10.10.2017. 9:09
0
Miholjsko ljeto pred nama sve do 20. oktobra – temperature i do 25 stepeni u Hercegovini
Miholjsko ljeto je period dugotrajnijeg toplijeg i stabilnijeg vremena koji se javlja u našim krajevima uglavnom u periodu između 29. septembra i 11. novembra.

Karakteriše ga veći broj sunčanih i stabilnih, većinom ugodnih dana, no ako se određeni meteorološki parametri odlično slože, nekada zna iznenaditi i sa vrlo visokim i neuobičajnim temperaturama zraka koje su znale prelaziti i 30 stepeni, kao što je to bio slučaj sa periodom između 24. i 30. oktobra 2013. kada su Tuzla i Zenica mjerile čak 31 stepen.

No bez brige, ove godine će to biti znatno umjerenije, kako tople zračne mase ne dolaze sa područja Sjeverne Afrike kao 2013., već iz zapadnog Mediterana. Snažna srednjoeuropska anticiklona zahvatit će veliki dio centralne i jugoistočne Europe, osiguravajući stabilno i suho vrijeme, po trenutnoj analizi prognostičkih modela GFS i ECMWF, a usporedba urađena sa ICON-DWD i UKMO, te najvjerovatnije stabilno vrijeme nas prati sve do 20. oktobra, a potom od 21. bi sa sjeverozapada Europe se spustila vlažnija, svježija i nestabilnija zračna masa što bi prekinulo Miholjsko ljeto.

Zahvaljujući grebenu jake srednjoeuropske anticiklone, od 10. do 20. oktobra vrijeme u našim krajevima se može svrstati u jednu rečenicu. Bit će pretežno sunčano, suho i ugodno toplo, a u kotlinama, porječjima i dolinama dio prijepodneva uz maglu ili nisku naoblaku. Vjetrovi narednih dana neće biti jaki, kako će se raditi najčešće o slabo gradijentnom polju pa će biti slabi, tek rijetko umjereni, i prevalentni/dominirajući smjerovi će biti uglavnom zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnje temperature u narednom periodu između 3 i 8, a najviše dnevne uglavnom između 19 i 23, a u Hercegovini i do 25 stepeni.

(Nedim Sladić / Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.