27.2.2017. 10:30
0
Gusta krem supa od mrkve s crvenom paprikom
Supe su, barem kod nas, neizostavni dio ručka. I dok nas je većina naviknuta na tradicionalne mesne supe, sve više je onih koji ovo predjelo spremaju na malo drugačiji način sa dosta povrća.
Sastojci:

500 g mrkve
2 kašike ulja
1 veća glavica luka
1 crvena paprika
3 češnja bijelog luka
1 kašika kurkume 
1 povrtni temeljac ili kocka za supu
2 dcl vode
150 ml pasiranog paradajza ili paradajz sosa

Kako joj i sam naziv kaže osnovna namirnica za današnju supu je mrkva, jedno od onih povrća koje možete pronaći u bilo koje doba godine. Nakon što je dobro operete, mrkvu narežite na kolutiće i stavite je na zagrijano ulje. Po ovom receptu koristili smo suncokretovo ulje, ali nećete pogriješiti ako budete koristili maslinovo, bučino, ili neko drugo biljno ulje.

Potomo dodajete nasjeckan luk i veću crvenu papriku koju je najbolje isjeći na kockice. Kada ovi sastojci omekšaju dodajte i i tri češnja bijelog luka u komadu, kurkumu i sve zalijte povrtnim temeljcem. Na kraju dodajte vodu i kuhajte 10-15 minuta.

Vruće sastojke potom stavite u blender i miksate dok ne dobijete finu kašu bez grudvica. Ukoliko nemate blender poslužit će i štapni mikser, ali ćete onda malo duže miksati. Lijepo zgusnutu smjesu potrebno je vratiti u šerpu, dodati pasirani paradajz i pustiti da zavri. Prije nego poslužite supu možete je, po želji, dodatno začiniti ili dodati kašiku vrhnja za kuhanje.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.