18.9.2017. 11:37
0
Damjanović: Ludwigsburg je veliki test i izazov za naše igrače
Košarkaši sarajevske Bosne Royal sutra će protiv njemačkog MHP Riesen Ludwigsburga igrati utakmicu prvog kola kvalifikacija za košarkašku Ligu prvaka.
Sarajevskom kolektivu će to biti prva međunarodna utakmica u proteklih sedam godina, a ujedno i otvorenje nove košarkaške sezone u kojoj će ''studenti'' nastupati u domaćem prvenstvu, Kupu Bosne i Hercegovine, drugoj regionalnoj ABA ligi, te u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Aktuelne viceprvake BiH očekuje težak raspored odigravanja utakmica. Postoji mogućnost da će tokom sedmice igrati tri do četiri utakmice a sve će to s klupe nazirati novi trener Aleksandar Damjanović, koji je na klupi ''studenata'' zamjenio Dušana Gvozdića.

U izjavi za Fenu Damjanović naglašava da će utakmica protiv njemačkog tima biti specifična jer Bosna još nije u pravom takmičarskom ritmu, ali da će biti odlična provjera za ekipu.

- Sutrašnji meč će nam pokazati prednosti i nedostatke našeg tima. Igramo protiv kvalitetnog protivnika koji je prošle godine bio učesnik FIBA Lige prvaka, a sigurno da to želi i ove godine. Ovo je test za naše mlade igrače i veliki izazov da pokažu koliko mogu. Vjerujem da jedva čekaju utakmice i da će dati sve od sebe, a vidjećemo da li će to biti dovoljno za plasman u drugo kolo – izjavio je Damjanović.

Vjeruje da je organizacija klubova i liga najveća razlika između Bosne Royal i protivnika u kvalifikacijama, ali da uz voljni momenat, motivaciju i maksimalno zalaganje Bosna može savladati i finansijski moćnije protivnike od sebe.

- Na terenu košarka se igra pet protiv pet, tako da smo u tom segmentu svi podjednaki. Razlika između nas i naših protivnika u kvalifikacijama je organizacija i finansiranje liga, što je u većini zemalja Evrope mnogo bolje uređeno u odnosu na BiH. Zbog toga smo u startu u malom zaostatku, ali to nam nije nikakav izgovor - rekao je Damjanović.

Dodaje da će fokus ekipe u ovoj sezoni biti učešće u ABA 2. ligi i domaćem prvenstvu, gdje ''studenti'' mogu napraviti najbolje rezultate.

- Opredijelili smo se za ta dva takmičenja jer tu možemo napraviti najbolje rezultate, a morali smo odrediti ciljeve zbog velikog broja utakmica i teške sezone koja nas očekuje. Sigurno nećemo zapostaviti Kup BiH i Ligu prvaka, gdje ćemo dati najviše što možemo. Nadamo se da možemo prikazati dobre igre u ABA 2. ligi, ali ne možemo ništa obećavati dok ne vidimo snagu svih protivnika koji se pojačavaju za to takmičenje - zaključio je Damjanović.

Ludwigsburg je u prošloj sezoni Lige prvaka dospio do četvrtfinala, gdje je poražen od viceprvaka takmičenja, turskog Banvita. Titulu prvaka osvijala je španska ekipa Tenerife, koja je potencijalni protivnik Bosne u grupi B, ukoliko bi ''studenti'' uspjeli izboriti plasman u tu fazu takmičenja.

Direktan plasman u regularnu sezonu košarkaške Lige prvaka ostvarila su 24 tima, dok će osam ekipa svoje mjesto izboriti kroz kvalifikacije. Ukoliko savladaju Nijemce, košarkaši Bosne u drugom kolu će igrati protiv rumunskog Cluja, dok pobjednika drugog kola u trećem očekuje belgijski Brussels.

Pobjednik trećeg kola u Ligi prvaka će nastupati u grupi B, gdje su voljom žrijeba već plasirane ekipe Gazieantep, Chalon, Tenerife, Neptunas, Ventspils i PAOK.

Utakmica između Bosne Royal i Ludwigsburga će biti odigrana sutra u 18.30 sati u KSC Skenderija, a revanš je na rasporedu 21. septembra u Ludwigsburgu.

(FENA/Merima Druškić) 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.