23.11.2019. 18:12
0
Bill Gates: Vještačka inteligencija mora biti dostupna svima
Kako tenzije između Kine i SAD ne jenjavaju sve se češće mogu čuti glasine i o trci u naoružanju između dvije države na polju vještačke inteligencije, a suosnivač Microsofta Bill Gates nedavno je rekao da ne može da shvati kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopšte funkcionisalo.

"Ne možete da nosite poruke koje ćete dijeliti drugima, a koje kažu da ne smijete nekome nešto da date, jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionisati", istakao je Gates na konferenciji "Bloomberg new economy forum" u Pekingu.

SAD je dugo imala koristi od otvorenog dijeljenja rezultata naučnih istraživanja, što je i dalje ogromna prednost, posebno na polju vještačke inteligencije, prenosi B92.net.

Gates je potpuno uvjeren da za takav pristup ne postoji alternativa.

"Ko god bude imao otvoren sistem, biće u ogromnoj prednosti. Možete potpuno da ignorišete sve koji će pokušati da zatvore svoje sisteme", poručio je on.

Gates je posjetio Microsoftov istraživački centar u Pekingu, koji se bavi upravo vještačkom inteligencijom.

On je naglasio da je dijeljenje rezultata naučnih istraživanja jedan od razloga što su zaposleni u tom centru i došli da rade za Microsoft i dodao da bi oni otišili da rade negde drugde da nije takvog pristupa, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

Bill Gates
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.