1.6.2017. 22:58
0
Otkrivanje prave istine o KS BiH: Zašto šuti Tužilaštvo na kriminal
Toliko je grozno u Košarkaškom savezu da nemam vremena da obratim pažnju na Rukometni savez i druge. Sve je upitno. Mi moramo reći da je NS BiH najživotniji savez u BiH. Imamo sjajnog novog selektora i sjajan novi potencijal, ali nema sistemskog rješenja. Ni u čemu nema sistemskog rješenja, imamo djelomičnu improvizaciju – rekao je nedavno generalni sekretar Dubravko Barbarić u ostavci.
Ovo je svakako velika istina koja boli sve istinske ljubitelje sporta, ali pomaka u napretku nema. I neće je biti dok se istražni organi intenzivnije ne uključe istrage i ne kazne one koji su bukvalno pokrali novce iz saveza i to na način da nisu pokušali ni sakriti. Nogomet se koliko toliko „očistio“, a neki su završili i u zatvoru nakon utvrđenih malverzacija. Je li vrijeme da ozdravi i košarka. 

Iako se u javnosti ne prestaje smirivati situacija u vezi s Košarakškim savezom BiH u Tužilaštvu BiH očito ne žure da istragu okončaju i da se sazna prava istina oko toga ko je i na koji način Košarkaški savez BiH doveo pred gašenje. Sve što u Tužilaštvu kažu jeste da je „predmet u radu“.

- Više informacija ili detalja ne možemo davati – kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH za Patriju.

Ni u Savezu ne znaju više detalja, a Dubravko Barbarić, još uvijek generalni sekretar KS do izbora novog koji je otkrio malverzacije nekadašnjih rukovodilaca kaže da nemaju nikakve podatke o stanju predmeta u Tužilaštvu.

- KSBiH je na osnovu svojih podataka tužio Haruna Mahmutovića i traži povrat nelegalno isplaćenih sredstava. Tokom istražnih radnji Tužilaštva utvrđen je dodatni iznos za koji je Savez oštećen i tokom postupka će naš zahtjev biti proširen – kazao je Barbarić.

Ono što je za sada poznato jeste da je isplaćeno oko 185.000 KM na osnovu nepostojećih ugovora o djelu, putem kartica je bez pokrića u računima potrošeno 77.000 KM!

- Kada se na to uračunaju porezi i kamate, Savez je oštećen za približno 500.000 KM. Taj iznos bi mogao biti viši u ovisnosti kako bi završio eventualni sudski proces – napominje Barbarić.

Nedavno je Barbarić gostujući na N1 kazao da je Harun Mahmutović (bivši generalni sekretar) krao novac iz Saveza.

- Nisam samo ja vidio dokaze, nego i Tužilaštvo BiH koje je ušlo odmah za mnom. To je bilo toliko očito, niti tragovi nisu pokušani da se sakriju. Sam je sebi isplaćivao novac. To je kao da vam u banku upadne lopov, ostavi otiske prstiju, nasmije se u kameru i izađe – kazao je Barbarić.

U pokušaj spasa bh. košarke uključilo se i Ministarstvo civilnih poslova BiH udovoljilo je apelu Košarkaškog saveza BiH da se organizira sastanak najvišeg nivoa za spas bh. košarke, koja je opterećena problemima neadekvatnog finansiranja od strane nadležnih institucija i postupaka dijela prethodnih upravnih struktura koje su predmetom istrage Tužilaštva BiH. 

Ministar Adil Osmanović u izjavi za Patriju kazao je da apeluje na Tužilaštvo BiH da što prije okonča istragu i da se utvrdi ko je i koliko oštetio Košarkaški savez BiH. Istakao je da je čuo i da je upoznat o svim pričama i mogućem kriminalu. Priznaje da mu djeluje nestvarno priča da su neki od sponzorskih ugovora sebi uzimali po 20 posto.

- Čuo sam zaista nevjerovatne stvari o cijelom slučaju. Ministarstvo stoji na raspolaganju u kapacitetu u kojem može da pomogne. Ali, presudnu ulogu sada ovdje ima Tužilaštvo BiH koje mora istragu privesti kraju i mora se do kraja saznati šta se desilo – kazao je Osmanović. 

Tako će 14. juna 2017. u zgradi Parlamentarne skupštine BiH s početkom u 10 sati biti održan sastanak na temu "Funkcionisanje i problemi finansiranja i organizacije unutar Košarkaškog saveza BiH", kojem će prisustvovati predstavnici državnih i entitetskih institucija. 

- Nadamo se da će svi relevantni subjekti shvatiti da se radi od "Danu D" za bh. košarku i da će sudjelovati predstavnici najvišeg nivoa, te da će se, nakon ovog sastanka, donijeti konkretni i učinkoviti zaključci s trenutnim učinkom za budućnost našeg najtrofejnijeg sporta - saopštili su iz KS BiH. 

Košarkaški savez BiH će ponuditi konkretne modele rješenja problema u kojima se nalazi, te dati inicijativu da se usvojeni modeli primijene i na druge sportove u BiH koji se nalaze u sličnoj situaciji.

(NAP/Alen Avdić) 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.