6.9.2022. 10:31
0
Ko je "Dževad" Roberson, Bosanac iz Kansasa i mašina za trojke: "Pitao me da li želim biti Bosanac, ostalo je historija.."
Nekadašnji lider francuske ekipe Elan Chalona, John Roberson, jedna je od zvijezda Evropskog prvenstva.

Naturalizovani bosanski košarkaš, inače rođeni Amerikanac, danas će stajati na putu reprezentaciji Francuske u meču 4. kola grupe B Eurobasketa u njemačkom Kelnu (14.30 sati).

“Kako sam na kraju zaigrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine? Pa, u suštini, trener (bivši selektor BiH Vedran Bosnić, op. a.) me je izabrao i pitao da li želim da budem Bosanac. Ostalo je historija", kaže 33-godišnji playmaker (180 centimetara).

"Prava čast mi je što me je Vedran izabrao"

Momak iz Kansasa je potom zasuo je koš Slovenije kišom dalekometnih šuteva (13/7 za “trojke”) i završio kao najbolji strijelac (23 poena) u jednoj od najvećih pobjeda bh. košarke, pobjedom nad aktuelnim prvakom Evrope (97:93).

“Čudno ga je vidjeti u dresu Bosne i Hercegovine. Stalno ga pitam šta radi tamo i svaki put se nasmije”, smiješi se Moustapha Fall, francuski reprezentativac i Robersonov bivši saigrač iz Chalona.

“Prava mi je čast što me je Vedran izabrao. Poznavao sam historiju košarke u Bosni i znao sam koliko ljudi tamo imaju strasti. Sretan sam što dvije godine igram za njih“, kaže John.

"Dževad" Roberson

Nakon pobjede protiv Slovenije, iz naše reprezentacije odlučili su da je Roberson uradio dovoljno da zasluži i bosanskohercegovačko ime. 

Nurkić, Musa, Halilović i ostali složni su da John dobije ime Dževad, te da će ga od sada zvati John Dževad Roberson, potvrdio je to Džanan Musa za N1.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.