3.3.2023. 19:25
0
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u košarci će imati priliku da se izbori za nastup na Olimpijskim igrama 2024. godine
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine stekla je pravo nastupa u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u francuskoj prijestonici Parizu.

To pravo stekli smo plasmanom u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. koje je završeno krajem februara.

U pretkvalifikacijama je pravo učešća steklo 16 evropskih reprezentacija. Većinu njih čine selekcije koje su igrale drugi krug kvalifikacija za SP, a nisu se plasirale na završnicu Mundobasketa. Među njima je i Bosna i Hercegovina.

Dva pretkvalifikacijska turnira igrala bi se u augustu. Bili bi održani u Evropi, a na svakom od njih nastupilo bi po osam selekcija.

Turniri bi se igrali unutar dvije grupe sa po četiri reprezentacije. Samo pobjedinici turnira stekli bi pravo nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre, vjrovatno iduće godine.

To je prilično tržak i trnovit put do završnice u Parizu, no za nadati se da će naši “Zmajevi” pokušati napraviti ovaj historijski rezultat. Podsjetimo, nikad do sada neka naša selekcija nije učestovala na najvećom sportskom događaju kakve su Olimpijske igre.

OI Pariz 2024. će se održati od 26. jula do 11. augusta iduće godine.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.