Kada si dijete obično te roditelji tjeraju i stalno objašnjavaju kako supu treba jesti zato što je zdrava i dobra je za rad crijeva, ali to rijetko dopire do djece i ona bi prije neki sendvič ili pizzu, nego da po tanjuru ganjaju nekakvu tečnost kašikom. A onda dođu u godine svojih roditelja, i tada bi rado pojeli nešto na kašiku, nešto čorbali...
Sastojci:
1 kg morskih plodova (dagnje, lignje, krakovi hobotnice i sl.)
1 glavica ljubičastog luka
3 češnja bijelog luka
1 limenka paradajz pelata
100 ml pasiranog paradajza
100 ml bijelog vina
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sušenog timijana
2 kašike mješavine začina
Ovo je jedan od onih recepata za koji će vam, svi koji su ga isprobali, reći kako nema ništa lakše za pripremiti. I u pravu su. Dakle, na maslinovom ulju popržite luk i bijeli luk, pa kad omekšaju i promjene boju, dodajte pelat koji možete ustitniti i kuhačom u šerpi. Pustite da sve provri, pa dodajte pasirani paradajz i začinite. Sve kuhajte 20 minuta i dobili ste paradajz čorbu, kojoj možete dodati malo tjestenine za supu i dobili ste gotovo jelo.
Mi smo otišli korak dalje, pa smo nakon 20 minuta dodali morske plodove koje možete kupiti smrznute, ili potražiti u ribarnici svježih dagnji, lignji i krakova hobotnice. Na kraju zalijte sve sa bijelim vinom i pustite da se kuha još 20 minuta na laganoj vatri. Uz čorbicu možete poslužiti grilovanu palentu i na taj način ćete dobiti kompletno jelo.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.