20.6.2016. 14:29
0
Kina je napravila najbrži kompjuter na svijetu koristeći mikročipove domaće proizvodnje
Kina je napravila najbrži kompjuter na svijetu koristeći mikročipove domaće proizvodnje i to je prvi put da je ova zemlja uzela primat bez upotrebe američke tehnologije.

Portal "Top 500" specijalizovan za superkompjutere navodi da je računar firme Sunway TaihuLight  dvostruko brži od prethodne verzije napravljene u Kini sa čipovima američke kompanije "Intel". 

Kina, takođe, prvi put od kako se vrše ispitivanja, ima više visokorangiranih superkompjutera od Amerike. Kina ima 167 a SAD 165 takozvanih superkompjutera. 

Lista portala "Top 500" za superračunare, koji se proizvode dva puta godišnje, zasnovana je na brzini osnovnog testa koji su izvršili stručnjaci iz NJemačke i SAD. 

Od prvih deset najbržih računara na svijetu, dva su u Kini, četiri u SAD, a ostali su u Japanu, Njemačkoj, Švicarskoj i Saudijskoj Arabiji. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.