30.12.2021. 9:13
0
Nikad zabrinutiji Sladić: Ovo nije normalno, razvija se tokom ljeta i proljeća, o kakvoj crnoj zimi mi pričamo...
Prvi dani Nove godine neće se previše razlikovati od zadnjih dana ove godine. Preovladavat će nadprosječno toplo i pretežno oblačno sa slabom kišom
Tople zračne mase sa juga uslovljavat će i dalje natprosječne temperature zraka, tako da će ova godina biti jednako topla kao i predhodna unatoč vrlo hladnom proljeću i jeseni. Zadnji dani ove godine proteći će u oblačnom ambijentu sa povremenom slabom kišom ili rosuljom. Umjereno oblačno sa nešto sunčanih intervala očekuje se pred kraj godine na području južne Hercegivne i Krajine. Ukupne količine pdavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina, javlja FHMZ u srednjoročnoj vremenskoj prognozi do 10. januara 2022. godine.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 1°C do 6°C u Bosni, na jugu zemlje do 9°C. Najviše dnevne temperature između 4 i 9 u Bosni do 13 stepeni u Hercegovini.

Prvi dani Nove godine neće se previše razlikovati od zadnjih dana ove godine. Preovladavat će nadprosječno toplo i pretežno oblačno sa slabom kišom. Sredinom sedmice (od 04.01.) uz osjetniji pad temperature zraka moguć je i snijeg na većem prostoru Bosne i Hercegovine. Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -5°C i 0°C u Bosni, 5°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 0 i 6 stepena u Bosni do 8 u Hercegovini.

Bh. meteorolog Nedim Sladić također je ponovio i upozorio da ovakve vremenske prilike nisu uobičajene niti normalne za ovo doba godine.

-Narednih dana daleko smo od bilo kakve meteorološke normalnosti. O kakvoj mi crnoj zimi pričamo kad usred zime imamo poremećaj primjeren aprilu mjeseca i današnje oblake vertikalnog razvoja koji se po pravilu javljaju u našim krajevima tokom proljeća i ljeta, odnosno toplijeg dijela godine? 

Ne, nije normalno da se snježna granica podiže skoro i do 3300 metara nadmorske visine u večernjim satima 31.12.2021. i u noći na 01.01.2022. Ne, nije normalno da se na planinama u Novogodišnjoj noći očekuju temperature primjerenije kasnom proljeću (9 do 12 °C) nego srcu zime.

Ne, nije normalno da imamo skoro pa 20 °C u Krajini, pa ni u Hercegovini, a koje očekujemo 31.12.2021. Ne, nije normalno da je naredni period 7 do 13 °C topliji od uobičajenog prosjeka 1981-2010.

Ne, nije normalno da i na vrhu Bjelašnice temperatura ide blizu 8 °C, do mjere da ugrozi temperaturni rekord, i to odmah na startu 2022. godine. Ne, ozbiljno, ništa od navednog nije normalno, napisao je Sladić.




(Admir Oručević)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.