjev korisnika, po principu kako funkcioniraju Netflix u svijetu TV-a ili Spotify u svijetu muzike.

image
NHL 2018

Andrew Wilson kaže da EA već razmišlja o tome kako će izgledati tržište bez Fife i Maddena koji izlaze svake godine, ali poručuje kako prelazak na pretplatnički model ide sporije u slučaju videoigara zbog njihovog specifičnog dizajna.

Wilson kaže da filmove i muziku putem pretplate ljudi mogu konzumirati neovisno o tome koriste li veliki TV, mobilni uređaj ili nešto treće. S videoigrama još uvijek nemamo tu slobodu i ne možemo igrati Fifu jednako na konzolama i na mobitelima, i to je jedan od glavnih razloga zašto još uvijek nismo prešli na pretplatnički model nego igru kupujemo svake godine.

Međutim, EA je itekako svjestan činjenice da se FIFA i ostale sportske igre sve više kupuju u digitalnom obliku te da Ultimate Team mod i slične derivacije u suštini donose veću zaradu nego prodaja same igre. S tim na umu, samo je pitanje vremena kada će se sve sportske igre prebaciti na model godišnjeg ažuriranja kao na mobilnim platformama, prenosi HCL.HR


(Admir Oručević)

FIFAIgrice
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.